Byggahus.se

Två säkringar går vid kortslutning, 10A och 20A?

 1. R
  Medlem Nivå 8
  I dag när sambon tände taklampan i klädkammaren blixtrade det till i glödlampan och en säkring löste ut i husets normcentral (elcentral), [A] i bilden nedan. Inte så ovanligt antar jag. Men även en 20A-säkring i förrådet löste ut, [B] i bilden nedan. Kan det bli så eller kan det vara något som är felinstallerat i huset? Borde inte jordfelsbrytaren lösa ut också? Huset är nybyggt.

  Matningen kommer in från mätarskåpet till normcentral i förrådet. Där går den via tre 20A-säkringar vidare in i husets normcentral.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Elmatning förråd till hus.png
   
  Redigerat 24 aug 2019 13:25
 2. 5
  Medlem · Nivå 10
  Om det är säkringen du visar på bild B20A och om det sitter en C10A i huset så har de samma kortslutningsström för att lösa ut dvs 100A.
  Därför löste troligtvis båda
  Jordfelsbrytaren skall inte ta kortslutningar (fas-N, fas-fas), den skall lösa vid en felström mot jord.
   
  • Laddar…
 3. R
  Medlem Nivå 8
  Ja det stämmer att det är en C10A i huset och en B20A i förrådet. Bör man byta ut B20A till tre nya med högre kortslutningsström? Är det bra att ha 20A-säkringar i förrådet eller ska jag be en elektriker koppla om så det blir direkt till huset utan säkringar i förrådet?
   
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det ser ju lite märkligt ut. Du har dels huvudsäkringar i mätarskåpet, som tydligen matar förrådet, från förrådet går man vidare till huset via 20A säkringar. Enda rimliga anledningen att sätta säkringar där, är om kabeln in till huset är för klen, så att den behöver skyddas.
   
 5. R
  Medlem Nivå 8
  Kabeln in i huset är inte för klen (nybyggt hus och förråd). I förrådet står det en bergvärmepump. Utan "extra" 20A-säkringar, om det blir en kortslutning i huset som slår ut en av huvudsäkringarna påverkar det bergvärmepumpen. Så, enda anledningen jag kan komma på att ha dessa "extra" 20A-säkringar är för att bergvärmepumpen ska få sin ström även om det händer något i huset som slår ut en huvudsäkring. Kan det vara ett vettigt resonemang?

  Eller ska det kopplas om?
   
 6. GK100
  Medlem · Nivå 22
  Det är sällan eller aldrig ett vettigt resonemang i normala anläggningar för bostäder. Ett undantag kan vara som hempularen skrev kabeldimensioner men det gäller ju inte ditt fall. Så be att få det omlagt så båda centralerna blir oberoende parallella.
   
 7. R
  Medlem Nivå 8
  Tack för alla snabba svar! Mycket bra form det här! :D