Byggahus.se

Två olika mäklare samtidigt, går det?

 1. M
  Medlem Nivå 3
  För att fånga upp spekulanter både inom Sverige och utomlands, kan man använda två olika mäklare samtidigt, eller strider det mot praxis, eller andra skrivna eller oskrivna regler?

  Förutom fördelen att komma åt två marknader effektivt, via en normal svensk mäklare och en annan mäklare som är specialiserad på försäljning utomlands, vad är nackdelarna med upplägget?
   
 2. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Mäklare kräver oftast exklusivitet på uppdraget. Frågan är ju hur många presumtiva köpare det finns utomlands. Vad är det du säljer? Du får nog räkna med att betala ett högre arvode p.g.a. att en av mäklarna blir utan.
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Det gäller ett fritidshus i södra Sverige, alltså definitivt aktuellt för tyskar och danskar t.ex. Betala högre arvode känns som ett litet bekymmer...

  Finns det inte gränsdragningsproblem eller annat, som gör mäklare inte vill gå in i detta?
   
 4. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Men en bra mäklare borde väl ha vett på att marknadsföra objektet även i utlandet? Det är väl ingen nyhet att det finns presumtiva köpare av svenska fritidshus utomlands?
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tror att OM du lyckas få mäklare att gå med på upplägget, så riskerar du att ingen av mäklarna lägger ner ngn större energi på att sälja. Antingen får ju bara den ena mäklaren arvode, eller så får de dela på det, beroende på hur upplägget ser ut. Oavsett vilket så blir det sämre arvode för båda, därmed sämre engagemang.

  I allra värsta fall så riskerar du att få betala fullt arvode till båda mäklarna.
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 18
  Eftersom detta inte är unikt borde det väl finnas mäklare nere i Skåne som även vänder sig till Tyskland och Danmark?
   
 7. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
 8. M
  Medlem Nivå 3
  Tack för alla svar :)

  "Normala" mäklaren har låg närvaro/aktivitet utomlands, vilket missar en potentiellt stor kundbas. Utomlandsmäklaren har ingen lokal anknytning och är inriktad på just utlandsförsäljning, vilket kan få svenska spekulanter att dra öronen åt sig (kanske).

  Går inte in i detalj vilka mäklare det handlar om :)
   
 9. P
  Medlem Nivå 8
  I många andra länder är det vanligt att det är fler mäklare som lägger ut samma objekt...
   
 10. A
  Medlem · Nivå 19
  Det är bara att kontakta några mäklare och förklara ditt upplägg, antingen får du ok med ett affärsupplägg eller så tackar de nej.
   
 11. O
  Bannad · Nivå 15
  en mäklare i det området borde vara väl medveten om att det finns intressenter på andra sidan sundet...
  Det ligger i mäklarens intresse att hitta köpare.

  Jag har svårt att se problemet. En mäklare i de områden borde veta hur man når alla potentiella kunder.
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag kan förstå problemet. OM du anlitar en mäklare på den här sidan sundet, så kommer den mäklaren att jobba tills en acceptabel spekulant är hittad. Eller motsvarande om du anlitar en på andra sidan sundet.

  Mäklaren vill ha en så snabb affär som möjligt, och har oftast inget intresse av att lägga mer tid på att hitta en ännu bättre köpare. Mäklaren tjänar mer pengar på att använda tiden till att hitta nya objekt att sälja.
   
 13. O
  Medlem Nivå 3
  Då jag själv arbetar som mäklare i den södra delen av Sverige så är jag väl insatt i dina tankar. Det företag jag jobbar för har gjort och gör regelbundna undersökningar på vart våra utländska köpare finner sina objekt. Svaren är uteslutande att de finner sina hus på Hemnet. De menar på att om de letar hus i Sverige så letar de på svenska sidor. Vi har tidigare annonserat i danska tidningar men valt att avsluta detta och enbart annonsera via nätet.
   
 14. H
  Moderator · Nivå 25
  Bara en följdfråga. Du skriver "var våra utländska köpare...". Betyder det att ni på ngt. sätt kollar med en representativ del av de utländska köparna, eller bara just med de utländska köpare som just er firma säljer till?

  Annars låter det kanske rimligt. Men man tycker att en utländsk köpare borde känna sig säkrare i affären om det finns en mäklare från köparens hemland med på ett hörn, som kanske kan förklara hur affärer skiljer sig mellan länderna, hjälpa till med finansiering som passar köparens hemmaförhållanden osv.
   
 15. O
  Medlem Nivå 3
  Det görs dels på våra köpare samt spekulanter på de internationella mässor vi medverkar på. Upplever det som att utländska köpare oftast är mer, bättre förberedda än många svenska köpare. Mina köpare får alltid, utan undantag läsa kontrakten i god tid innan, kan även bistå med översättning till hemspråk.