Byggahus.se

TVÅ kontrakt & EN motpart, vad gäller??

 1. E
  Medlem · Stockholm · 155 inlägg

  EllaBella

  Medlem
  Är eventuellt på G att skriva kontrakt på en tomt som förmedlas av en hustillverkare och vi är således också bundna till att bygga deras hus.

  Ett kontrakt skrivs ju på tomten, men sen har de ett separat kontrakt på huset och ett separat på entreprenaden, dock med samma motpart dvs hustillverkaren. Vad är det då som gäller om nåt går åt pipan *hua* vems är ansvaret? De kan ju inte gärna skylla på varandra då lixom? :-/

  Detta är ju delad entreprenad men med en och samma motpart, "brukar" det vara så?? Är det nåt att oroa sig över?
   
 2. S
  Medlem · 165 inlägg

  Sly_fox

  Medlem

  Re: TVÅ kontrakt & EN motpart, vad gäller??

  Yupp - skulle också fråga varför två kontrakt - finns ju liksom ingen anledning om det är en och samma firma - men det kanske inte är det... kan ju vara ett dotterbolag eller det ena ett AB och den andra en enskild firma.

  //Sly
   
 3. M
  Medlem · 4 inlägg

  mo23

  Medlem

  Re: TVÅ kontrakt & EN motpart, vad gäller??

  Hej,
  Oftast är det så att Materialsatsen ( Huset ) lever sit eget liv enligt köplagen kontra entreprenaden som lyder under andra lagar.

  1. Om man skriver på ett köpe kontrakt så är det inte lika med att man måste bygga huset. det vill säga kunden har rätt att ta ut huset om 1-2-3 år osv, men riskerar att åka på index som husleverantören har rätt att ta ut enligt lag styrs under köplagen för småhus Se på Köpeavtalet.

  2. Medan Entreprenaden styrs av andra index, så i praktiken går det inte att ha dessa två saker på ett och samma kontrakt. Den som kan förlora på att ha det på ett kontrakt är köparen. som kan få en betydligt dyrare index.

  3. Men om man blandar in en tomt i det hela. Då skall man vara mycket kritisk! det är allt vanligare att säljaren tar ut skyhöga priser på tomten. och säker materialsatsen, allt för att slippa en massa moms och andra avgigfter, och Nu förlorar kunden en massa pengar. 1. dyrare stämmpelavgifter, pantbrev, taxeringsvärde på tomten osv. är det rätt !? knappast men så gör nästan alla som säljer på ett kontrakt om dom äger tomten.

  4. Men oavsätt om köparen har det på ett eller två kontrakt så skall allt lyda under ABS-05 så att kunden har samma rättigheter, det är ingen hustillvärkare som kan ifrån skriva sig detta.

  5. Om man köper på ett kontrakt så bör det vara så att man köper enligt jordabalken, att man köper ett färdigt hus på tomten allt på ett entreprenadsavtal istället för ett köpekontrakt som många säljare kör med.

  Ingen ting är så lätt som tråden vill göra gällande! :-/
   
 4. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: TVÅ kontrakt & EN motpart, vad gäller??

  Jag kan inte heller förstå varför köpet av husmaterialet och entreprenaden skall delas upp på två avtal om säljaren/entreprenören är samma företag. Detta tror jag inte förekommer i branschen. Inte hos de större som kan reglerna i alla fall.
  Om säljaren/entreprenören är samma företag skall tecknas ett entreprenadkontrakt som omfattar både material och arbete. För en entreprenad gäller konsumenttjänstlagen och bör kontraktet kompletterasd med ABS 05.

  Som komplement/rättelse till vad mo 23 skriver kan jag förklara följande:

  1. Hur lång tid man har på sig att fullfölja köpet är oftast reglerat i kontraktet. Tar det lång tid tillkommer prisuppräkning genom index. De större företagen har en fastprisperiod på mellan 6 månader och ett år. Index regleras inte av lagstiftning utan i kontraktet.

  2. Ett entreprenadkontrakt som omfattar både material och arbete regleras av ett enda index, vanligen indexet för småhus av trä E 84:123. Det går därför mycket väl att ha ett kontrakt.
  Dessutom finns en indexserie MT 74 som dock endast gäller för kontrakt som bara avser materialleverans.

  3. Om samme säljare även skall sälja tomten skall denna säljas på ett separat kontrakt. Ett sådant köp är köp av fast egendom och regleras enligt reglerna i jordabalken. På ett sådant köp utgår inte moms. Om säljaren höjer tomtpriset och minskar entreprenadpriset motsvarande får köparen högre lagfartskostnad och säljaren tjänar in momsen på den förhöjda delen av priset. Detta får således inte ske. Stämpelavgiften beräknas på köpeskillingen för tomten och påverkas inte av entreprenadkostnaden, som alltså inte skall ingå i tomtavtalet.

  Pantbrevskostnad och taxeringsvärde påverkas inte. Pantbrevskostnaden är beroende av hur stora lån man tar och taxeringsvärdet fastställer taxeringmyndigheten.

  4. För entreprenadkontrakt gäller alltid konsumenttjänstlagen och bör dessa kontrakt  
  kompletteras med ABS 05.
  För endast material gäller alltid konsumenköplagen och kontraktet bör
  kompletteras med AA 05 (Allmänna bestämmelser för leverans av småhusmaterial).

  5. Köper man en fastighet på ett avtal (tomt + hus) så är det jordabalkens  
  tvingande regler som gäller för allt och ersätter reglerna enligt ktjl och kkl enligt  
  ovan.

  Det blev mycket text, men jag hoppas med detta klargjort vad som gäller.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.