Trevligheter för barn i trädgården

13k läst  35 svar

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Vi har också en studsmatta från Trampolinspecialisten och det kan varmt rekommenderas. Så kul att hoppa på, även om man är vuxen... Billigare studsmattor går inte alls att jämföra med en riktig trampolinvariant. Nät har vi också, det var självklart.
  Annars har vi sandlåda, gungställning och lekstuga. Allt varierande i popularitet över tid.
  En sak jag minns från min egen barndom som otroligt spännande var ett stort, fällt träd. Jag gick ut tidigt på morgonen och klättrade runt bland grenarna i timtal. Ändå tills en dag någon elak vuxen hade fraktat bort min favoritlekplats :(
  Mina barn gillar också att bygga kojor. De använder gungställningen som stomme och klär in den med filtar och gamla trädgårdsdynor.
  Jag tror inte att man behöver göra en alltför avancerad lekplats om man inte vill, kan eller har råd. Barn hittar sätt att roa sig ändå.
   
 2. Korvgubbe
  Medlem · Nivå 8
  De bästa leksakerna brukar vara de som triggar fantasin hos barnen. En enkel sandlåda eller trädkoja kan bli precis vad som helst med fantasins hjälp, medan en dyr designad historia oftast bara har ett "användningsområde" vilket leder till att barnen fort tröttnar.
   
 3. L
  Medlem Nivå 5
  Måste nog hålla med om studsmattan..Ful, tar stor plats men rackarns vad rolig den är för barnen. Men visst, lite regler krävs så att dom mindre inte flyger all världens väg när dom större kommer och vill hoppa. Nätet vaggar absolut inte in falsk trygghet. en studsmatta utan skyddsnät är vansinnigt när det handlar om små barn.

  En pöl av något slag är ju oxå väldigt roligt sommartid. Och en sandlåda(eller hög funkar ju oxå fint om man inte har en massa katter som kan springa o kissa i den ;))

  våra tjejer leker även väldigt mycket i lekstugan som vi byggde för ett par år sen. Själv har jag aldrig förstått vitsen med en sån men maken var bestämd att det absolut skulle finnas en så han byggde den och vips så hänger dom där dagarna i ända...
   
 4. tharnstrom77
  Medlem Nivå 4
  Hej!

  Jag har hört precis samma saker om nät som du skriver om här, alltså att de invaggas i falsk trygghet. Men jag vet inte heller var alla har köpt sina nät någonstans, så de dyrare är kanske av bättre och säkrare kvalitet.

  Ja att gräva ned den är nog det säkraste. Men om man nu ska gräva ned en 4.3 meters, och inte en 1 meters som på dagiset, så kan man lika gärna göra det riktigt och anlägga en pool under. Då skulle studsmattan kunna bli ett skydd mot att ramla i polen och mot skräp (nu skenade fantasin lite, men det skulle vara en kul grej).

  Jag tror nog att en studsmatta får inköpas för min små pojkar älskar detta när de har varit hos kompisar och det verkar verkligen som att alla barn, ja kanske även vuxna, älskar att hoppa. Det kanske blir bra träning också.
   
 5. B
  Medlem Nivå 10
  Jag ville inte ha något nät från början av just anledningen "falsk trygghet" men efter en vecka så insåg jag att en studsmatta utan nät inte passar en 2-åring och är väldigt glad att vi köpt det. En gång har hon lyckats klämma sig in mellan nätet och mattan och fastnat, men om inte nätet hade funnits så hade hon antingen krävt väldigt ordentligt vaktande eller ramlat ner en massa gånger. Min bror har aldrig haft nät men jag köpte ett till hans matta i sommarstugan som även de mindre barnen använde. Han berättade sedan att det var en himla tur att nätet köptes för hans äldsta barn hade hoppat på mattan så att hans yngsta (7 år) hade flugit iväg helt okontrollerat och fastnat med magen högst upp på nätet och sedan fallit åt "rätt" håll. Utan nätet hade det kunnat gå riktigt illa. Och det var inte nätet i sig som gjorde att situationen uppstod, de hoppade på samma sätt innan nätet vilket brukar gå bra då de är såpass gamla (äldsta är 14) men här kom det en extrem snedstuds.
   
 6. Lolle
  Medlem Nivå 12
  Som ett tillägg på den här nätdebatten så kan jag delge min erfarenhet från försäkringsskadesynpunkt.

  Jag ser relativt ofta skadeanmälningar med studsmatta i händelseförloppet och den gemensamma faktorn är avsaknad av nät och fall/slagskador till följd. Har sett någon skada på felaktigt kantskydd och några där personer hoppat in i varandra. Kan dock inte på rak arm minnas någon skada där nätet gett vika, klämskada i nät eller liknande.

  Detta är självklart inte att betrakta som en empirisk undersökning men jag tror mig ha en rätt bred erfarenhetsbas
   
 7. T
  Medlem Nivå 18
  När det gäller studsmatta och jag också svårt att förstå faran med nät, i alla fall ett riktigt. Skulle vara intressant att få veta lite mer konkret vid olyckor och skador som orsakats av nätet!?

  Jag tror också att det kan vara lite så att ju fler leksaker barnen får, desto mindre används de, var och en i alla fall. Åsså ska inte alla leksaker ligga fram hela tiden. Låt leksakerna bli ny-upptäckta med jämna mellanrum istället.

  Sen tror jag att olika typer av leksaker passar olika barn olika bra. Våra klättrar på allt, så en klätterställning står på listan inför sommaren, men gillar inte att gunga, studsmattan däremot älskar dom, och att sitta i bilen och "köra" och trycka på knappar, klart bästa barnvakten när man är ute. man får bara se till att återställa alla knappar innan man kör iväg. :)

  För en sjuåring kanske det är dags för en radiostyrd bil.
   
 8. harry73
  Allvetare · Nivå 16
  - Studsmatta, med nät förstås och bra förankrad mot alla höststormar
  - Gungor, eller rättare sagt ett långt rep med en pinne på i en träd med eller en hängstol i ett träd.
  - Några fällda trädstammor blir ambulans, brandbil, balanslek, mm
  - Sandlåda (bra att sitta på ner man gräver bredvid sandlådan)
  - Cyklar
  - Skräp, pinnar och allt de hittar för att göra en hinderbana, koja eller nåt annat
  - Vattenspridare på sommaren
   
 9. tharnstrom77
  Medlem Nivå 4
  Hej!

  Tack för ditt inlägg och jag måste säga att det var bra/intressant att höra från en som har erfarenhet från din synvinkel. Som du skrev så är det kanske inte en empirisk undersökning men erfarenhet är ändå erfarenhet!
   
 10. B
  Medlem Nivå 10
  Angående gungor som hänger i träd så är det jättekul. Vi hade en däckgunga när jag växte upp som var fäst högst upp mellan två tallar, barn från hela området brukade komma och gunga. En dag så gick repet sönder, som tur var inte när någon gungade utan när min granne bara satt och småstudsade. Så håll koll på repen på den typen av gungor, det kan gå riktigt illa annars.
   
 11. harry73
  Allvetare · Nivå 16
  man ska inte snåla på ett gungrep, och sen får man kontrollera de utsatta delar ibland
   
 12. Jante
  Medlem Nivå 8
  Glöm inte frukt och bär, inte leksaker men saker som förgyller livet för vuxna och barn.

  //Jante
   
 13. D
  Medlem Nivå 2
  Ge dem något som inte är "färdigt". Vad går upp emot ett pågående kojbygge? Något som de kan skapa och fantisera med själva!
   
 14. K
  Medlem Nivå 2
  Eftersom frun jobbar inom vården med just frakturer och väldigt många av de barn som har brutit armar eller ben har just använt studsats utan nät är det förbjudet hemma hos oss.
  Det som är populärast hos våra barn (4 och 6 år) är det som triggar fantasin.
  En grushög, stenar, den utkastade julgranen från i vintras, pinnar och annat vi tycker är skräp. (sätt upp en gammal julgran över ett grindhål, kör bobbycar och det blir en förstklassig biltvätt. )


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
 15. L
  Medlem Nivå 4
  En STOR hängmatta med plats för flera barn är favoritleksaken hos oss. Förankra ett rep i marken en bit ifrån så att barnen kan ligga i hängmattan och göra fart "på sig själva".
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: