Tre uterum/trädäck, vilket ser bäst ut?

1k läst  16 svar

 1. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Skulle gärna vilja ha lite input angående inglasad altan/uterum. Om ni fick välja, vad hade ni valt av följande alternativ?

  Huset ligger i vinkel med garage och har långsida mot söder (sol under dagen och eftermiddag) och kortsida mot väster (sol större delen av dagen plus kvällssol).

  1. Inglasad altan plus trädäck söderläge. Altandörr från vardagsrum till inglasad altan. Altandörr från sovrum till trädäck. Sol under dagen, skugga från eftermiddagen.

  Fördel: går att gå ut till inglasad altanen utan att behöva vistas under bar himmel.
  Nackdel: svårt att bygga med tanke på att huset har låg långt utstickande takfot. Altantaket behöver i sådana fall förmodligen byggas ihop med husets tak så takpannor måste flyttas bärlina läggas osv. Plus ingen kvällssol.

  2. Inglasat uterum västerläge med trädäck i söderläge. Genom altandörr från vardagsrum och sovrum går man ut på trädäck i söderläge. Däcket svänger runt huset och i västerläge ligger inglasat uterum.

  Fördel: kvällssol. Enklare att bygga.
  Nackdel: Man måste ut under bar himmel för att nå uterummet.

  3. Inglasat uterum i västerläge med trädäck i söderläge samt en smal inglasad "korridor" längs med södra husväggen som leder till/byggs ihop med inglasade uterummet på västsidan. Korridoren blir då en liten inglasad altan i sig. Bred nog för någon stol och kanske lite blommor.

  Fördel: Det bästa från både alternativ 1 och 2. Går att gå ut till inglasad altan direkt från både vardagsrum och sovrum. Plus kvällssol.
  Nackdel: Konstig design? Skulle det se skumt ut med "korridoren"? Plus att sovrummets ventilationsöppning stängs in i en inglasad altan. Men det kanske inte gör något? I alternativ 1 stängs vardagsrummets ventilation istället in.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 22
  Det beror givetvis lite på vad ni är ute efter. Men om målet är ett uterum främst för sommarbruk skulle jag föreslå 2. Du går runt takfotsproblemet, hamnar rätt väderstrecksmässigt (på sommaren går solen ner i NV) och stör det som finns innanför minst. 3 är krystat. Kräver stor designskicklighet för att bli snyggt. Problemet med den låga takfoten finns också med även där.
   
 3. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Ja målet är mest sommarbruk. Kommer inte vara vinterbonat men användas även på våren. Nackdelen är att man måste gå ut för att nå uterummet. Det är det enda jag har emot den lösningen.
   
 4. A
  Medlem Nivå 4
  Alternativ 1 men vrid uterummet 90 grader så uterummets långsida blir mot husets långsida. Flytta det en bit ut från huskroppen i sidled. Man slipper problemet med takfoten. Man får gå ute för att komma till uterummet, men man kanske kan ha en täckt gång dit? Pergola eller plasttak som täcker gången?
   
 5. J
  Medlem · Nivå 7
  Är det möjligt att sätta in en ny dörr på gaveln av huset och ut i uterummet på alternativ två? (eller flytta den från sovrummet?)
  Vad finns det för rum innanför?
   
 6. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Min bild är dålig skalmässigt. Det är tänkt att altanens långsida i alternativ 1 ska gå längs med husets långsida. Menar du att altanen inte ska sitta ihop med huskroppen?
   
 7. A
  Medlem Nivå 4
  Det med dörr på gaveln var bäst förslag. Alternativt förlänga uterummet på gaveln så man kan gå torrskodd under takfoten, korridorren skippas
   
 8. A
  Medlem Nivå 4
  Ja i det alternativet fästa uterummet mot garaget enbart
   
 9. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Tyvärr inte. Finns två sovrum innanför. Det skulle kännas konstigt att gäster behöver gå genom sovrum för att komma ut på altanen.
   
 10. A
  Medlem Nivå 4
  Röd pil hur jag tänker att man går ut ut huset och in i uterum som är längre än gaveln är bred
   
 11. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Dörr på gaveln går inte, finns bara sovrum bakom. Förlänga uterummet hur menar du? Tycker inte heller korridoren kändes helt bra designmässigt.
   
 12. Ashes
  Husägare Nivå 5
  Ah nu hänger jag med. Det skulle kunna funka. Absolut. Takfoten går ut säkert en meter så regnar det inte i sidled från syd kan man nog gå relativt torr under den.
   
 13. A
  Medlem Nivå 4
  Det blev enklare att förklara med en bild :)
   
  • Laddar…
 14. Mazen
  Inredare · Nivå 12
 15. E
  Medlem Nivå 1
  Hur hög är takfoten och grunden? Kan det vara ett alternativ att ha ett trappsteg ner till uterummet för att få in taket under takfoten?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: