Byggahus.se

Trasig spis, vad gäller?

 1. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 1 999 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Säljaren har inga juridiska obligationer att börja sponsra köparen med en massa grejer. Säljaren har lagt in en fungerande spis som har högre/samma värde som den som tidigare satt där.
  Om nån köper ett hus och direkt börjar kräva pengar för allt möjligt smått så ska man inte ge med sig. Såna blodiglar slutar aldrig när dom väl kommit igång.
   
 2. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 1 999 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Hur gammal var spisen som satt där innan?
   
 3. Thegoatthing
  Medlem · 29 inlägg

  Thegoatthing

  Medlem
  Det var det vi hittade när vi letade spis och som sagt de var för att vi behövde en spis innan vi flytta till vårt nya hus.
  Vi informerade mäklaren om att spisen var trasig på värdering men hon missade att ta anteckningar på detta vilket innebär att de blir ord mot ord (vi dom gjorde fel som inte stod ut med en trasig spis och bytte den)
  Ja vi lämna den gamla spisen i uthuset mot köparens godkännande och informerade om att vi skulle bara ordna med bil samt släp så skulle vi frakta bort den vilket vi också har gjort, 2 dagar efter han fick nycklar.
   
  • Laddar…
 4. Thegoatthing
  Medlem · 29 inlägg

  Thegoatthing

  Medlem
  10 år gammal var den.
   
 5. A
  Medlem · Stockholms län · 8 511 inlägg

  Avemo

  Medlem
  Det är ju lätt att vara efterklok. I situationen att man mellan visning och överlämning måste köpa en ny spis hade det varit mycket bättre att kontakta köparen och förklara läget. Det hade också varit mycket önskvärt att det funnits skrivet i kontraktet att spisen från visningen var trasig och därför ersatts. Men så skedde inte. Och då gäller det att göra det bästa av situationen.

  Att köparen blir besviken över att det är gjutjärnsplattor i stället för keramisk häll är fullt rimligt och förståeligt. Men att begära en ny spis är inte rimligt. Och att begära 2500 i mellanskillnad mellan en ny spis med gjutjärnsplattor och en trasig 10 år gammal spis med keramisk häll är inte heller rimligt.
   
 6. T
  Medlem · 1 486 inlägg
  De gäller väll rimligt vis att köparen inte har några juridiska skyldigheter att sponsra säljaren heller.
   
 7. X
  Renoverare · Södermanland · 1 756 inlägg

  xdigger

  Renoverare
  En tio år gammal spis kan anses vara uttjänt, då är dom oftast helt slut om den levt i en familj, en tio år gammal spis är definitivt inte värd några 2500kr.
   
 8. N
  Medlem · Stockholm · 223 inlägg

  Napster

  Medlem
  Alltså satt det en spis som hade glashäll men du ersatte den med en som har keramikplattor hade väl jag också reagerat att det inte är korrekt. Jag anser antingen köper du en med glashäll och levererar och installerar eller ger köparen 2500kr och slipper lägga ner mer tid på det.
   
 9. T
  Medlem · Sö · 1 939 inlägg

  TheGame

  Medlem
  Jag gillar att sätta emot översittare men ibdet här läget om det varit jag som gjort dessa omedvetna tabbar så hade jag gett säljaren 2500 och sen hade bekymret varit ur världen.
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 8 054 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Se upp för den där typen, som Finndjävel skriver är det varningslampor. Byt ut den mot en likvärdig som den trasiga, ta med befintlig och sälj den så kanske ni går +-0 och slipper tjat i framtiden....
   
 11. F
  Medlem · Etelä Pohjanmaa · 1 999 inlägg

  Finndjävel

  Medlem
  Tio år gamla vitvaror är avskrivna hos försäkringsbolagen, värdet är noll. 10procentenheter åldersavdrag per år kör dom med. Det år också vad som är brukligt att tillämpa juridiskt i såna här situationer. Köparen kan bara gilla läget, som säljare lönar det sig inte att ha mera kontakt med denna köpare.
   
 12. T
  Medlem · 1 486 inlägg
  Förstår hur du resonerar men håller inte riktigt med. Det är inte värdet som är det viktiga utan återskaffningskostnaden . Att ersätta en fungerande 70 cm spis är mer kostsamt än en 60 cm modell eftersom utbudet är väldigt begränsat.

  Om jag tex hade köpt ett hus med garderober från 60 talet och vid inflyttningen saknades alla garderobsdörrarna så är värdet dörrarna betingar ringa men återskaffningskostnaden hög.
   
 13. H
  Moderator · Stockholm · 42 765 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Menar du alltså att den spis som fanns på visningen, finns kvar på fastigheten?

  Betala inte en krona!
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · Skåne · 27 inlägg

  multix

  Medlem
  Gör du som min kloka fru när jag bråkade om bilskatten vid ett bilköp, betala räkningen så slipper du både besväret och kostnaden för spis och resa. Sen glömmer du saken. Köp en Aladdin-ask till honom oxå, det är bra för er båda om du inte bara ger honom det han begär utan bjuder över. Så blir han glad i sitt nya boende och slipper förknippa det med en trasig spis resten av livet och du kan minnas hur snäll du är.

  70 cm glashäll i Stockholm. Om du känner att du inte vill ge köparen 2500 av emotionella skäl så ta dig till Stockholm med 1200 och en Volvo 245 och skratta hela vägen hem.
  https://www.blocket.se/annons/stockholm/vit_electrolux_spis_glashall_70_cm/87472150
  Om du inte kan hitta en spis för 1200 fraktad och klar så kan nog inte han det heller.
   
  Redigerat 6 dec 2019 01:04
 15. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 730 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Det fanns en fungerande spis vid visningen och det finns en fungerande nu. På den aspekten är det inget fel.

  Köparen vill alltså bråka för att den har några fel attribut, tycker det är lite fånigt faktiskt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.