personstar

Trappkoppling plus rörelsesensor

441 läst  7 svar

 1. M
  Medlem Nivå 1
  Hej
  I vårat garage sitter en trappkoppling då ingångar finns i bägge ändar av garaget. Jag skulle vilja ha kvar denna och ha funktionen som idag men komplettera med en eller kanske helst flera rörelsesensor som tänder oavsett hur trappkopplingen står och släcker efter nån tid typ 5 min. Om trappkopplingen var av när man kom in och man under denna tid slagit om trappkopplingen vill jag att belysningen fortfarande lyser men då ändras till permanent.

  Tanken är att fylla två behov.
  1. Oftast går man bara in för att hämta något och ut igen. -> Skönt om det tänds/släcks automatiskt.
  2. Om man jobbar lite längre tid i garaget vill jag kunna slå på belysningen och veta att det är tänt tills jag slår av (plus ev.. tid det tar för rörelsesensorn att slå av efter man gått ut)

  Vill med andra ord inte enbart ha rörelsesensorer. Inte så kul om de släcker när man står och sågar eller liknande.

  Så är det möjligt utan för stor kostnad?
   
 2. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 22
  In sin enklaste form kopplas helt enkelt en rörelsesensor in parallellt med kretsen. Det kostar bara ca 300 kr.

  Nackdelen är att det är lätt att tappa bort sig ang hur strömställarna står. Så länge du är i garaget kommer ju rörelsesensorn att hålla tänt så du måste gå ut i fem minuter för att se om lyset släcks eller om strömställarna står i läge på. Trappfunktionen gör att man inte kan använda 3-läges strömställare 1 - 0 - auto.

  En mer avancerad lösning innebär nya tryckströmställare och lite reläer. Jag känner inte till någon färdig produkt men det finns en flora av smarta multifunktionsreläer som inte kostar alltför mycket. Du kan även titta på trappautomater som har "städljusfunktion" om det kan va nåt, t.ex
  https://www.elbutik.se/product.html/trappautom-tlz61np-230v?category_id=1837
   
  maran125 och Mikael_L gillar
 3. M
  Medlem · Nivå 10
  I mitt garage har jag 6 lysrörsarmaturer på trappkoppling plus en liten armatur med inbyggd rörelsevakt. Ska jag bara gå igenom eller hämta något i garaget tänder den lilla armaturen automatiskt, ska jag vara kvar längre tänder jag de andra armaturerna. Kan det vara nåt?
   
 4. M
  Medlem Nivå 1
  Intressant inlägg om att det kan vara svårt att veta hur lamporna står Bo. Det kanske kan vara lite drygt, får fundera på det lite. Det var en mer avancerad lösning jag var rädd för skulle sticka iväg i pris, men helt klart värt att undersöka vad det finns för något. Dock har jag utanpåliggande brytare så tyvärr ingenstans att gömma undan en puck. Finns kanske snygga lösningar för det med ifs, en kopplingsdosa kanske?

  Müssli, jag har funderat på det lite grann och inte släppt det helt. En fråga, om du är kvar längre stör den där lampan dig som tänds och släcks lite som den vill? Eller har du en strömställare på den så du kan släcka den när du tänder de 6 lysrören?
   
 5. tommib
  Självbyggare · Nivå 17
  Att gömma puckar är lätt även i en utanpåliggande installation. Schneider har sin förnämliga U56-dosa med snäpplock, dvs utan mittstolpe och skruv, som fungerar bra till det. Ska du ha trappautomater eller liknande är en liten utanpåliggande kapsling med DIN-skena bra.

  Personligen tror jag dock mer på Müsslis lösning. Om man vill vara riktigt avancerad lägger man in ett relä mellan rörelsevakten och armaturen (eller innan armaturen om rörelsevakten är inbyggd) som styrs från huvudbelysningen. När huvudbelysningen tänds drar reläet och släcker matningen till armaturen med rörelsevakten.

  Dosrelä (svindyrt)
  Normrelä R12-110-230V (billigare, men du behöver en normkapsling)

  Armaturer med inbyggd rörelsevakt har en tendens att tända och släcka när man kopplar in strömmen, så tycker man att det är störigt är det bättre att ha en liten vanlig armatur och en separat rörelsevakt så att rörelsevakten alltid kan ha matning och reläet bryter tändtråden från vakten till armaturen.
   
  Leif i Skåne gillar
 6. Bästa svaret

  M
  Medlem · Nivå 10
  När jag tänder de 6 stora armaturerna slocknar den lilla automatiskt, den har ett ställbart lux-värde som gör att den bara tänder vid en viss ljusstyrka (kombinerat med rörelse förstås).
  http://elektroskandia.se/Produkt?artnr=7212951
  Tyvärr rätt dyr och jag tror inte den säljs direkt till privatpersoner men det finns många andra varianter med samma funktion.
   
 7. M
  Medlem Nivå 1
  Smart! Tror jag letar efter en sådan lösning. Tack!
   
  Müssli gillar
 8. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser Nivå 15
  Å andra sidan så har jag något liknande i mitt garage, förutom att det är en trappautomat/tidrelä som drar när garageporten öppnas. Parallellt med den gamla ljusknappen så man kan tvångsköra.

  Nog har det hänt en eller två gånger på några år att jag glömt ljuset på, men ärligt talat är ju det inte hela världen, utan bara att gå att släcka när man märker det. Jag tycker inte att det är så mycket besvär att det är värt att krångla till det med speciella brytare.

  Jag hade helt klart kopplat det parallellt och låtit det vara så. Om du ångrar dig så går det ju att koppla om till en separat lampa till din rörelsesensor vid ett senare tillfälle i så fall.

  Hade nog inte gillat dubbel uppsättning belysning beroende på hur den tändes. Det hade ju slutat med att man enligt lagen om allt tings inneboende djävlighet hade behövt springa och tända ändå. Trots att ljuset redan var "på".
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: