Byggahus.se

Trapp med vilplan till ny övervåning

 1. S
  Medlem Nivå 7
  Hej,

  Räcker 80cm som trappbredd, eller blir det eländigt smalt? Vilplanet blir väl då cirka 165-175cm brett.

  Finns det några krav? Har inte riktigt kunnat bilda mig en uppfattning om det.
   
 2. H
  Medlem · Nivå 7
  Ja det är smalt. Du ska ha handledare dessutom?
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem Nivå 7
  Ja, håller med, blir smalt
   
 4. S
  Medlem Nivå 7
  Ja, håller med, blir smalt. Får nog tänka om
   
 5. S
  Medlem Nivå 7
  Har en gammal trapp ner till källaren, tänkte ha en trapp brevid där man kan gå upp till en ny våning. Måste nog bredda bjälklaget ordentligt och öppna ett schakt ända från källaren, och göra om - göra rätt.
   
 6. J
  Medlem · Nivå 23
  En trappa i ett enfamiljshus som utgör utrymningsväg får aldrig vara smalare än 90 cm. Om du har en trappa som svänger i 180 grader via ett vilplan kan bredden ofta behöva ökas till 110 cm om du vill kunna bära möbler t.ex.
   
 7. S
  Medlem Nivå 7
  Är 110cm ett sådant "magiskt" nummer som gör att det mesta går att bära upp? Har testat tejpa upp 110cm, kändes helt klart rymligt.

  Tack
   
 8. J
  Medlem · Nivå 23
  Soffor och resårbäddar brukar väl vara utmaningen. Ett rakt trapplopp klarar nog det mesta. Problemen börjar när det svänger. 180° kan vara knepigt. Jag har kollat siffrorna i en av mina gamla handböcker som är väldigt pålitlig.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem Nivå 7
  Du verkar ha bra handböcker du :) själv får man söka på internet, och försöka filtrera fakta och intryck efter bästa förmåga.
   
 10. J
  Medlem · Nivå 23
  Det bästa är att leta på antikvariat. Handboken "Bygg", finns i sex band och flera upplagor . Band 4 och 5 är väl mest intressanta för dig. Lite föråldrade i vissa avseenden, men fortfarande relevanta i andra. Inte minst när man har ett äldre hus kan det vara värdefullt.
   
  • Laddar…
 11. S
  Medlem Nivå 7
  Någon som har trapp med vilplan som kan beskriva måtten och hur väl de fungerar i era hus? :)
   
 12. S
  Medlem Nivå 7
  Hur tar man reda på om det är möjligt att bära upp en madrass på 100x220cm upp för vilplanstrapp? Hur stor, bred, djup, takhöjd behöver trappen ha då?
   
 13. J
  Medlem · Nivå 23
  Få saker är så välstuderade som minimimått för trappor, Vanligtvis brukar det avse transport av en sjukbår. Minimimåttet för en trappa med två trapplopp och ett vilplan brukar då anges till: trapphusbredd 240 cm, vilplanets djup: 130 cm. Gör man vilplanet djupare kan trappbredden minskas. Förekomsten av handledare/räcken påverkar också transportmöjligheterna. Är man förståndig gör man dessa demonterbara för speciella tillfällen. Vill du utröna detta själv är det bara att göra skalriktiga pappmodeller och testa. Normal madrasstorlek är väl snarare 105x210 cm.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 7
  Tack Jutus