Byggahus.se

Trädgårdsbelysning

 1. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Hej, blivit sugen på att montera upp lite trädgårdsbelysning, typ LED-spottar & LED-ljusstolpar. När vi byggde 2005 förberedde vi med att gräva ner två stycken 25m 3x1.5 230v kabel i trädgården. Den ligger i en hel slinga och kommer upp på lite olika ställen vid träd, plank o växter. Andra ändarna mynnar ut vid inne vid vår elcentral (men är inte inkopplade)

  Finns någon el-kunnig här som vet om jag...
  ..Kan använda dessa 230v kablar o köra 12v i istället, o i så fall hur mycket kan jag belasta dem?
  ..Alla LED utebelysningar jag hittat har specialkabel/kabellösningar. Kan jag klippa av dessa, o använda vanlig elkabel istället, eller finns det ngt skäl att man måste ha originalkopplingar?
  ..Tips på leverantör av billig LED trädgårdsbelysning - vill sätta upp många ljuskällor (25-30 st) o då blir 400/st på tok för mycket
   
  • Laddar…
 2. 2
  Medlem · stockholm · 77 inlägg

  2 loud

  Medlem
  visst kan du det MEN det beror helt och hållet på vilken belastning led arna ger ,,, 1,5 kwmm är inte så mycket att hurra för men är det en solid ledare eller flera kardeler ? jag har satt upp massa leds i altanen och där BÖRJAR allt med en trafo från 240 ac ner till 12 v dc ... led arna har ju en egen kabel eller rättare sagt 2 en inkommande och nästa för vidarekoppling ,, jag har 4 ledare i varje kabel beroende på att jag valde RGB leds ( där du kan välja färg fritt ) då går två till kontrollen av dioden och två står för strömmen ,,, efter 25 dioder tror jag det var så fick jag koppla in en booster och ytterligare någon låda för att både strömsätta slingan efter den 25:e och för att dom ska synka med resten av dioderna och val av leverantör ,, skitenkelt ,, www.ebay.com ,,,, din direktlina till kina där säkerligen 99.95% av allt detta tillverkas ,, och det blir den senste tekniken du kanfå där istället för att handla av svenska leverantörer som oftast är låsta vid en serie från årets början till årets slut ,,, så gissa om den diodtekniken du köper i november är up to date ?? ( **NOT** ) att det dessutom oftast är minst halva priset billigare gör ju heller inte ont ,,, frakten subentioneras an kinesiska staten så oftast är detta fraktfritt ,, dessutom brukar dom skriva ner värdet på paketen så YTTERST sällan tillkommer svenska avgifter i form av tull och moms .. frakttiden beror helt på vilken leverantör du väljer ,,, jag fick hem mina grejor från kina på 2 dagar med DHL som var tillverkarens val av fraktare ,, men det finns tusentals och åter tusentals alternativ att välja på och precis som alltid så passar man sig från dom billigaste leverantörerna
   
 3. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Tack för tips, ebay låter kanon! Kabeln vi har nergrävd idag är med en solid ledare - se foto - så gissar den tål hyggligt många LED spottar.
  Du som kan detta - jag är bara ute efter "vanlig vit" belysning, är det då bara två trådar där på dem när man klipper av den kabeln som redan sitter sitter på? Kan man vända plus o minus på vilket håll som helst, eller börjar det lukta bränt om man felkopplar?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Temp elkabel 1.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Temp elkabel 2.jpg
   
 4. 2
  Medlem · stockholm · 77 inlägg

  2 loud

  Medlem
  det finns lite olika vägar att gå ,, köper du ett färdigt kit så tänds inte led :en om du vänder dom fel och brinner heller inte sönder .. och dom är nycklade så dom inte går att montera fel ( om du inte använder massa våld) ,,, MEN din redan installerade kabel ,,, ska du ha vita Leds så kör du antingen en låg spänning ut i kablarna och bygger med lösa dioder eller så går du upp högre i spänning och monterar ett motstånd vid varje diod ,,,,,,,, har du ett motstånd vilket du måste ha för att inte koka dioderna så kan du göra ett högre voltsystem ,, och du behöver bara använda två ledare ,, plus och minus och faktum är att du tom kan köra det med växelspänning ,,, då kommer dioderna blinka i samma frekvens som Hertsen dvs 50 ggr i sekunden ,, ögat kommer inte hinna uppfatta det som en blinkning ,, , jag har inte testat det själv ,, jag kör oftast likspänning ,, dvs med dedikerade plus och minus och där måste du montera dioden åt rätt håll för att få den att lysa ,, men det borde inte spela någon roll med växelström där faserna skiftar ,, hur som helst ,,, ju högre spänning du släpper i tråden destå mer effekt kan du släppa ut på dina kablar ..


  tar du 10 ampere (strömmen asså ) på 12 volt så räcker det till en EFFEKT av 120 watt ,,, tar du 10 ampere på 240 volt så får du effekten 2400 watt ,,, en viss skillnad så ska du ha mycket dioder så kan du klara dig med din kabel om du höjer SPÄNNINGEN och sen sänker den vid dioden ,, eller om vi ska vara riktigt bökiga så kan du seriekoppla dioderna och få dom till "en enhet" och då anpassa spänningen till din installation ,,, ex om du kopplar in EN 12 volts lampa 5 watt på 240 volt så hinner du inte ens reagera innan den brunnit upp ..kopplar du däremot en slinga seriellt med 20 lampor så har du byggt en slinga som klarar 240 volt och effekten ur den blir 20 x 5 watt och saken är frid och fröjd ,,,, det hela är ganska enkelt bara man förstår grunderna MEN tänk på att du inte får göra några egna installationer med högre spänningar ,, jag är osäker på hur högt i volt man får gå själv (om någon lysmask kan fylla i vore jag tacksam ) men jag skulle gissa att man inte får gå över 24 volt men det är som sagt en gissning ,,, mitt råd till dig är att löpa ett färdigt kit från ebay och det kitet förler de med en trafo till ,, ska du promt använda dina nedgrävda kablar använder du det till starkström dvs 240 v ac ut till trafon och sen driver du dioderna i den färdiga satsen med medföljande trafon ,,, och som sagt den installationen av STARKSTRÖMMEN ( 240 v ac ) FÅR du inte göra själv enligt alla regler och du saknar kunskapen för att göra det säkert så låt en elektriker fixa den biten och se till att trafon får ett ip 65 skyddat hus och bo i ,,, EFTER trafon så får du "leka" hur mycket som helst lagligt och även om du har ett fuktsäkrat utrymme för trafon stoppa på en jordfelsbrytare på sladden som skickar starkströmmen ut till den ,,, better safe then död ... men din ursprungliga fråga om din kabel med solid ledare så klarar den en hel del effekt MEN sen måste man ta med LÄNGDEN på kabeln oxå i beräkningen men allt sånt slipper du om du följer mitt råd om att använda dig av en trafo och färdigt kit ..trafon kommer inte behöva så mycket effekt så du kommer få problem ,,.
   
 5. T
  Besserwisser · Stockholms län · 568 inlägg

  term

  Besserwisser
  Problemet med liten ledartjocklek och låg spänning är snarare spänningsfall än att kabeln skulle överbelastas...Dvs att det blir för låg spänning kvar längst ut i slingan. Med så korta längder du har borde det inte vara något bekymmer att köra lågspänning i dina befintliga kablar. Om du seriekopplar kan du köra en s.k. konstantströmdrivare och slippa spänningsfallsproblemet. Jag kan rekommendera aliexpress.com som är en mer lättsurfad sajt än ebay. Det stora bekymret med kinaspottar är att få rätt och samma färgtemperatur, glöm inte detta!
   
 6. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Tack för goa råd 2 loud & term!
  Tror jag bestämt mig för detta - säg till om jag tänker fel!
  - Beställer ett gäng 3W LED fr Kina via e-bay eller aliexpress.com för 50 - 100.-/st samt 2 x trafo

  Inne i huset: Monterar /med behörig elektrikers hjälp) två 12v/100W trafo kopplade till befintligt skymningsrelä & timer för ytterbelysningen.

  Från trafo kopplar jag själv, o skickar till trädgården 12-14v till vars en av mina redan nergrävda 25m kablar som egentligen var avsedda för starkstöm. Dessa kablar "tittar upp" på vars ca 4 ställen i trädgården.
  Vid varje sådan punkt sätter jag en vattentät kopplingsbox. O från varje kopplingsbox drar jag sen ut en ny kabel till resp "kinaLED", men max ca 20 st per 25meterskabel á 3W vars.
  Verkar det vettigt?

  Sen var det det där innan jag beställer med LED färg för trädgårdsbelysningen - ska man månne välja Vit eller Varmvit?
   
 7. 2
  Medlem · stockholm · 77 inlägg

  2 loud

  Medlem
  Ohhhh den där frågan ä inte sjysst :) låt mig svara med en fråga ,,, hur långt är ett snöre :) det är så helt inviduellt vad man gillar .. varmvitt är precis som det låter ett gulare/varmare ljus men ger ett mindre lux ,, sen beror det ju lite på vad du ska belysa .. VITT som kommer över 4300 kelvin ger en vädigt stark återreflektion framför allt på ljusa ytor ,, MEN du ska se till att du får en sats med en controller box seriellt ,, då kan du justera styrkan på leds en hur stark dom ska lysa .. ofta kan dom oxå ge olika blinkfrekvenser över leds ;en oxå men i detta fall är det mest ljusstyrkekontrollen som är attraktiv .. eller så tar du RGB dioder så kan du blanda färger hur du vill och få det att lysa i massor av färger och naturligtvis även vitt ,,, den enda färg jag VET att dom inte lyser med är SVART :) ,, du anar inte vilken skillnad lite färg ger ,, allt beror naturligtvis på hur omgivningen ser ut vad som funkar men att BYTA färger det gör du med en enkel knapptryckning på fjärrkontrollen och installationsarbetet är det samma som vita dioder ( och du gömde skriva jordfelsbrytare till matningen av trafon )

  om jag inte fattat dig fel vill du lätta upp mörket i trådgården då funkar BÄGGE alternativen du nämner .. ska du ha belysning för att SE ska du gå på VITT eller KALLVITT ,, det handlar om 4300 K eller 6000 K ,, och IGENTLIGEN ger varmvitt och vitt och kallvitt samma lux men ögonen/hjärnan UPPLEVER ljuset som "ljusare" med vitt eller kallvitt ,, på samma sätt som skillnaden på metalhalogen och natriumlampor (gula) ,, där GER natriumlampan MER lux ,, drar MINDRE än metallhalogenen men UPPLEVS som mindre ljus av ögat/hjärnan pga färgen ,,,, utanför garaget har jag en 400 w metallhalogenlampa och två 197 w diodlampor ,,, (bägge är vägbelysningsarmaurer) och det intressant är att metalhalogenlampan GER mest ljus ,,, och jämnför man lux och lumen mellan dessa 400 metalhalogens watten och dom 394 lydiods watten så inte bara lyser halogenen mer ,,, den drar totalt MINDRE med effekt oxå vs vad den levererar ,,, så det vore riktigt intressant och få se den EKONOMISKA kalkylen hos alla kommuner som byter ut gamla metalhalogen , nariumlamor och även kvicksilverlamporna hur länge diodlamporna ska vara i drift innan dom börjar betala sig ( de e ju defentivt inga billiga armaturer) det gäller att dom håller LÄÄÄÄNGE (eller så är det långa varma semestrar som gäller för dom inköpsansvariga i kommumen
   
  Redigerat 20 okt 2016 01:26
 8. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Redigerat 23 okt 2016 18:39
 9. E
  Medlem · Skåne · 10 014 inlägg

  etompau

  Medlem
  Brukar med stort nöje läsa om olika belysningsproblem/frågor på forumet, och när jag nu såg JoJs post om beställda kinalampor kände jag att jag behövde registrera mig och tillföra mina erfarenheter av dessa lampor.
  Har gjort tre olika belysningsinstallationer i trädgårdar med dessa lampor, totalt ca 25 lampor, och jag är ledsen att säga det, men alla lampor har gått sönder efter ca 2-3 månaders drift. När de går sönder blir det antingen mycket svagt ljus eller så blinkar lysdioderna.

  Det har då alltid varit en eller flera av dioderna som gett upp, drivelektroniken har aldrig fallerat.
  Sannolikt är det undermålig kvalité på dioderna i dessa lampor.

  Det går dock relativt enkelt att byta dioder genom att dra loss linshusen ovanför dioderna, lyfta ut det runda kretskortet och klippa loss defekt diod(er). Nya dioder finns i överflöd på Ebay, och min erfarenhet är att nya dioder håller längre än originaldioderna.

  Jag har även gjort några installationer med Markslöjds LED-spottar, som är snarlika de länkade, dock har dom en lite annorlunda linskonstruktion. Här har inga dioder fallerat, dock går spottarna lös på ca 400:-/st.

  Et tips när du ska installera dom är att använda någon snabbkontakt ex. "Bullet-typ". Enkelt att byta en lampa när den går sönder. Jag gjorde misstaget att löda alla lampor vid första installationstillfället.

  Färgen på kåporna mattas efter ett tag, men fixas enkelt med lite svart fälgfärg.

  Nu till nästa installation har jag beställt följande spottar: http://www.ebay.com/itm/1-5-10x-Out...hash=item567374c0ad:m:mAkpBXMrWyRIXoHP1LqmxXw

  Fick hem 5 st. nu i veckan, så någon längre erfarenhet har jag inte av dessa. Dock är det rejält bra ljus i dessa, själva konstruktionen känns också stabilare/rejälare.
   
 10. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Lite uppdatering. Spottarna tog under 4 dagar att få hem - från Kina! Nu varit igång o lyst i 4 veckor o funkar finfint, kvalitet verkar än så länge nära 100%ig
   
  • Laddar…
 11. E
  Medlem · Skåne · 10 014 inlägg

  etompau

  Medlem
  Lamporna är bra när de lyser. Passar bra för att lysa upp en liten växt eller en häck.
  Hoppas att dina lampor håller bättre än de jag köpte.

  Hur gjorde du med kabeln till lamporna, lödade du eller använde något skarvdon?
   
 12. holetaker
  Medlem · Kronoberg · 388 inlägg

  holetaker

  Medlem
  Kan du lägga upp en bild där man ser hur de lyser upp?
   
 13. J
  Medlem · Skåne · 21 inlägg

  JoJ

  Medlem
  Hej, spotten levererades med bara 15 cm kabel. Köpte 100m av denna att förlänga med. https://www.elgrossisten.se/kabel-flex-jz-gra-inom-utomhus . Letade runt överallt efter rund svart 2 ledare - denna var det närmsta jag kom
  Lödde ihop & krympslagade skarven, drog kablarna till en kopplingsdosa som jag satte på en kort stolpe på varje ställe min nedgrävda kabel tittade upp. Enda missen - borde valt att lägga kablarna mellan spot & dosa i något enkelt rör, man glömmer snabbt var man dragit dem o risk man kommer åt dem med spaden.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4833.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4834.JPG
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_4835.JPG

  Här är några foto. Hittils fått upp ca 20 st, resten tar vi julbelysningen kan plockas ner...
  (Inringat med rött=kopplingspunkterna)
   
 14. E
  Medlem · Skåne · 10 014 inlägg

  etompau

  Medlem
  Jag har kört med vanlig svart "lampsladd, SKX" till mina lampor. Då installationen av lamporna är lite halvpermanent så la jag inte kabeln i rör utan drog den kort över rabatten till kopplingsdosorna.
   
 15. S
  Medlem · Östergötland · 1 218 inlägg

  Styrman_jansson

  Medlem
  Jag har bra erfarenheter av markslöjds "trädgårdssortiment";
  http://www.markslojd.se/Produkter/MARKSLÖJD/OUTDOOR/GARDEN SPOT.aspx

  Det är med stor sannolikhet "kinaprodukter", men verkar vara OK kvalité. Har haft decklightsen utomhus, ej under tak, i snart 4 år och de rullar på bra.

  5 av 20 har fått mindre "rostfläckar" men markslöjd skickade nya på garanti, ska bara till att byta med. Ganska smidigt att jobba med deras snabbkopplingar också.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.