Byggahus.se

Träd som insynsskydd, tips på lämpliga sorter.

 1. D
  Medlem Nivå 4
  Hej, det verkar som om vi skall få en 2-vånings radhuslänga 4meter från vår tomtgräns med balkonger och uteplatser riktade in mot vår tomt. Vår tomt är ca 40m lång och det finns idag ett plank på 1,8m längs tomtgränsen, det finns även buskar längs tomtgränsen. Trädens kronor bör vara ganska låga så att de ger insynsskydd där buskarna och planket släpper och upp till ca 8m. Jag bedömer att vi behöver ca 5-6träd.

  Här finns många som är mycket duktiga på växter och träd och det är tyvärr inte vi, så vi önskar tips på lämpliga träd alternativt buskar enligt nedan.

  Primärt för insynsskydd, dvs hyfsat täta. i andra hand hade det varit trevligt med lite användbar frukt eller bär från träden men primärt för insynsskydd.
  Ganska snabbväxande, färdig höjd ca8m, kanske lite högre.
  Behöver inte vara några exotiska träslag utan träd som tål vårt klimat här i Skåne zon 3
  Behöver inte vara vintergröna.
  Krona från ca 2m upp till ca 6-8m
  Skall tåla beskärning och att formas

  Eventuellt kan vi tänka oss buskar som når 6-8m och som är täta.

  Har ni tips på plantskolor i norra skåne/halland med omnejd som säljer träd som är ganska stora från början?

  Tacksam för tips!
   
 2. B
  Medlem · Nivå 22
  Det finns ingen färdig höjd för träd utan de fortsätter att växa tills de börjar dö efter några årtionden/århundraden. Det som brukar uppges som höjd för träd i beskrivningar är höjden de har efter ung.10 år. Snabbväxande träd blir fortare ändå högre än långsamväxande.

  Men höjden av två våningar är kanske 5,5 m och någon som står på balkongen kommer ju att ha sitt huvud under 5 m från marken så 8 m insynsskydd verkar onödigt mycket. Så mycket kommer bara att mörklägga er tomt och göra marken väldigt torr för träd som är höga är också breda och behöver mycket vatten.

  Äppelträd klipper man ju normalt så att det ska gå hyfsat lätt att plocka äpplena, dvs man ska nå toppen med en stege vilket inte är så väldigt många meter upp.
   
 3. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Lättskött och härdigt i skåneland är robinia, främst klotrobinia, som ger massivt insynsskydd under växtsäsongen. Det formade klotet behöver endast ca 20 minuters klippning/träd i april/maj varje år då man klipper den som en gigantisk igelkott. Väljer man ursprungsrobinian kan den bli alltför stor för din trädgård. Jag har 3 st på rad, 2 m hög stam innan kronan och med 2 m mellan stammarna, Kronorna växer ihop under sommaren och totalhöjden 4-5 m beroende på stamhöjden. Pga det täta bladverket gillar småfåglar att bygga bon i kronorna. Den tänder lite sent dvs i april men behåller bladen fram på hösten - gulnar inte utan släpper bladen direkt. Under vintern ger väl de långa tunna grenarna lite insynsskydd och det är dessa som man på våren kapar någon cm ovanför tidigare årets klipp. Den är härdig upp till zon 2 men med plank och omgivande hus hos dig borde den klara sig fint.

  Detta är det bästa och lummigaste råd jag kan ge. Annars finns ju också formad lönn som du också kan höjdbestämma med frodigt insynsskydd - dock inte lika snabbväxande. Du får inte lika tätt insynsskydd med fruktträd.