Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Träbadkar

 1. J
  Husägare · 119 inlägg

  jahallåja

  Husägare
  Japanska badkar är ofta gjorda i hinoki eller japansk ädelcypress som är motståndskraftigt mot röta (och luktar gott!).

  Som Lilllen säger så badar man inte riktigt på samma sätt i Japan. Man ska vara ren innan man sätter sig in badet, ingen tvål i vattnet. Badet är för uppvärmning och avslappning, inte tvagning. Vattnet kan därmed användas av flera personer i rad!

  Man tömmer och torkar ut badkaret, men det får inte vara för torrt i rummet för då kan träet spricka när det stått oanvänt för länge...

  Utan att veta, så gissar jag att hinoki är dyrt :)
   
  Redigerat 26 jan 11:22
 2. ullemont
  Medlem · 59 inlägg
  Lite fördröjning i bygget. Men har fräst ut spår och ska limma samt skruva ihop de båda kortsidorna med långsidorna och därefter botten.

  Frågan är vilken ordning jag gör detta i. Jag resonerar att bäst vore att borra och skruva när bitarna sitter på plats och limmet ännu inte är härdat. Det sätter naturligtvis lite press på att få det färdigt fort, innan limmet hinner torka. Eller finns det någon bättre metod som kräver mindre stress?

  För press till limning tänkte jag använda spännband och två längre skruvtvingar. Klarar jag mig på detta eller bör jag också skaffa limknektar, vad är egentligen skillnaden på tvingar och knektar?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8186.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8185.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8183.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_8182.jpg
   
 3. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 667 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Några spännband borde räcka, viktigt dock att du håller koll på diagonalmåtten och justerar så att den inte blir skev. Limma och spänn, skruva sen och helst innan det torkat.
  Hur ska du göra med botten sen?
   
 4. ullemont
  Medlem · 59 inlägg
 5. ullemont
  Medlem · 59 inlägg
  Läste på nytt det du skrev om botten som bör kunna röra sig. Förstod tidigt att jag inte skulle kunna åstadkomma japansk precision i snickeriet och valde det "säkra" med limtätning. Ser det lite som ett experiment också, får se hur det beter sig med sedan med vatten helt enkelt. Håller det inte så länge gör det inte så mycket.
   
 6. nanowire
  Hobbysnickare · Södermanland · 4 667 inlägg

  nanowire

  Hobbysnickare
  Ja, det blir intressant att se. När botten blir blöt kommer den att svälla, en halv till en cm kanske? Den rörelsen kommer ta vägen någon stans. Som det brukar lösas i andra sammanhang, ex bordsskiva mot underrede, är genom någon typ av glidande fastsättning tex med skruvar/bricka i avlånga hål. I ditt fall skulle det även krävas tätning tex lin.
   
 7. ullemont
  Medlem · 59 inlägg
 8. L
  Medlem · Stockholm · 693 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Snyggt! Använder du det som ett vanligt svenskt, dvs hoppa i det när man är smutsig och tvätta sig med tvål och schampo? Eller gör du den delen någon annan stans?
   
 9. ullemont
  Medlem · 59 inlägg
  Använder det som vanligt.
   
 10. L
  Medlem · Stockholm · 693 inlägg

  Lilllen

  Medlem
  Kul att det verkar funka då!
  Men hur funkar det att rengöra? Har inte badkar nu, men under uppväxten badade vi ofta och det blev en ganska synlig smutsrand vid vattenytan efter ganska kort användning. Trotts att det var emalj fick man gno lite för att få bort den. Fast i ditt fall går den ju i värsta fall att slipa bort :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.