Byggahus.se
En idé dök upp i mitt huvud när jag satt o planerade belysningen i köket. Idag sitter det lysrör under överskåpen med en tryckknapp i ena änden på lysrörsarmaturen. Lysröret ska bort så småningom och ersättas av spotlights el.dyl. Varje gång jag ska tända o släcka lysröret får jag leta efter tryckknappen med handen. Den idé jag fick var att inte välja en vanligt strömbrytare utan istället använda en touchfri som känner av när jag sveper med handen under den på, säg, 5-10cm avstånd. Touchströmbrytaren tänder/släcker varannan gång. Avkänningsavståndet ska inte vara mer än runt 5-10cm för att inte riskera tända/släcka då man jobbar på bänken och reagera på en snabb svepning. Är det någon som har en idé om sådan strömbrytare? Någon som gjort liknande lösning?

Mvh
Henrik
 
Kanske inte just så, men vi har på ett ställe en liten infälld rörelsevakt och sen strömbrytare till lamporna, det som sker är att rörelsevakten styr strömmen till belysningen t.e.x. i köket och tänder så fort du går in och så länge du vistas där inne och om inte köket är för långt, sen med hjälp av strömbrytarna så kan du välja vilka lampor som ska vara tända, ex när du sitter å har mysmiddag så kanske du bara vill ha köksbordslampan igång eller annars takbel igång vid arbete, vakten lyser i 3 min efter den inte känner av någon rörelse, finns även lite rörelsevakter som du dimmra med och ställa tiden hur länge efter rörelse har slutat den ska lysa, ganska sjyst lösning och man behöver inte tänka på att släcka efter sig.
 
Dom kan säkert bli osynkade då.
 
Rrrrr skrev:
Dom kan säkert bli osynkade då.
Det var en klok kommentar. Om man kopplar bort minnesfunktionen så borde i varje fall problemet bli mindre, kanske rentav acceptabelt? Det blir ju i så fall "synkning" varje gång man tänder/släcker. Frågan är bara om minnesfunktionen kan slås av? Detta framgår varken av Elbutiks eller tillverkarens (http://www.self.cn/en/image.php3?id=128&aid=aid&bid=1139) info. Någon som vet?
 
Dom kan bli osynkade ändå. Att då du tänder en så släcks den andra osv.
 
Du menar alltså att en trafo kan detektera en "touch" samtidigt som en annan inte gör det? Det låter iofs inte orimligt... tänkte inte på det. Jag skyller på värmen ;)
 
Jo.. ibland missar dom.. man tänker inte så mycke på de om man bara har en.
 
Intressant lösning med touchtrafon!

Problemet är som ni säger att de kanske blir osynkade om man använder flera trafos. Stort problem? Möjligt... Hur synkar man de isf igen när de blivit osynkade? Jag ska dock klura vidare på denna idé och om den kan vara något för mig! Thx!

Andra idéer tas ju naturligtvis tacksam emot :)
 
Ok, tack för dina svar Rrrr!

Finns det någon annan lösning på problemet, dvs en "touch-platta" och mer än en trafo? Kan se en lösning framför mig med en "touch-kontrollerad" trafo som sedan styr övriga trafos via kabel, men frågan är om det finns i verkligheten?
 
Man bryter strömmen till dom.

Kanske finns sk. slavtrafo till dom där? Alltså att själva dimmerfunktionen sitter bara i en trafo, sen dimmrar den en slavtrafo oxo.. då blir det aldrig osynkat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.