Byggahus.se

Totalrenovering källare 2015

 1. M
  Byggveteran Nivå 6
  Hej.

  Har under en längre tid suttit och plockat in offerter på totalentreprenad (6månader) har det tagit att få in 4st.


  Blir riktigt förvånad över hur mycket det kan skilja på samma arbete. Den dyraste låg på närmre 1,5miljoner exkl moms och El, och den billigaset på 515 000:- exkl Moms och El. Så slut priset blir iallfall närmre 600 000:- exkl moms. Detta för ca 60kvm källare.

  Har nu beslutat mig för att göra precis allt själv och kommer i denna tråden att uppdatera byggandet med bilder, info, tips osv.

  Jag beräknar att kunna starta bygget i Februari alt Mars. Då kommer golvet bilas ut och in ska makadam, isolering, golvvärme och ny sula.

  /Mike
   
 2. T
  Medlem Nivå 10
  hur kan det kosta mellan 600000-1.500000:- att renovera 60kvm källare???? Det är helt obegripligt för mig. Ska dom
  måla med guldfärg på väggarna och isolera med krossad diamant?
  Du gör helt rätt i att göra det själv. Jag tycker det luktar ocker i bägge fallen men jag vet ju inte vad du har i din spec...
  Ska bli spännande att följa...
  //
  M
   
 3. M
  Byggveteran Nivå 6

  Nej det var så jag kände också.... Och då skulle de bara göra 2st av rummen helt klara (tvättstuga/badrum relax) dock ingen inredning. De andra 3st rummen skulle de lämna orörda så jag skulle fullfölja dem.

  I priserna frågades på följande.

  Utbilning och utgrävning av 500mm fyll.
  Återfyllning 200mm makadam
  Isolering 200mm cellplast
  golvvärme samtliga rum
  Nytt betonggolv 100mm
  Dragning av VVS i golv
  Ny "kopplingscentral" VVS
  Nya avlopp i (plast) 4st golvbrunnar
  Klinkers golv 30kvm
  kakel vägg 15kvm
  putsning av väggar 30kvm "råputsning"

  Detta var allt som skulle göras resterande skulle jag göra själv förutom flytta elcentral.

  Frågade 2st större firmor på den svenska marknaden (den ena var billigast av alla) Och 2st mindre firmor, den ena var dyrast.

  Frågade med fullt ROT avdrag i offert förfrågningen (ROT har totalt spelat ut sin roll) detta använder de flesta sig av bara för att lura staten numera, konsumentpriset är detsamma och så lägger de på 100 000:- på offertpriset på arbetskostnad så de kan få ut dem av staten bara. Tråkigt men sant.

  Med dessa facit i händerna så kommer jag göra detta i min takt. Målet är att få in ett nygjutet golv i vår och färdigställa den nya tvättstugan under sommarn 2015.

  Resterande får vi se men har satt ett mål att jag ska kunna bada bubbelpool i relaxen på Julafton 2015 haha :)
   
 4. S
  Medlem · Nivå 5
  Mike nu vet jag inte var du bor i sverige men priserna låter lite väl höga.
  Dock har jag lite tips/erfarenhet ska du sänka golvet i källaren och ha in makadam så är mitt råd ta in en torrsug som först suger ut betongen och sen sprutar in makadamen. (Har själv jobbat med detta i 7 år)

  Vill du ha tips på bra firmor för detta så hör av dig.

  Ett annat tips är att du kan pumpa in eps betong och sen flytspackel för att sänka torktiderna.
  Har själv renoverat min källare och där är en del att tänka på.
   
  • Laddar…
 5. M
  Byggveteran Nivå 6
  Ja men när det är 4st firmor som räknat på en totalentreprenad med en som avviker rejält så vet jag inte riktigt vad man ska gör. Bor i Jönköping och det är väl kanske bara att gilla läget.

  Precis jag har faktiskt tänkt använda mig av en torrsugsbil för att ta ut både betong och gruset under :) Golvet ska inte sänkas dock. Makadam och betong (pumpbil) får vi genom kontakter emot en mindre summa så det är redan ordnat :)
   
 6. S
  Medlem · Nivå 5
  Hoppas bara att där är grus under och inte lera som hos mig...
   
 7. M
  Byggveteran Nivå 6
  Nopp det är grus, Har testat i ett rum samt dränerade förra hösten. Är en sandås precis där vi bor så det var lika fint som "kabelsand" runt allt men blev nästan jävligare då allt bara rasade hela tiden :)
   
 8. O
  Medlem Nivå 12
  Hur långt ner ligger grundsulan?
  Det verkar mycket du skall gräva dig ner under ditt golv vilket borde innebära att du kommer ner under grundsulan och därmed riskerar husets stabilitet, speciellt med lös grus under.
   
 9. M
  Byggveteran Nivå 6
  Kommer gå ner ca 350mm under sulan. Dock är det ca 500mm natursten under avslutad gjutning + Att alla väggar är formgjutna. Har haft en byggnadsingenjör som kollat att det är ok. Kommer dock gräva ut med lite lutning inåt samt ta 2 rum i taget.
   
 10. S
  Medlem · Nivå 5
  Skönt med sand dock finns det viss rasrisk. Ett tips köp en billig enkel avfuktare när betongen torkar. Det blir rejält fuktigt ;-)
   
 11. jockeping
  Renoverare · Nivå 6
  Hej!
  Hur har det gått med detta projekt? Är bra nyfiken på lite dokumentation och information om arbetets gång och resultat, även om det var längesedan det påbörjades... =)