Byggahus.se

Totalentreprenad och möjligheter att byta kök, golv etc.

 1. C
  Medlem Nivå 2
  Vi funderar på att bygga ett hus med totalentreprenad. Att ha en byggledare som sköter allt eftersom vi själva inte är så kunniga. Däremot vill vi ha ett speciellt kök, badrum och golv. Men hur funkar det med totalentreprenad? Går det att vi köper upp det och hustillverkarens byggarbetare fixar det? Eller måste vi anlita egna byggarbetare efter det att hustillverkaren är färdig med "sitt" arbete?
   
 2. M
  Medlem Nivå 11
  Med totalentreprenad så ska du låta entreprenören köpa och installera det kök, badrum och golv ni vill ha. När ni skriver avtal så ska det specificeras i en material-lista. De flesta hustillverkare är vana vid sådana ändringar. De tar dock ganska bra betalt för det, dvs du får ett avdrag på priset för deras standard-kök, badrum osv. Sen får du lägga till för dina egna val.

  Är ni inte så insatta så fundera en extra gång på om inte tillverkarens tillval räcker. Allt som är utöver deras normala process kommer betyda att ni måste vara mer pålästa. De brukar ha en katalog med tillval man kan göra eller att man får välja från några leverantören upp till ett visst pris.


  PS: Att göra det i efterhand är inte klokt.
   
 3. F
  Byggveteran · Nivå 17
  Du kan tillhandahålla material även om det är en totalentreprenad, det gäller bara att du specar detta i ditt avtal. Ett tips är att läsa på lite kring entreprenadjuridik för att undvika missförstånd.
   
  • Laddar…
 4. H
  Moderator · Nivå 25
  Det innebär en hel del risker att göra ingrepp i totalentrprenadsprocessen, med ex. eget material. Till de mer uppenbara riskera kommer tidsaspekten. Om det material du skall hålla med visar sig vara försenat, oavsett om det är ditt fel eller leverantörens, så finns det en risk att alla förseningar som överhvuvudtaget kan drabba bygget blir "ditt fel". En kreativ entreprenör kan säkert dessutom skylla allt från flagande färg till klen takkonstruktion på ditt val av kök (som ju då ligger utanför totalentrprenaden).

  Sedan finns det också en del helt motiverade risker, ditt val av kökstillverkare kan ex. innebär att den planerade dragningen av rör till köket inte fungerar (på vissa kök kan man dra rör under sockeln, alltså inte så petigt var det kommer upp), sådant kan lätt upptäckas först när det är försent. Och just rördragningen är en sådan fallgrop, av många.
   
 5. M
  Medlem Nivå 11
  Nyckelordet här är "inte så kunniga". Allt går - men kräver en insats i att att läsa på. Alternativt låta bli att göra ändringar som ligger utanför vad som är normalt hos den leverantör ni väljer.

  Men ta diskussionen med leverantören! Säg att ni vill ha den eller den husmodellen med ändring av kök, badrum etc och be dem räkna på det. Det underlättar om ni vet exakt vilket kök/badrum ni vill ha, annars kommer det bli svävande svar och en överraskning för plånboken på slutet.
   
 6. C
  Medlem Nivå 2
  Tack för era svar.

  En fråga till. Min bror är elektriker och hade gärna haft honom till att fixa elen, men ställer detta också till det om vi vill ha totalentreprenad?
   
 7. H
  Moderator · Nivå 25
  Första frågan om brodern. Är han själv behörig elektriker, eller arbetar han på en firma under någon annans behörighet (det vanligaste)? I så fall blir hans eldragning olaglig, såvida inte hans firma låter honom göra det i deras namn.

  Annars så är ju det också något att fundera över i förhållande till totalentr. risken. Man bör kanske komma ihåg att elentreprenaden ofta anses vara extremt kostnadspressad (firmorna tar igen det på tillvalen). Så avdraget ifall din bror skall göra elen kan vara väldigt lågt.
   
 8. R
  Medlem · Nivå 12
  Vet i alla fall att vissa husfirmor kan lägga in egna inköp i totalen. A-hus Stockholm med dom kan du köpa tex. ett eget kök, så lägger dom med monteringen i entreprenaden