Byggahus.se

Torktid för nymurad skorsten?

 1. L
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  LM_1973

  Medlem
  Hej
  Vår skorsten är nerplockad och uppmurad på nytt. Materialet är massivt tegel (samma stenar som förut) och murbruk C. Den är också putsad med putsbruk C i ett ca 8 - 10 mm:s lager.
  Finns det någon här som har koll på hur länge vi måste låta den torka innan vi börjar använda den igen? Vi har en kamin (en nyare variant) kopplad till den och vi saknar värmen :)

  //Mia
   
 2. C
  Medlem · Västra götaland · 362 inlägg

  c_olsson

  Medlem
  Vid normal rumstemperatur så skall putsen vara torr efter två dygn. Men om det är kallare eller fuktigare (t.ex. om ni tapetserar samtidigft) så tar det längre tid. Likaså om putsen eftervattnas (för att att den skall bli mer hållbar).

  Murbruket tar ca ett dygn för att härda till större delen. Efter ca 2-3 dygn så är den så torr att härdningen avstannar om man inte eftervattnar. Om man börjar elda så kommer man att tillföra lite vatten via rökgaser och då fortsätter härdningen lite.

  Min rekommendation är att man väntar ca 2 veckor med att elda och att putsen vattnas lätt första veckan. (rekommenderad eftervattning är minst tre dygn vilket innebär att man måste vänta åtminstone fem dar innan man kan elda)
   
 3. S
  Medlem · Västernorrland · 6 796 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Ingen aning men säg inte till sotaren vad ni har gjort iallafall. Gör man på detta viset så kan det säkerligen räknas som en nybyggnad av skorstenen och då helt plötsligt falla under helt andra regler.
   
 4. L
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  LM_1973

  Medlem
  Tack för svaret :)
  Vi har eftervattnat putsen i ca 1 vecka för att den ska bli så stark som möjligt och murningen blev klar för 4 veckor sedan så då borde vi kunna eld när sotaren varit och inspekterat om ca 4 veckor, utan problem.
  //Mia
   
 5. L
  Medlem · Skåne · 15 inlägg

  LM_1973

  Medlem
  Det där har både vi och sotaren full koll på. Det betraktas inte som nybygge om skorstenen inte ändras i utseende och funktion. I varje fall inte i vår kommun :)
   
 6. C
  Medlem · Västra götaland · 362 inlägg

  c_olsson

  Medlem
  Ja, det är väldigt god marginal. Två veckor efter sista vattningen lär allt vara snustorrt. (efterhärdningen förbrukar i sig också vatten vilket innebär att om det känns väldigt torrt innan första veckans slut så behöver man vattna lite till. När det är fullt härdat så torkar det inte riktigt lika snabbt.)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.