Byggahus.se

Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 356 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  De flesta husägare har någon gång frågor och bekymmer med tomtgränsen. Vi bad fastighetsjuristen Emil Karlsson som är expert på Byggahus.se att reda ut begreppen genom att svara på nio vanliga frågor

  Du kan läsa artikeln här: Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar

  Välkommen att kommentera den här guiden! Ange nummer på den del av guiden du kommenterar, för det är en enda kommentarstråd till hela guiden.
   
 2. B
  Allvetare · Stockholm · 7 114 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Man kanske bör tillägga att markerade gränsrör bara har prioritet över förrättningskartan om det inte finns anledning att tro att de är felaktigt placerade!
  Som sagt är det t ex lätt hänt att en grävmaskinist råkar gräva upp ett rör, och hellre än att ta en merkostnad på 10-15000 för en särskild gränsutmärkning, trycker de bara tillbaka röret ungefär där man tror att det satt.

  Finns också exempel på fastighetsägare som flyttat gränsrören, eller lantmätare som helt enkelt mätt fel vid placeringen. Givetvis gäller då inte den placeringen över förrättningskartan.
   
 3. Marlen Eskilsson
  Administrator · Skåne · 6 219 inlägg

  Marlen Eskilsson

  Administrator
  Låter vettigt, jag ska höra med Emil och uppdaterar.
   
 4. M
  Medlem · Stockholm · 5 inlägg

  MatsBrorsson

  Medlem
  Vi gjorde en fastighetsreglering för några år sedan. En gränsmarkering kom då vid en infart till grannen och den grävdes därför ner så att den inte skulle skadas (eller göra skada) om man råkade köra på den. Lantmätaren menade att det i alla fall är de inskrivna koordinaterna som är de juridiskt bindande. Emil menar att det är rören i marken (som i detta fallet inte syns). Vad gäller?
   
 5. E
  Medlem · Västra Götaland · 67 inlägg

  Eva a

  Medlem
  Apropå fiber och gränser: Telia öppen fiber grävde glatt upp vår uppfart 30 meter in på vår tomt för att lägga anslutning till 3 fastigheter. Det innan vi ens visste att fiber var på gång i området. -Vi gräver bara fram till tomtgräns! Det finns inget registrerat servitut eller något som nämndes vid fastighetsbildningen för 30 år sedan. Kontentan är att grannarnas fiber och Telia öppen fiber går över vår tomt avtalslöst. Antar att vi "som inte vet" inte har något ansvar om vi eller någon annan råkar gräva av fibern.
   
  • Laddar…
 6. H
  Medlem · 282 inlägg

  Huruvida

  Medlem
  Markeringar på marken gäller före koordinater, akter och kartor. Den nedgrävda gränsmarkeringen gäller. Just i sådana fall du beskriver kan det vara praktiskt att gräva ner ett eventuellt gränsrör för att bilar t.ex. inte ska skadas av ett uppstickande rör. Röret kan sedan lätt lokaliseras vid behov genom metalldetektor vid ev. gränsvisning eller med kompass av fastighetsägaren.

  Angående gränsmarkeringar kan det för att komplicera saken ytterligare nämnas att det tidigare, innan 2009, fanns möjlighet att markera försvunna gränsmarkeringar genom "återställande av förkommet eller skadat gränsmärke" (så kallad återutsättning) enligt 2 § mätningskungörelsen. Detta var endast en teknisk åtgärd och medförde inte att det nya gränsröret fick rättsverkan. Den här möjligheten finns nu inte längre utan ersattes av vad som kallas särskild gränsutmärkning som medför att ett nytt gränsrör får rättsverkan. Det medför dock också att det är avsevärt dyrare än vad återutsättning var. Så var rädd om gränsrör!

  Det kan också vara värt att nämna spik som en relativt vanlig typ av gränsmarkering! Förrättningsakten ska alltid kollas för att se vilken typ av gränsmarkering som finns vid en given punkt. Spik i asfalt, träpåle, råsten, rör i mark, dubb i berg, hål i berg, ...
   
 7. M
  Medlem · Stockholm · 5 inlägg

  MatsBrorsson

  Medlem
  @Huruvida , Man undrar ju varför lantmätaren sade som han gjorde, att det är koordinaterna som har rättsverkan?
   
 8. Emil Karlsson
  Jurist · 22 inlägg

  Emil Karlsson

  Jurist
  @Huruvida och @MatsBrorsson Bra förklarat Huruvida, tack för förtydligande. Det kan tilläggas att lagstöd för påståendet finns i 1:3 JB.

  Om det finns skäl att misstänka att markeringen blivit flyttad kan man vända sig till kartan och de koordinater, mått mm som finns där.
   
 9. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 681 inlägg

  Appendix

  Husägare
 10. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 103 inlägg

  harry73

  Allvetare
  @Emil Karlsson skriver att inskrivning av ett avtalsservitut kostar 900 kr. Verkligheten är ännu bättre, för det kostar bara 375 kr.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Stämpelskatt och avgifter  Lantmäteriet.png


  En annan anmärkning är att det inte är så enkelt att köpa en del av grannens mark. Framförallt om det innebär att fastighetsgränser ändras.
  Lantmäteriet måste komma ut och sätta nya gränsrör. Lantmätaren bestämmer var dessa sätts så att de nya/ändrade fastigheter får en lämplig form.
  Är gränsändringen i detaljplanerat område ska gränsändringen också stämma överens med detaljplanen.
  Så även om du är överens med grannen om den nya gränsen och priset, är det inte sagt att man får igenom den.
   
 11. J
  Medlem · 353 inlägg

  jope84

  Medlem
  Kan detta vara min gränsmarkering (det mosade röret i asfalten) ?
   
 12. B
  Allvetare · Stockholm · 7 114 inlägg

  b8q

  Allvetare
  Mycket möjligt, den enda övriga anledningen till ett rör just där, är väl om en grind ska kunna låsa ner en sprint i det för att stanna i läge.
   
 13. harry73
  Allvetare · Skåne · 12 103 inlägg

  harry73

  Allvetare
  Finns det en anledning att tro att ditt gränsrör finns just där?
  Vad säger fastighetskartan?
  Hur ser tonmten i övrigt ut?
   
 14. J
  Medlem · 353 inlägg

  jope84

  Medlem
  Ligger vid en vändplats så den går snett där. Har inte hittat någon annan pinne där , svårt att se på kartan , är ju bara någon meter det skiljer.
  Även om det är den kommer jag nog inte göra anspråk på de kvadraten de närmsta 10 åren, för mycket jobb för de lilla.
   
 15. H
  Medlem · 168 inlägg

  HerrOso

  Medlem
  Snubblade av en händelse in i denna kommentatorstråd till artikeln. Ett tips till den som vill läsa på ordentligt om fastighetsgränser är att spana in Kristin Andreassons (numera Land) doktorsavhandling På gränsen till framtiden - Möjligheter till koordinatbestämda fastighetsgränser, https://www.lantmateriet.se/contentassets/4a728c7e9f0145569edd5eb81fececa7/lmv-rapport_2008_2.pdf

  S. 68 ff. behandlar bl.a. JB 1 kap. 3 § ingående med hänvisning till Handbok mätningskungörelse etc. Noteras bör att denna avhandling är försvarad innan möjligheten till särskild gränsutmärkning fanns. Därför finns inget att läsa om detta i avhandlingen. Men som kommentar till artikeln, särskild gränsutmärkning kräver att gränsen är tillkommen i laga ordning (om vad detta innebär går att läsa i länkad avhandling), samt att inga oklarheter föreligger. Det är alltså inte säkert att det i alla lägen går att göra en särskild gränsutmärkning.

  Edit: Stavfel
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.