Byggahus.se

Tjälisolerad grund växthus synpunkter

 1. Eddie76
  Renoverare Nivå 2
  Hej

  Jag håller på att planera grunden för ett fristående växthus/uterum och tänkte se vad byggahusgänget tror om min tanka kring grunden :D Växthuset kommer i första hand användas som uterum.

  Marken där växthuset ska stå är väldigt stenig och väldränerad. För att slippa gräva till frostfritt så har jag tänkt att vi ska tjälisolera både för att slippa gräva så djupt och för att få ett lite isolerat golv.

  Tanken är att gräva ur ca 500 mm och fylla upp enligt bild, vad tror ni om detta?
  I dom instruktioner för tjälisolering som jag sett så brukar man normalt ställa sulan på isoleringen men vad tror ni om att ha den direkt på bärlagret och isolera runt istället? Vill slippa gräva ännu djupare. Har tänkt använda sulblock i leca så den borde ju isolera lite också.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_6490.JPG
   
 2. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Utan att ha ngn detaljerad koll på tläle och tjälskydd så spontant - otillräckligt. Sulblocket är här den svagaste länken, men det spelar mindre roll. Tror du måste ner djupare och ha tjockare isolering.

  Alt ändra konstruktionen från sten till trä, som tål tjällyftning. (+ lösa glas, så de också tål lite rörelse)

  Eller, om det kan anses som en okänslig mark för tjäle/tjälskjutning, så kanske det inte är så kritiskt?
   
 3. Eddie76
  Renoverare Nivå 2
  Tack för svar.

  Placeringen är i närheten av Katrineholm och marken är väldigt dränerad så jag tror inte att marken är särskilt känslig för tjäle

  Jag har tittat på Jackons instruktioner för tjälisolering och vad jag kan läsa i deras instruktioner för ouppvärmda utrymmen räcker det att gräva 400 mm och 100 mm isolering. Men jag är osäker på sulblocken, man kanske borde ta det säkra före det osäkra, gräva djupare och eller isolera mer.
  https://www.jackon.se/assets/Uploads/Tjaelisolering.pdf

   
 4. Oldboy
  Medlem · Nivå 14
  Ja, med Jackon XPS så ser det ut att fungera, men sulblocken är gränsfall. Vet du isoleringsgraden för dem? Annars kan du väl bara lägga en ca 50 mm Jackon XPS under sulblocken också? I Jackons broschyr så ligger isoleringen under hela konstruktionen. Ett växthus är ju inte så tungt så det borde vara ngt problem, även med en låg Lecamur. Annars bara ta till snäppet högre lastkapacitet.
   
 5. Eddie76
  Renoverare Nivå 2
  Får kanske göra så och isolera under sulblocken också för säkerhet skull.
   
 6. Fredrik Skoglund
  Besserwisser Nivå 1
  Isolera under sulorna, annars är det inte lönt. Om inte leds kylan ner av dem och marken fryser.
   
 7. V
  Medlem · Nivå 6
  Har ni kollat på Jackons garageelement.