Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Tips på optimering av anläggning med vp, vedpanna o acktankar.

 1. C
  Medlem · Stockholm · 161 inlägg

  calvin82

  Medlem
  Har tagit över svärföräldrarnas hus med en jordvärmepump (nibe f1126-8) samt vedpanna och acktankar. Vi är bara där enstaka lovveckor på vinter så vedpannan används inte mkt. Vi kör grundvärme året runt.
  Skulle vilja ha tips på hur vi kan optimera styrningen mht elkostnaderna. Till att börja med saknas rumsgivare (brukar skruva ner radiatorerna när vi lämnar huset). Så en sådan bör vi nog fixa.
  Sen skulle det vara fint om det gick att köra pumpen när elen är som billigast och värma tankarna. Nån som vet hur ett sånt system skulle se ut? ( Tyvärr har vi ingen internetuppkopling i huset)
   
 2. B
  Medlem · Västmanland · 2 735 inlägg

  BSOD

  Medlem
  Om du inte har internet i stugan går det inte att anpassa mot timmsr med lågt elpris, då det hämtas från internet.

  Däremot brukar många värmepumpar ha möjlighet till nattsänkning. Ställ in den för dagtidssänkning istället, när elen är dyr (detta förutsätter timprisavtal).

  Sen ska du inte ställa ner termostaterna. Dessa ska vara så fullt öppna som möjligt, så värmepumpen får mycket vatten med låg delta T att jobba med Ställ ner grundkurvan i stället när ni är borta.
   
 3. P
  Medlem · Västerås · 1 458 inlägg

  Plutus

  Medlem
  Håller med om öppna termostater, du vill ha flöde i alla rör så inget fryser. Du kan koppla in en rumstermostat som kan begränsar värmen till önskad temperatur. Den kan även kopplas via en smsfunktion så det är varmt när ni kommer. Stäng dörrar till rum som inte kan frysa, öppna alla andra. Fundera på hur ni kan släppa ur kall och varmvatten på ett enkelt sätt. Stäng av varmvattenberedare och inkommande vatten. Låt några lampor lysa på kvällen för grannarnas skull.
   
  • Laddar…
 4. C
  Medlem · Stockholm · 161 inlägg

  calvin82

  Medlem
  Jo jg har hört att man ska ha fullt flöde.
  Frågan är hur man ska kunna styra via 4g. Finns ingen sådan uppgradering till den aktuella värmepumpen (vad jag vet iaf).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.