Byggahus.se

Tips på oljefyllda element

 1. F
  Medlem Nivå 3
  Vi vill väldigt gärna byta ut de gamla el elementen i nya huset. Dels för att de är så gräsligt fula men också för att det är stor risk att småttingarna bränner sig på dem.

  Har sett att det finns 2 olika sorters oljefyllda element - bimetall och de med elektronisk termostat. Stämmer det här eller har jag missat något?

  Vad är en bra rekommendation att sätta in - det ena eller det andra?! :)

  Tacksam för råd!
   
 2. R
  Medlem Nivå 7
  LVI:s fabrikat är bland dom dyraste men också hög kvalitèt, dom har en serie som heter MEC och som har elektroniska termostater, fördelen med dessa är att det finns en omkopplare på dom som gör att elementen har en max yttemperatur på
  60 gr, nackdelen med detta är att då avger dom bara 50% av värmeenergin när den funktionen är påslagen. Vad man då kan göra är ju att överdimensionera elementen så dom räcker till att värma upp optimalt.

  Sen har ju t.ex Siemens konvektorer för barnstugor och hygienrum som har en max yttemperatur på 60 gr även dom, men det är alltså det i grundutförandet och dom finns upp till 1000w. Du kan kolla på www.dimplex.se om dessa och på www.lviprodukter.se om oljeradiatorerna.
   
 3. F
  Medlem Nivå 6
  Vi köpte element på Rusta med elektronisk termostat och vi var jättenöjda. Svensktillverkade, lång garanti och prisvärda. Vi köpte större element än vi behövde och satte dem på låg temp, då blev de inte så varma på ytan. Skönt om de täcker nästan hela fönstrets längd också.
  /F
   
 4. F
  Medlem Nivå 3
  Tackar! Ska kolla detta!
   
 5. F
  Medlem Nivå 3
  Bra idé att köpa större än vad man behöver!
  På era element har ni gradantal som styr eller visar den bara "från varm till varmare" om du förstår vad jag menar...
   
 6. F
  Medlem Nivå 6
  från varm till varmare, men hur de ser ut idag har jag inte koll på ...
   
 7. F
  Medlem Nivå 3
  Var ute en sväng idag och såg faktiskt att Öo B sålde oljefyllda element av märket "Gnosjö". Kan det ev. vara något tror ni?
   
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Med elektroniskt termostat behöver inte elementet vara oljefyllt, den elektroniska termostaten slår till och från så ofta att elementet varken hinner bli brännhett eller kallt.

  Protte
   
 9. t_ehrngren
  Medlem Nivå 3
  Köp inte oljefyllda el-radiatorer.

  Fördelen med el-radiatorer är den snabba regleringen, med låga reglerförluster.
  All låta en elpatron värme x liter med olja som skall värma ett plåtskal är enbart slöseri.
  När termostaten stoppar så ger oljan fortfarande värme i x minuter= slöseri.
  När termostaten slår till så tar det x minuter innan radiatorn blir varm= ojämn rumstemperatur.

  Om du nu måste ha el-radiatorer så köp INTE oljefyllda.
  Idag tillverkas energieffektiva el-radiatorer utan olja.
   
 10. D
  Medlem Nivå 5
  Med tanke på att en bra radiator håller mellan 30 och 50 år så tycker jag inte att du skall satsa på något billigt märke från ÖoB. Det är inte ekonomiskt.
   
 11. F
  Medlem Nivå 3
  Nu blir jag konfunderad! Ett par bekanta till oss bytte sina gamla el element mot oljefyllda så sent som för drygt en vecka sen. De tycker att värmen känns behagligare samt jämnare. Dessutom är inte elementen kokheta (bra för småttingarna). De menar också att elförbrukningen har gått ner med drygt 15 Kwh per dygn...

  Vad tror ni om det här?
   
 12. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Alla elelement har 100% verkningsgrad, men med en bra styrning (elektronisk termostat) kan man hålla jämnare värme och kanske undvika att temperaturen är någon grad över önskad temp.

  De som har sparat 15 kWh har inte gjort det genom att byta till oljefyllda.

  De upplever nog att luften blivit bättre men det blir den med ett luftelement och elektronisk termostat också.

  Protte
   
 13. E
  Medlem · Nivå 23
  Köper man oljefylda element blir man nog kanske lite lurad, för dom pengar man lägger på ett billigt oljefylt element kan man få ett modernt högkvalitets element. Dom har INGA fördelar men flera nackdelar, det som är viktigt när man ska sätta in elelement är att man inte köper element med för låg effekt utan dom ska vara lite "större" än vad som kanske är nödvändigt. Då får man ett element som aldrig blir hett och som reglerar och sprider värmen mycket bra.
  Räkna med MINST 80 Watt/m².
   
 14. v-g
  Medlem Nivå 13
  Om man kompletterar med en luft/luft värmepump kan man slippa få heta element.

  Oljeelement med elektronisk styrning kan man säga "tickar" dvs de slår på i intervaller som är avhängigt temperaturen de ska värma till (och såklart yttertempen). Med tickar menar jag inte låter de vi hade var knäpptysta och knappt ljumma.
   
 15. E
  Medlem · Nivå 23
  Alla moderna radiatorer av någorlunda kvalitet pulsar ut stömmen i kortare eller längre pulser beroende på behov och blir därför aldrig riktigt heta OM dom inte är för "små" effektmässigt.