Byggahus.se

Tips och råd om entreprenadkontrakt

 1. R
  Medlem · 21 inlägg

  Rultibuss

  Medlem
  Hej
  Jag vill bara dela med mig av några tips vad gäller entreprenadkontrakt.
  Vi har just byggt klart vårt hus - slutbesiktning den 30/9 - och nu börjar slutfakturorna dimpa ner - trots att huset inte är klart (det återstår nästan 60 punkter, varav en del är ganska stora).

  En sak som slog oss är att betalningsvillkoren i avtalen är 10 dagar netto. Det finns ingen anledning att acceptera det, vid avtalsskrivning. Enligt bl.a. ABS95 har man som köpare rätt till 30 dagar - om inte annat avtalats. Tänk alltså på detta när avtalen skrivs. 10 dagar är för kort tid för att a) kontrollera att jobbet verkligen är gjort b) hinna skicka in fakturan till banken för betalning.

  En annan sak, som visserligen inte står i några av våra avtal, är dröjsmålsränta. Nästan alla våra entreprenörer skriver ut en dröjsmålsränta på 25% på sina fakturor. Enligt räntelagen (finns på nätet - sök på räntelagen) får dock dröjsmålsräntan inte överstiga 8% + Riksbankens referensränta, som idag är på 3%, dvs 11% är max dröjsmålsränta om inte annat avtalats mellan parterna. En part har inte rätt att själv ändra denna ränta, utan att medgivande givits av den andra parten.

  Slutligen är det värt att veta att ABS95 säger att fel uppmärksammade i samband med slutbesiktningen ska åtgärdas inom 2 månader, om parterna inte överenskommer om annat. Vår besiktningsman gav byggarna 3 månader, utan att informera oss om att det innebar avsteg från ABS95. Varför ska vi ge byggarna en extra månad att fixa till det som egentligen skulle vara klart till slutbesiktning? (ABS95 kap 7 §16)

  Summa summarum:
  Läs på ABS95 - inför kontraktsskrivning och inför slutbesiktning
  Se till att det står minst 20 dagars betalningsvillkor
  Dröjsmålsräntan ska inte vara mer än 11%
  Skriv också in i lyftplanen att minst 10% ska vara kvar till godkänd slutbesiktning och åtgärdande av fel som därvid uppkommit. (ABS95 kap 6 §2 och 5)

   
 2. D
  Medlem · 553 inlägg

  djpa

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  Man tackar och bugar för värdefulla råd!
   
 3. V
  Medlem · 672 inlägg

  vonSassen

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  ;)
  Glöm inte heller att fastställa leveransdag/vecka från husfabrikanten och ett vite vid försening, viktigt om man har andra entreprenörer som kontrakterats för fortsatt jobb på huset!

  Tänk på och skriv in krav på viktiga mått i speciella utrymmen, så att toleransen inte ställer till problem vid trappor, passager och i köp och andra platser som är noggrant planerade för specialinredning mm.

  Helena med
  Sverige Stugan
   
 4. P
  Medlem · 20 inlägg

  Pegasus

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  :-/ Låter som ni byggt med MjöbäcksVillan!!!
  Vi hade nämligen liknande problem...och just med den husfirman! >:(

  I och för sig hade/har vi haft problem från början till slut med hela vårt bygge och inkompetenta hantverkare men det är en annan historia. Men just detta med att dom har fräckheten att ta ut dröjsmålsränta på samtliga av våra delinbetalningar trots att det i deras avtal står att "inbetalning ska ske 10 dagar efter att fakturan kommit till kund"...MjöbäcksVillan gjorde som så att dom räknade dessa 10 dagar från utskriftsdatumet av fakturan...vilket gjorde att när vi fått den i vår hand...så hade det gått någon/några dagar. Men det bestred vi med det bestämdaste när det uppdagades! >:(

  Kan ju också berätta att efter vår slutbesiktning så gick det väl 4 månader innan dom ens kom och började åtgärda en del av alla de punkter som tagits upp (efter våra idoga skriftliga påstötningar)...och efter 2 år så var samtliga punkter ej ännu åtgärdade. Dom drog in en jurist för att få in de resterande 5% som vi haft innestående...trots att dom ej utfört sitt åtagande till fullo. Vi gjorde en 2 års garantibesiktning där ytterliggare punkter vart på pränt....och då gällde det också att det skulle vara åtgärdat inom 2 månader....Vilket det ej vart...vilket inte förvånade oss det minsta precis! VI gjorde en uppgörelse för vi orkade inte tjafsa längre utan ville komma vidare...förutom en viktig punkt som hade tagits upp och som Mjöbäck skulle stå ansvariga för och åtgärda...Det gick några månader....inget hände....Vi faxade och "påminde" dom ....så har det varit nu under några månaders tid...lite har faktiskt hänt...men ännu är det inte helt klart...och veckorna bara tickar på. Fattar inte varför det ska behöva ta så jäkla låååång tid för MjöbäcksVillan att åtgärda! Inkompentent arb.ledare? Inget intresse att göra ett bra jobb och i slutändan få nöjda kunder? Frågorna hopar sig ??? hur dom tänker!
  Kan hur som helst INTE rekommendera denna husfirma då kom haft helt inkompetenta hantverkare och en arb.ledare som inte tagit sitt ansvar/kollat upp hur kvaliten har varit under byggskedet...utan det är vi som kund som får ta skiten....och även leva med det! >:(

  Ha en bra dag...hoppas jag öppnat ögonen på ev. kunder och husköpare! :D
   
 5. V
  Medlem · 672 inlägg

  vonSassen

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  :surprised:
  Jaha, en till "långbänk" !!

  Man undrar verkligen hur och vad dom tänker !
  Har inte följt några andra hustillverkares omdömen här på Forumet, men hoppas förstås att allt detta om Mjöbäckshuset står i rubriken på någon annan sträng, så att presumtiva kunder verkligen kan ta del av detta.
  Speciellt som många - som är nya - inte tänker på eller förstår hur man ska använda Sökfunktionen.

  Hoppas allt ska ordna sig för er

  Helena med
  Sverige Stugan
   
 6. yonna
  Medlem · Österlen · 6 911 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  Kan också vara vettigt att komplettera avtalet när det gäller vite - såvida man har 'egen' byggmästare - att han inte får påbörja nytt bygge innan ditt eget bygge är klart.

   
 7. A
  Medlem · 499 inlägg

  AAA

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  Nåt att tänka på för er som inte bor i Sverige... Har förstått att vi inte är de enda på detta forum som bygger i Sverige och bor utomlands.

  Mycket bra inlägg - det här missade jag. Vi har 10 dagar på de flesta av våra entreprenader och vi bor i England. Utan att ens kolla att saker är gjorda blir det svårt att klara 10 dagar med ca 3 dagar i posten från Sverige till oss, vi ska sedan kolla upp fakturan och skicka vidare till vår bank. Överföring av pengar från utländsk bank tar ca 3 dagar om man inte vill betala saftiga avgifter.

  Våra entreprenörer har hittils varit förstående ett par fakturor har missats med ett par dagar utan att vi blivit ålagda att betala för dröjsmål. Vår husleverantör har 20 dagar på sina leveranser vilket är mera hanterbart.

  -Berit
   
 8. P
  Medlem · 45 inlägg

  PelleC

  Medlem

  Re: Tips och råd om entreprenadkontrakt

  Man får inte ta ut ränta förän efter 30 dagar om annat inte är avtalat. Så läs igenom era kontrakt noga och se vad det har använt för formulering.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.