Byggahus.se

Tips för markarbete på tomt med stubbar och sten

 1. Gustav84
  Medlem Nivå 1
  Vi har precis köpt en tomt på ca 1600 kvm, det är första gången vi bygger hus och vi kan egentligen ingenting om detta. I priset ingår VA och en liten väg som kommer byggas innan året är slut.

  Säljaren har nyligen avverkat skog på tomten så det är många stubbar och även enstaka stenbumlingar. Tomten sluttar även en del, lite mer än vad som syns på bilderna.

  Vi kommer förmodligen bygga med Eksjöhus eller någon liknande. Total- eller generalentrepenad. Ska vi be husleverantören om offert eller är det bättre att fixa tomten innan med annan firma? Eller värt att tex hyra stubbfräs och försöka göra en del själv? Kan man ta in nån som schaktar av hela tomten i ett svep och gör den platt och fin, låter som en dyr historia? Vad kan man räkna med för kostnad om man gjuter drygt 100 kvm platta och även vill ha en slät och fin tomt redo för gräsmatta?

  Vi är helt enkelt nybörjare på detta och tar emot alla tips och förslag på hur vi går vidare.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  F6B6801F-412F-44D6-922F-C082063EB573.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  1F78E019-DB7E-4855-AB73-EA12D203F480.jpeg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  2254449A-3DA9-49A2-81F0-42A3C0CB810E.jpeg
   
 2. L
  Husägare · Nivå 15
  Prata med markägaren eller dom som avverkade skogen, dom vet vilka entreprenörer med en stor grävmaskin som är bra att ha och göra med. Sök en lokal entreprenörer som kan komma förbi och fixa till glömda saker under byggets gång. Betala på körd timme + flyttning av maskin.
   
 3. H
  Medlem Nivå 1
  Är själv också nybörjare så ta tipsen med en nypa salt men vi håller för tillfället på att bygga hus och så här har vi gjort/de råd vi fått.

  * Gör en mark-/geoteknisk undersökning. Kostar 10 000-20 000 kr men är väl värt det för då får man reda på vad marken består av och vad som behöver göras.
  * Priset på markarbeten kan variera enormt mycket beroende på vad marken består av.
  * Vi tog in en gräventreprenör som gjorde allt frams tills att sockeln kunde gjutas. Dvs. De shacktade bort översta lagret, grävde rör för vatten, avlopp, el dränering och gjorde krossbädden för sockeln. Pris ca. 400 000 kr men kan som sagt variera mycket beroende på tomten.
  * Vi valde/fick rådet inte lägga ut matjord för gräsmatta i ännu utan att vänta tills nästa år.
  * Att ta gräventreprenören på timbetalning istället för offert är oftast billigare men är ju självklart skönt med ett fast pris/offert så är upp till er.

  Är själv ingen expert men svarar gärna på hur vi gjorde om det är något du undrar över!
   
  Redigerat 10 maj 19:25