Byggahus.se

Timmerhus från Dalarna flyttat till Södermanland

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 698 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
 2. H
  Medlem · Österbotten · 6 585 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Inte mycket orginalkänsla kvar i det huset...... nästan bara tillgjord 1910-talsromantik.
   
 3. H
  Medlem · Österbotten · 6 585 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Med största sannolikhet är schablonmålningen gjord efter flytten 1913.

  De där konstifika stora öppningarna mellan rummen med sina tillsnidade stockändor hör ju inte alls hemma i den gamla folkliga byggnadstraditionen (men förekommer i 1910-tals nationalromantik) och eftersom målningen går oskadd ända fram till och över stockändorna måste målningen ha tillkommit efter att någon sågade upp öppningarna.

  Dessutom är målningen gjord med vattenlöslig limfärg och jag kan inte föreställa mig att den skulle ha överlevt en nedmontering och flytt först med häst och sedan järnväg och sedan med häst igen och efter det en uppmontering. På 1910-talet fanns det inga väderskyddstält att sätta upp över byggen.

  Väggen med alkoven och den A-formade utsirade öppningen i kammaren går ur knut med resten av timran så jag tror att hela den väggen är insatt efter uppmonteringen
   
  Redigerat 10 mar 2017 16:07
 4. Z
  Husspekulant · Uppland · 1 333 inlägg

  ZipLock

  Husspekulant
  Trevligt hus, även om jag skulle valt elkabel i annan färg än vitt i vissa rum.

  Vi har ett timrat hus i släkten som monterades ned, flyttades och byggdes upp 1914. I det fallet var det bara stockarna som återanvändes. Allt annat var nytt vid återuppbyggnaden. Det kanske gjordes på samma sätt med huset i artikeln?
   
 5. P
  Medlem · Stockholm · 300 inlägg

  PerOF

  Medlem
  Det här är ju ett alldeles fantastiskt hus. Även om det är ombyggt på 1900-talet. Det vore intressant att se levnadsödena. Det här var ju på den tiden när dalkarlar och kullor gick till fots till Stockholm, för att jobba. På lågsäsong. Det finns det vittnesmål om. Dom kom tomhänta. Någon kanske stickade strumpor på vägen. Eller täljde snickerialster. Men att flytta ett helt hus och ett helt hem måste ha vart ett stort företag på den tiden. Och det måste ha funnits någon speciell anledning. Mvh, PerOF.
   
 6. H
  Medlem · Österbotten · 6 585 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Att plocka ned och flytta ett timmerhus var väldigt vardagligt. Vi kan nog räkna med att minst hälften av alla timmerhus som står i dag är flyttade minst en gång. De plockade ned timran och lastade den på stöttingar (timmerkälkar) efter häst och körde huset dit det skulle på vinterföre. Det var enklare och billigare än att hugga virke och nytimra.
  Det enda ovanliga med det här huset är att forkarlarna körde huset till något stickspår och lastade det på en järnvägsvagn i stället för att köra det direkt till platsen där det skulle monteras upp.

  Litet ovanligare flyttar som jag har hört om är en stor bondgård (en och en halv vånings parstuga med ändkammare) i 6 tums timmer som gårdsfolket flyttade hel i ett stycke med hand- och hästkraft i slutet på 1800-talet. Transportsträckan var väl bara kring 20 meter men det var rejäl uppförsbacke.

  Den mest imponerande flytten jag har hört om var i mitten på 1800-talet då två bönder från Voitby hade timrat upp var sitt boningshus ute på Märaskäret. Då timrorna var färdiga plockade de ned dem och buntade ihop timret till en stor flotte i vattnet vid stranden. Sedan byggde de ett gångspel på flotten och varpade den till fastlandet. Rodde ut ett varpankare med roddbåt och drog in trossen med gångspelet och ankrade med ett annat ankare och rodde ut varpankaret igen. Kortaste möjliga rutten till fastlandet är väl mellan 15 och 20 kilometer och sedan skulle virket dras upp på land och fraktas efter häst lika långt till inåt land till Voitby.

  Man skall inte underskatta gammelfolket!
  Jämfört med dem är jag handfallen och rådlös.
   
 7. Z
  Husspekulant · Uppland · 1 333 inlägg

  ZipLock

  Husspekulant
  De hade ingen smartphone. Därför hade de tid att uträtta storverk. :D
   
 8. P
  Medlem · Stockholm · 300 inlägg

  PerOF

  Medlem
  Jaa, men förmodligen har bygget något att göra med den nybyggda Nynäshamnsbanan. Ett mera välkänt och (skepps-) romantiskt bygge från den tiden är ju Johnsson-linjens huvudkontor på Stureplan. Med vänlig hälsning; PerOF
   
 9. D
  Medlem · Skåne · 1 inlägg

  dkm-log

  Medlem
  himmelskt fint!
   
 10. R
  Medlem · Blekinge · 203 inlägg
  Fint!

  Mysiga timmerhus är populär hos AirBnB för uthyrning. Tror inte att många hyresgäster bryr sig om målningar är gjorda i 1800 eller 1900 talet ;-)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.