Byggahus.se

Tillverka el med berg/jordvärme

17k läst  196 svar

 1. H
  Medlem · Nivå 11
  Så täta oljebyten behövs ej, då skulle det inte rulla en lastbil.

  Men att tillverka el med diesel är dyrt och totalt bortkastad, så tillvida inte världen blivit utan el.

  Säg att man ska tillverka 10kw el, då måste motorn producera 17kw efter det mesta blir värme, kostar ca 4kr/kWh.

  Det bästa är värmepump plus solceller...
   
 2. H
  Verktygstokig · Nivå 9
  Dom aggregaten vi kör så är det 500 Tim intervaller på.
   
  • Laddar…
 3. D
  Medlem · Nivå 18
 4. H
  Medlem · Nivå 11
  På jobbet byter vi på elverken vart 5’e år, Volvo/Scania 6/8 Cyl, samt Cummins v12.
  500timmar är lite, men antal år räknas.

  500tim i lastbil är inte många mil..
   
  • Laddar…
 5. H
  Verktygstokig · Nivå 9
  Beror på hur dom jobbar.
  Korglastbilarna vi har som är Volvo lastbil.
  De har service intervall på 400 timmar.
  Vi kanske kör dom 50-100 mil i året men de står 24 timmar i dygnet och jobbar under jord.
  Så Volvo har då satt intervall på dom till 400 timmar på grund av miljön och arbets sättet vi använder dom på.
  Service 2 gånger i månaden ca.

  Aggregat kör vi 500 Tim på.
  Står också under jord så miljön är inte bra där.
   
  • Laddar…
 6. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Och det är en evighetsmaskin, så nej det går inte.
  Jag ställde en liknande fråga för många år sen, och då gick det inte heller :oops:
   
 7. GK100
  Medlem · Nivå 20
  I framtiden Harry med teknikutveckling och svensk forskning ska du se att det kommer gå. Bara små knickar på kurvan i mänsklighetens utveckling som temporärt lägger hinder i vägen. :)
   
 8. GK100
  Medlem · Nivå 20
  Ja temperaturerna på den typen spillvärme är oftast så hög att det ligger i en annan division än TS tanke. Men spill är ju spill synd bara att det är ofta för komplicerade lösningar som ska till för skörd. Den typen anläggningar som i artikeln har ju varit uppe då och då, ekonomi för dem kräver nog ännu betydligt högre energipris. Finns exempel på stora lager med samma tema byggt med hydraulik de är åtminstone robusta och med möjlig rimlig livslängd, men för dyra i nuläget.
   
 9. P
  Medlem Nivå 6
  En värmepump med peletierelement är ju ingen evighetsmaskin eftersom man tillför värme från jord/berg. Borde kunna fungera även om elementen är så dyra så det inte är realistiskt. elementen får kyla från kalla sidan och värme från hetgasen. Alla förluster blir värme inne i huset som ändå ska värmas. Hela processen måste startas med extern el.
   
 10. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Vad man gör är att man tar värmen i berget och delar upp det i en del med lägre temperatur och en del med högre temperatur. Dvs att man ökar entropin. Men naturen försöker alltid gå mot den lägsta entropin och försöker man gå åt motsatt håll, kostar det energi. Dvs att man har en evighetsmaskin om man kan göra det utan att tillföra energi
   
 11. P
  Medlem Nivå 6
  Jag är inte säker på att jag förstod dig, men om man tillför värme från jord/berg så är det ju ingen evighetsmaskin, så långt tror jag vi är överens? Om kompressorn fortsätter att snurra efter man drar ut kontakten så är det ju ändå ingen evighetsmaskin eftersom man tillför värme, men kanske möjligt?
   
 12. A
  Medlem · Nivå 18
  Det finns om jag inte är felinformerad kraftverk på Island som gör el av geotermisk energi. Principiellt går det att få ut energi om det finns en temperaturskillnad. Den teoretiskt högsta verkningsgrad som detta kan ske med avgörs av temperaturerna. Differensen mellan de två temperaturerna dividerat med den absoluta temperaturen på den varma sidan. Om vi tänker oss att det är 4ºC i berget och 25ºC utomhus är differensen 21ºC. 21 / (25 + 273)= 0,07. Vid dessa förhållanden finns alltså en teoretiskt maximal verkningsgrad på 7%. Det finns ingen maskin som kan realisera den teoretiskt maximala verkningsgraden här utan varje verklig maskin kommer att ha mycket lägre verkningsgrad. Ett problem med extremt ineffektiva maskiner är att de får svårt att utveckla tillräcklig effekt för att övervinna sina egna interna förluster.

  Så problemet är inte att det är teoretiskt omöjligt att utvinna elenergi från temperaturskillnaden mellan berget och utomhusluften. Problemet är att det är praktiskt omöjligt vid de temperaturer som man hittar i Sverige.
   
 13. D
  Medlem · Nivå 18
  För att du ska kunna få ut någon energi av värmeförflyttningen så måste du flytta värmen till ett kallare ställe. På Island finns det elproduktion med den basen. Om ditt borrhål ger 200gradigt vatten skulle det funka. Men det måste vara klart varmare än din kylsänka.
   
  • Laddar…
 14. Darling McFluff
  Trädgårdsfixare · Nivå 8
  Jag hade en kund en gång som ville montera vad han kallade "ett litet vindkraftverk" på sin cykel. Detta för att generera elektrisk energi som skulle driva cykeln.

  Låt säga som så, han kommer inte vinna Nobelpriset.
   
 15. GK100
  Medlem · Nivå 20
  Nu ville ju TS ordna delen med låg tempskillnad med prima el via VP och sen tillbaks till el. Kan vara vettigt att peka på det dåliga i såna försök och ett bra verktyg är att införa exergi. Tyvärr alldeles för sällsynt att det tas upp samma med emmergi bra sätt att få lite reda. I Sverige precis som på Island är det bara att borra lite djupare så ordnar det sig utan så mycket tekniska steg. Nere hos Harry i Skåne har det funnits utvinning på så sätt.