Byggahus.se

Tilluftsventil i källarfönster i pannrum

 1. S
  Medlem · Blekinge · 4 inlägg

  sanne_o_hector

  Medlem
  Hej! Jag har ett pannrum med en pelletsbrännare i en gammal gråstenskällare som helt saknar tilluft till pannan :O Sotaren har såklart gjort anmärkning om att jag får sätta in en tilluftsventil, men väggarna är 1 meter tjocka, så ända sättet är väl att sätta ventilen i ett fönster (försterna är utan spröjser o inte öppningsbara). Men - hur gör man? Eller rättare - vem kan göra det för mig, för jag tror inte det är något jag själv klarar av.
  Med vänliga hälsningar Sanne
   
 2. N
  Medlem · Norrbotten · 3 393 inlägg

  norrbottenstorpet

  Medlem
  En snickare eller en ventilationsfirma. Jag antar att luftbehovet är större än vad du kan få med endast en enkel fönsterventil (http://www.rm.se/sv/produktillval-fonster/ventiler.aspx), eller? Då måste du kanske offra fönsterrutan, bygga igen och sätta en tilluftventil och en snutt spirorör genom?
   
 3. S
  Medlem · Blekinge · 4 inlägg

  sanne_o_hector

  Medlem
  Ja, enligt sotaremästaren måste det vara en vanlig rund ventil med samme diameter som röret från pannan till skorstenen. Jag vill helst inte bli helt av med fönstret, så jag tänkte man kanske kunne få gjort ett fönster med spröjser och så sätte in ventilen i stället för ena rutan. Men det kan snickaren säkert också fixa.
   
 4. M
  Moderator · Västernorrland · 11 170 inlägg

  Mats

  Moderator
  Antingen det eller en håltagningsfirma som kan fixa ett riktigt hål en jag tror det blir dyrt med tanke på tjockleken
   
 5. K
  Medlem · Västra Götalands · 558 inlägg

  kimmo_thn

  Medlem
  Jag hade nog köpt mig en ny glas kassett till fönstret som har ett hål i sig. Som du kan ansluta rör till eller vad du nu behöver.
   
 6. S
  Medlem · Blekinge · 4 inlägg

  sanne_o_hector

  Medlem
  Låter interessant! Mener du en ny ruta med ett forstärk hål i? Eller? Vart hittar man sånt?
   
 7. K
  Medlem · Västra Götalands · 558 inlägg

  kimmo_thn

  Medlem
  Ja precis.. finns ju som alternativ på alla fönster. både 2glas och 3glas kassett. runt det skurna hålet har man ju givetvis en rund mellan spacer med tätning som gör att gasen håller sig kvar. Ska själv ha ett sådant nere i källarn som jag ska montera en PAX fläkt i. Så slipper man göra några ingrepp på grundmuren

  Borde finnas hon en stor isoler kasett produsent. Emmaboda Glas? Elitfönster?

  Om du är vidare intresserad så kan jag kanske få tag i nån bild
   
 8. S
  Medlem · Blekinge · 4 inlägg

  sanne_o_hector

  Medlem
  Nu behöver det jäntligen inte vara isolerfönster - vanligt enkeltglas som det finns nu räkker bra. Men att köpa an sådan kassett med hål kanske ändå blir billigare än att få gjort ett fönster med spröjsar. Jag skal kolla med snickaren som kommer förbi i nästa vecka, jag hitter inget själv på fönsterfirmornas hemsider.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.