Byggahus.se

Tillräcklig uppvärmning med golvvärme?

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Vi ska renovera vår lilla toalett som har ca 2 kvm i bottenyta och 3 m i takhöjd. Nu värms utrymmet upp med ett element vilket vi givetvis vill ta bort. Men med tanke på den lilla golvytan, räcker golvvärme till för att värma upp rummet?
   
 2. T
  Medlem · Nivå 6
  Klart det kommer räcka. Se till så att du får tillräckligt stor effekt på den bara.

  Ofta delas effekten per kvm in i två olika kategorier:

  Komfortvärme:
  Detta är en slinga med relativt låg effekt, ca 50 W/m2 och räcker för att hålla golvet varmt och behagligt, men inte mer än så. Det värmer inga rum så att säga.

  Fullvärme:
  Denna variant har en högre effekt som brukar vara ca 100 W/m2 och räcker gott och väl till för att värme dels golvet, men även hela rummet.

  Du ska alltså välja ett system där du har ca 100 W/m2. Hur varmt det sedan blir beror på väldigt mycket. Hur pass isolerat ditt golv är påverkar ofta golvvärmen en hel del.
   
 3. S
  Medlem Nivå 1
  Golvet är välisolerat men en vägg är yttervägg med fönster så det drar in lite grann. Det är ett väldigt gammalt hus. Känner mig ända skeptisk. Dagens element är ganska stort och vi behöver ha det rejält varmt för att utrymmet ska kännas hyfsat varmt.
   
 4. H
  Medlem Nivå 9
  Har en hall som är ca 2x4 m, klinkers på golvet, med drag för dörren, även ett utrymme/förråd i anslutning som inte har någon direkt värme dörren står oftas öppen, (glömmer att stänga) har vattenburen värme, har inga som helst problem med värmen. Hela golvet blir ju som ett element.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Men det är ju den mkt begränsade golvytan och takhöjden som oroar mig. Många kubikmeter att värma. Nuvarande element är ju bra mkt hetare än golvet rekommenderas vara.
   
 6. H
  Medlem Nivå 9
  Kan du använda vattenburen värme? Vanlig takhöjd är 2,40, 3 m är ju inte så mycket högre så jag tror inte du behöver oroa dig, det blir varmt och skönt om fötterna, men du skulle ju kunna sätta in en liten handdukstork som både har vattenburen och kombinerat med el. Svedbergs har vi själva i badrummet. Välj någon som inte har fästen i mitten av handdukstorken och gärna någon som buktar utåt, lite lättare att då plats med handdukarna :) Du kan ju också fråga där du köper slangen/elslingorna. Jag skulle ringa tillverkaren av golvvärmesystemet och be om ett läggningsschema som de mailar till dig. Vi fick det från Uponor och även en materialspec.
   
  Redigerat 8 mar 2015 10:51
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Tack för bra förslag. Dock är det endast toalett och handfat i utrymmet så handdukstork känns lite overkill så att säga. Det verkar dock dom ni tror att golvvärme ska räcka till. Vi får försöka gå vidare från där. Tillverkaren borde ju kunna svara men man vill ju ha ett sanningsenligt svar också... tråkigt att stå där i efterhand och inse att det är väldigt kallt om rumpan...
   
 8. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Givetvis?
  Det får du nog förklara. Ett värmeelement är väl det enklaste, effektivaste (och billigaste) sättet att värma upp ett rum, särskilt ett så litet.

  Men en annan tanke:
  Toalettrum bör ha frånluft. Och när lämpligt frånluftsystem är installerat, så får utrymmet värme från kringliggande rum, genom den värme som dras in med tilluften till toan.
   
 9. P
  Medlem · Nivå 22
  Även om du väljer att sätta in en elslinga som golvvärme så blir det billigare i längden och en bättre komfort i toaletten, välj en som du/ni kan skifta mellan comfortvärme och fulluppvärmning, går att ställa in på styrenheten. Maxeffekten på golvslingan bör ligga på 90-120w per kvadratmeter på fullvärme. Blir betydligt skönare och billigare än ett element.
   
 10. H
  Medlem Nivå 9
  Håller med om att handdukstork kan vara overkill, men det är rätt mysigt med vara handdukar :) vilket ligger närmast vattenburen golvvärme eller elslingor?
   
  Redigerat 8 mar 2015 20:38
 11. S
  Medlem Nivå 13
  Varför skulle en el slinga bli billigare än element ?
   
 12. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Kan du förklara hur det kan bli det?
  Elementen har man ju normalt en termostat i.
  Hur kan det bli billigare att först värma upp golvet, och sedan luften?

  PS
  Tvåa på bollen :)
   
  Redigerat 8 mar 2015 20:29
 13. H
  Medlem Nivå 9
  Komfort i toaletten :) sorry, kunde inte låta bli :cool:
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Rummet är så litet, 120 x 95 cm, så varje gång slår man armbågen i det gamla elementet så det är framförallt av utrymmesskäl vi vill ha bort det. Blir väl bara golvslingor på en kvm. Luftsystemet blir det befintliga och hjälper inte just till med så mkt värme.
   
 15. S
  Medlem Nivå 1
  Vattenburen golvvärme i såna fall.