Byggahus.se

Tillgänglighet i uterum

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Hej. Jag har ett suterränghus med entréplan på ovanvåningen. Bredvid huset finns ett gästrum/kontor som tidigare ägare byggt. Gästrummet sitter ihop med ett förråd. När man går in till entrén så går man mellan gästrummet och huvudbyggnaden. Passagen mellan huskropparna är c:a 3 meter bred och 4 meter lång. Ingång till gästrummet är i marknivå medan ingången till huvudbyggnaden är upphöjd 50cm från marken.

  Jag har sökt bygglov för att bygga igen passagen mellan huskropparna med vad man enklast kallar ett uterum. Jag vill göra det eftersom gästrummet då kan användas som ett extra sovrum. Skulle den som sover där nu till exempel vilja gå på toaletten måste denna gå utomhus in till huvudbyggnaden. Bygger jag igen passagen kan man förflytta sig torr och trygg mellan huskropparna. Det handlar alltså inte om ett uterum som man ska sitta i eller ens vistas i. Uterummet ska inte vara uppvärmt.

  Bygglovshandläggaren har meddelat att jag måste lösa tillgänglighet till huvudbyggnaden, alltså trappan på 50cm. Jag har ifrågasatt det men får bara till svar att eftersom jag kopplar ihop huskropparna så kommer huvudbyggnaden utökas med gästrummet och att hela entréplanet måste vara tillgängligt. Det jag nu undrar över är om någon har några tips på hur jag kan lösa det. Det jag själv tänkt på är:
  - Ramp. Skulle krävas 8 meter (6 meter ramp och 2 meter vilplan).
  - Hiss. De prisuppgifter en snabb googling ger nämner kostnader över 100.000. Känns fullkomligt orimligt då hissen kanske inte ens håller tills den eventuellt behövs.
  - Höja golvnivå i uterummet. Flyttar bara problemet. Kommunen kommer då kräva tillgänglighet utanför uterummet. Dessutom skapar det problem att komma in i gästrummet.
  - Sänka ingången till huset.Flyttar bara in problemet i huset samt öppnar för att kommunen kommer kräva tillgänglighetsanpassningar även inne.

  I samtal med kommunen har jag försökt påvisa det orimliga i det de kräver samt försökt få dem att berätta vad de skulle kunna godkänna. Bygglovshandläggaren blev nämligen synnerligen irriterad när jag påstod att de kräver att jag bygger 8 meter ramp i mitt 4 meter långa uterum. Handläggaren menar att han bara kräver att jag löser tillgängligheten, sen får jag göra det hur jag vill.

  Övriga anledningar till att det enligt min mening finns goda grunder till att gör avsteg från tillgänglighetskraven:
  - Huset i sig är inte tillgängligt. Parkeringsplatsen ligger i nivå med trädgården, men eftersom det inte finns någon ingång till trädgården måste man gå runt och uppför en brant backe på en gång/cykelväg för att ta sig till huset. Jag tror inte handikapptillstånd ger en tillstånd att köra på cykelväg.
  - De kräver ingen annan tillgänglighetsanpassning. Trädgården behöver inte vara tillgänglig. På entréplan finns bara en liten gästtoalett med för smal dörr och ingen plats att vända en rullstol.
  - Den enda rimliga lösningen (om än orimlig) är att bygga en ramp, men den får inte plats.

  Så, alla tips på hur jag kan lösa tillgängligheten eller övertyga kommunen om att göra avsteg tas tacksamt emot.
   
 2. B
  Medlem Nivå 1
 3. A
  Medlem Nivå 1

  Hej
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  upload_2019-9-30_10-4-4.png


  Här kanske finns en öppning till att lösa problemet med tillgänglighet. En annan lösning kan vara att registrera som fritidshus då har du inga tillgänglighetskrav.
  Lycka till!
   
  • Laddar…
 4. V
  Medlem · Nivå 9
  Kontakta chefen bör bygglovsenheten och redovisa förutsättningarna och be om antingen en ny handläggare alt att chefen får uttala sig om hen står bakom beskedet.
  Om inte bygglovsenheten förstår det orimliga i tillgänglighetskravet, sök bygglov ändå, överklaga med tydlig motivering kring PBL hänvisning till lämplighet. Du borde få rätt i nämnd alt LS.
  Tyvärr agerar vissa BL-handläggare minipåvar och tycker det är kul att begära extrema åtgärder från vanliga svenssons.
   
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Jag har vid två tillfällen begärt en annan handläggare utan att få gehör från två olika chefer. Cheferna hänvisar tillbaka till handläggaren.

  Jag tror tyvärr att det gått prestige i det här för dem. Mina frågor möts nu endast med tystnad eller enstaviga svar.

  Vet inte om jag orkar överklaga, känns ruttet att man ska behöva strida så mycket.
   
 6. V
  Medlem · Nivå 9
  Det är inte så jobbigt förutom att det tar tid. Du skickar in ansökan, får ev avslag. Skickar in överklagan med yttrande. Du kan skapa ny tråd så kan du få hjälp med yttrandet.
   
 7. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Är det verkligen krav på tillgänglighet till hela markplanet? Var finns det kravet? Så det skulle vara okej om det var större höjdskillnad?
   
 8. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Skulle en ramp få plats i nuläget, dvs om du inte bygger in gången?
  Påpekade du att badrummet på entréplan inte är tillgängligt?
  Är köket på entreplanet?
  Vilken våning är tvättstugan på?
  För att entréplanet ska vara tillgängligt ska det ju bland annat finnas matlagningsmöjligheter, badrum, tvättstuga, tillräckligt stort sovrum. Om inte detta redan finns på entréplanet är det orimligt att kräva att gästrummet ska vara tillgängligt. De kan inte kräva att du gör badrummet på entréplanet tillgänglighetsanpassat när du gör en såpass liten ombyggnad som att glasa in detta lilla utrymme.
   
  • Laddar…
 9. V
  Medlem · Nivå 9
  Kanske detta är ett alternativ.

  Sök bygglov med ramp. det räcker med 6 m ramp för att ta upp 0,5 m . inget vilplan.
  Låt rampen gå in 2 meter in i gästrummet. bygg rampen i osb alt. plyfa och med reglar. efter slutbesked riv rampen och lägg golvet.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 19
  Kreativt!
   
 11. B
  Medlem Nivå 1
  Tillgänglighetskraven finns i BBR, tror jag...
   
 12. B
  Medlem Nivå 1
  De kräver ingen vidare tillgänglighetsanpassning eftersom jag inte ändrar i närheten av toaletten till exempel. De hävdar att man ju måste börja nånstans.
   
 13. B
  Medlem Nivå 1
  Har fått det rådet av ett par stycken nu. Skulle absolut kunna göra det. Jag tycker däremot att om kommunen tänker godkänna en ramp som uppenbarligen kommer rivas så fort de godkänt bygget så borde de godkänna bygget utan ramp.
   
 14. B
  Medlem Nivå 1
  Jag har bokat möte med handläggaren till nästa vecka. Ska försöka få lite klarare besked.
   
 15. Peter2400
  Medlem · Nivå 20
  Skillnaden är att den dagen DU behöver en ramp, så ser kommunen i sina papper att du redan har en och behöver därmed inte hjälpa dig på något sätt för att bygga en.
  Ganska vettigt sätt att hushålla med kommunens pengar.