Byggahus.se

Tillfälligt barnsäkra el i gammalt hus

 1. M
  Medlem · 3 inlägg

  Mikael.Andersson

  Medlem
  Hej.

  Jag och familj flyttar snart till vårt första hus. Huset är byggt 1942 och elsystemet är original, så vi tänker att vi ska byta ut det till sommaren. Men, vi har en 2 åring med bus i kroppen, så frågan är hur vi enklast gör det barnsäkert fram tills dess.

  Kom gärna med förslag. En fundering vi har är om det är möjligt att sätta in en jordfelsbrytare i ett gammalt proppskåp med ojordad el, och vad det i så fall skulle kunna kosta?
   
 2. E
  Medlem · 6 392 inlägg
  Ja, tanken är rätt där. Du ska ha 2-3 jordfelsbrytare. Vad det kostar beror på, har du gamla "tyg kablar" åker du på ett komplett byte samt apparater.
  Det står inte hur många kvadrat där finns.

  Men det går ju inte sätta ett pris på säker het.
  Elektrikern kan komma att före slå byte central, vilket ni vill hoppa på.

  Sen är det lika bra att dra ut lite extra grupper till er kommande reno vering, det ena leder till det andra och så vidare.
  Så en veckas jobb 40x1000.plus materia, cirka 55 lökar.
  Om det sen blir billigare = bonus.
   
 3. snuttjulle
  Medlem · Stockholm · 4 514 inlägg

  snuttjulle

  Medlem
  Som vanligt och som det står i många liknande trådar är det säkraste att se till att uttagen är av en nyare typ som har fungerande petskydd. Att sedan se till att man inte har en massa skarvsladdar som ligger åtkomligt och försöka möblera på ett sådan sett att den lilla inte kommer åt där det kan vara farligt. För även med en JFB kan ett litet barn få en rejäl smäll. Sedan kan man ju så klart om ekonomin tillåter och hur den befintliga anläggningen ser ut om det är vettigt att börja byta ut allt eller om det räcker med att bara sätta en JFB.
  Beroende på ålder av central som sitter där så går det att sätta JFB i en kapsling utanför.
   
 4. E
  Medlem · 6 392 inlägg
  Du menar o beroende.
   
 5. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 875 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Ni ska inte börja med att sätta in en JFB i en anläggning från 1942. Det är en falsk säkerhet lika med att montera bilbälte i en bil utan bromsar. Om det verkligen är så att den är i original från 1942 så är det dags för underhåll, troligen byte av hela elanläggningen. Under tiden bör ni bryta strömmen. Bilder på anläggningen ger bättre svar. Det är lite förvånande att det finns kvar en så gammal anläggning så troligen har det redan skett underhåll?
   
 6. lars_stefan_axelsson
  Besserwisser · Västra Götalands · 9 241 inlägg

  lars_stefan_axelsson

  Besserwisser
  Och för att svara på frågan. Ja, det går ofta alldeles utmärkt att komplettera en diazedcentral (alltså med "proppar") med en jordfelsbrytare. Den sätter man i så fall i en liten kapsling alldeles bredvid centralen.

  Problem blir bla med för gamla centraler som inte har skild jord- och noll-skena, dessa måste bytas.

  MEN, som Bo säger. Om anläggningen är original från 1942 så måste man först och främst kontrollera vad det är man har. Den typen av anläggning har kabeltyper (OVIR, "dödskulo") osv. som är direkt farliga idag och de behöver kontrolleras omgående.
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 48 403 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Isolering på trådar från 1942, är så dålig att det är rätt osannolikt (men inte omöjligt) att det verkligen är en så gammal installation i huset. Nästan allt från den tiden har renoverats genom åren. Isolering från den tiden brukar vara förvandlad till ett vitt pulver idag, som rasar av från ledningarna vid minsta vibration, och lämnar nakna kopparledningar.

  Men som sagt om det verkligen är så gammalt, så är tveksamt om man överhuvudtaget skall vistas i huset, oavsett om man är vuxen eller barn.

  En bit in på 50 talet började man med PVC isolering, ledningar från den tiden håller i princip nystatus frotfarande idag.
   
 8. U
  Verktygstokig · 1 040 inlägg
  Huset vi köpte hade installation kvar från första halvan av 1900
  Som andra redan sagt så gick det inte röra kablarna utan att de tappade isoleringen, förutom bly(?)-mantlingen som ändå sitter rätt bra.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  6EB83367-57CE-4CA0-A73C-053E9B46DB2A.jpeg

  Satt en fin skylt på elcentralen också för att förhindra olyckor.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  06866DB2-7C92-4091-BC9B-4F999301F060.jpeg

  Nu blev det en hel del utbyggnad och nydragning när vi bytte ut all el, gick från 8 grupper till 26 (+2 jfb, 2 rcbo och astro). Men det gick på ca 70’ efter rot.
  Så inte så billigt om allt gammalt är utanpåliggande och man vill installera allt nytt dolt.

  men att tillfälligt säkra en sån gammal anläggning om man inte har pengarna är ju vanskligt då det finns många risker. Definitivt gå igenom och se till att det är petskydd på alla uttag och se att alla dosor som är gjorda i spröda material är hela, är det första jag skulle gjort. Men långsiktigt är det ju att mordernisera allt som är dåligt.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · Västernorrland · 8 946 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  Vi har sex barn totalt och rent generellt så har det alltid fungerat bra att lära barnen vad som är ajabaja.........Har aldrig ens sett nåt av dem varit särskilt intresserad av att utforska uttag och sånt.
  Ibland låter det liksom som falsk säkerhet att skydda barn idet oändliga med attiraljer och sen tycka det räcker så....Ganska lätt att tro att man har gjort det man bör då. Att inte se sin egen roll alltså......
   
 10. E
  Medlem · 776 inlägg
  • Laddar…
Rekommenderat från shoppen

Varför visas rekommenderat från shoppen?

Rekommenderat från shoppen är en annons från Byggahus egen shop. Produktrekommendationer visas automatiskt baserat på nyckelord som nämns i foruminlägget. Vi matchar innehållet med relaterade produkter som kan hjälpa läsare med sina byggprojekt. Inläggskaparen har inte själv lagt in produkterna i inlägget.

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.