Byggahus.se

Tillbyggnad, rumshöjd och loft?

 1. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Hej
  Planerar att bygga till ca 45 m2 till vårt hus på 70m2. Huset har 1 plan + källare och byggt 1939. 1 plan är placerat ca 1 m över mark. Först tänkte jag bygga platta på mark för att komma ner en bit och få möjlighet till att halvt övre plan. Men hörde av grannar som försökt med detta och fick avslag pga tillgänglighet på första plan måste det finnas ramp ner till tillbyggnaden. Detta resulterar i att vi får bygga hög grund för att nå upp till samma höjd som plan 1. Vi funderar vidare på att försöka få in ett "loft" på halva tillbyggnaden. Det ska vara ett sovrum och ett badrum under den halvan med loft och vardagsrum i den andra halvan utan loft (högt i tak).

  Jag skissar på att byggnaden blir ca 5 m hög från golvet upp till utsidan av taknock (ca 1 m högra än befintligt hus). Om jag räknar 2.40 rumshöjd bottenvåning, 30 cm mellanbjälklag och 40 cm för isolerat tak så får jag 1.90 cm kvar för rumshöjd på loftet på högst punkten. Tror ni detta kan funka att få bygglov för? Går inte med lägre än 2.40 i sovrum och badrum om jag förstått det rätt? Räcker det med 40 cm för isolerat tak?

  Bifogat finns skiss. Kommentarer mottages tacksamt :D
   
  • Laddar…
 2. J
  Medlem · Blekinge · 9 700 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  I bottenvåningen gäller 240 cm. På loftets högsta del 210. (Reglerna finns i Boverkets byggregler BBR) Du kan antagligen spara några centimeter på mellanbjälklaget. Du har ritat in ett sadeltak på tillbyggnaden med samma riktning som den gamla delen. Detta kommer att se ganska märkligt ut. Jag tycker du skall fundera mer på takutformningen och hur den kan påverka loftets användbarhet.
   
  • Laddar…
 3. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Tack för svar!

  Får fundera på loftet och mellanbjälklaget, kanske går att få det att bli lite mindre än 30cm.
  Angående sadeltak så har vi funderat några varv. Vi har resonerat att vi gör utbyggnaden bredare än befintlig byggnad och håller (sadel)taket med exakt samma takvinklar. Det gör att taket kommer bli högre, men hela tiden gå längst med det andra taket. Jag gjorde två enkla skisser tidigare. Förutom de två alternativen nedan så kommer jag inte på något annat vettigt. Kom gärna med förslag!

  Idea 1 kom jag senare på att det blir svårt att få till då taket kommer "korsa" det andra taket, och eftersom det behövs överhäng så funkar det inget bra.
  Det gråa är alltså existerande byggnad och blå markerar det tillbyggda.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 128 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Tycker att du tänker fel med taket, det bör gå på andra hållet. 10 meter breda takstolar utan bärande mellanväggar och öppet i nock är så vitt jag vet knepigt konstruktionsmässigt.

  Pulpettaksvarianten är bättre, men ser enligt min mening knepig ut ihop med gamla taket. Men vrider du det så kan du ha pulpettak upp mot gamla nocken, vilket gör att du även kan ha vindslucka in mot gamla vinsten från loftet utan problem.
   
  • Laddar…
 5. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  ok! Viktig information om takstolarna. Tanken har slagit mig att lägga ett pulpet tak med höst kant mot det befintliga taket, men tänkte att det skulle se kontstigt ut, speciellt sett från med det gamla huset i förgrunden. Nu har jag tittat runt lite och man skulle kanske kunna göra så som det här pulpettaket, då kanske man till och med kan få till en halvvåning istället för ett loft.

  Min tanke med sadeltaket var att det skulle bli i stil med det på bilden. Men gillar pulpet idén nu när jag fick se hur det kan bli.
   
  • Laddar…
 6. J
  Medlem · Blekinge · 9 700 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Pulpettak med den höga delen vänd mot det gamla huset är nästan den enda möjligheten. Det du ursprungligen ritat får du av flera skäl inte byggnadslov för. Kolla också vad detaljplanen säger om högsta hushöjd. Fundera på om tillbyggnaden skall ligga symmetriskt i förhållande till det befintliga eller om den kan eller bör förskjutas något i sidled. Det beror givetvis på tomtförhållandena om detta är möjligt, men du missar möjligheterna till fönster på sidan, en mindre störande entré till det nya och en läskyddad uteplats i ett hörn.
   
 7. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  OK! Tack!
  Jag har tidigare tittat på detaljplanen och vi får bygga tvåvåningshus (fulla våningar), exakt vad högst bygghöjd är vet jag inte. Ska kolla upp det.

  Vi har kollat på att förskjuta tillbyggnaden i förhållande till befintliga, men så som det är nu (ca 1.5 m åt ena hållet och 1 m åt andra hållet) är nog det mesta som vi kan gå åt de olika håll pga tomten.

  Visar en tomtkarta
   
 8. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Vi planerar alltså att bygga på den sidan där det står altan (upp och ner)
   
 9. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Hej. Tack för tidigare feedback. Några tankar om följande planlösning och ritningar?
   
 10. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Så det har blivit två stora rum på övervåningen i stället för ett litet loft nu ;)

  Kanske vända trappan så att det blir närmare från badrummet till trappan och den över hallen blir mer lättmöblerad när det inte är en trappöppning mitt i. Sen brukar väl pilen i trappan alltid peka uppåt.

  Uppfyller badrummet tillgänglighetskraven?
   
 11. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 128 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Det ser allt väldigt högt ut, behöver bakväggen verkligen vara 189 cm hög?
   
 12. J
  Medlem · Blekinge · 9 700 inlägg

  justusandersson

  Medlem
  Det är en överraskande snygg lösning med hänsyn till svårighetsgraden! Jag instämmer med det som BirgitS och Anna_H framfört. Konkret: Jag tycker att höjden på respektive våning skall sänkas med 10 cm, så att hela tillbyggnaden blir 20 cm lägre. Jag skulle spegelvända planlösningen på bottenvåningen så att vardagsrummet hamnar i syd och väst i stället. Det bör vara möjligt med samma mått. Inredningen av badrummet måste göras om så att det uppfyller tillgänglighetskraven i BBR. Sedan tycker jag också att du behöver fundera lite till när det gäller hallen på övervåningen, framför allt ljusförhållandena.
   
  • Laddar…
 13. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Tack. Jo, vi insåg att när vi ändå håller på så är det bättre att göra något ordentligt än ett litet loft som blir svårt att använda och en trapp som tar plats osv.

  Vända trappan är ett bra alternativ som du föreslår, blir bättre med toalett och osv. Det som säger emot är att takhöjden kommer vara lägre när man kommer upp, nu ca 190 cm och har även fått förslag om att sänka, då blir det bara 180 cm när man kommer upp. Ska fundera på detta!
   
 14. G
  Medlem · örebro · 192 inlägg

  glinton

  Medlem
  Du kanske har rätt, det är nog lite väl högt? Ska fundera ett varv till, men sänka 10 cm kanske på varje plan gör lite.
   
 15. B
  Medlem · Stockholms län · 23 713 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Då blir det ju inte så bra, men se om du kan få till något annat, kanske en U-formad trappa som tar hela bredden av allrummet där uppe.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.