Byggahus.se

Tillåten markhöjd efter beviljat bygglov

 1. S
  Medlem · 15 inlägg

  Stillo

  Medlem
  Vi har precis fått vårt bygglov för nybyggnation där höjden på huset i bygglovshandlingarna angetts till 42,5m. Förstår jag det korrekt att man i vanliga fall får lägga på 0,5m (dvs. totalt 43m) även fast bygglovet säger 42,5? Och är det +0,5m på den högsta punkten på tomten?
   
 2. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 9 384 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  I grund och botten ska huset placeras enligt bygglovet.

  Men jag har sett trådar där skribenten menar vissa kommuner har accepterat än ändring av husets höjdläge efter bygglovsbeviljande efter kontakt. Min granne ska bygga och fick just bygglov och kom på att de ville höja husets placering med 0,5 m. Kommunens handläggare sa att det inte var möjligt utan ett nytt bygglov vid kontakt enligt grannen.
   
  • Laddar…
 3. H
  Moderator · Stockholm · 44 321 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Jag tror du tänker på att man får ändra markhöjd ca. 50cm utan bygglov. Det innebär inta att du få bygga ett hus på fel höjd. Höjer du huset 50cm. Så kan det räknas som svartbygge. I värsta blir det rivning (men det är osannolikt).
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 44 321 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Och regeln om 50cm ändring gäller totalt. Har du en (naturlig) grop på tomten som är djupare än 50 cm, så får du formellt sett inte fylla den. Men fullt så strikt brukar det inte tillämpas.
   
 5. S
  Medlem · 15 inlägg

  Stillo

  Medlem
  Hm okej då får vi helt enkelt prata med handläggaren när han är tillbaks från sin semester. Tack!
   
 6. Håkanen67
  Medlem · 9 inlägg

  Håkanen67

  Medlem
  Hej
  På bygglovshandlingarna står det troligen FG 42,5m vilket står för Färdigt Golv. Dvs den höjd golvet i huset har när du lagt klinker/parkett etc.
  Om du efter att gjort avtäckning av marken upptäcker någon uppstickande bergknalle eller liknande så kan man troligen få ändra FG höjd lite grann, ev. kan dock grannar ha invändningar om du vill höja väldigt mycket. Efter avtäckning och inban ev. sprängning görs en detaljerad utsättning av kommun eller entrepenör, tag upp detta med höjden vid byggsamrådsmötet i samband med detta.
   
 7. A
  Medlem · stockholm · 791 inlägg

  atomlab

  Medlem
  Fg är plattans höjd. Sedan om du lägger plastmatta eller 70mm ekplank är sak samma.

  I ditt bygglov har du säkert att grunden måste mätas in innan gjutning eller innan stommen reses. Och det är där man går efter på +fg
   
 8. S
  Medlem · 15 inlägg

  Stillo

  Medlem
  Tycker att det är rätt så delade meningar kring vad FG står för. En del räknar med klinker/parkett andra menar att det enbart är plattans höjd. Någon som vet med säkerhet innebörden av denna förkortning?

  Låter rimligt att FG som står för Färdigt golv inkluderar innergolvet och inte bara plattan.
   
 9. Bästa svaret

  W
  Husägare · Mälardalen · 1 454 inlägg

  witten

  Husägare
  Färdigt golv är översidan av ytskikten. Ovansidan av plattan anges ÖK platta. Det finns inga öppningar för tolkning.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.