Byggahus.se

Tiläggsisolera trähus utvändigt och sätta upp ny panel på befintlig?

 1. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
  Har ett tillbyggt sommarhus där jag vill åstadkomma följande:

  - Nuvarande energivärde är 100 KWH/m2 vill få huset bättre isolerat
  - Vill få en fasad med minimalt underhåll (slippa måla)

  Bifogad bild visar hur jag tänker att jag vill göra ifall det går. Är det något man ska tänka på? förslag på panel som är underhållsfri och inte kostar skjortan? Vad för typ av isolering kan man använda i ett sånt här läge? Alla svar uppskattas!
   
  • Laddar…
 2. D
  Medlem · 924 inlägg
  Det största problemet är att du får lägga på en ordentlig isolering och för att det skall bli snyggt behöver du flytta ut alla fönster och dörrar, annars ser det konstigt ut. Men du kanske ändå byter dem ur energisynpunkt? Enklast är obehandlad träpanel som grånar med tiden. Viktigt att isolera taket. Går det?
   
  • Laddar…
 3. Workingclasshero
  Medlem · Stockholm · 1 928 inlägg

  Workingclasshero

  Medlem
  Ta bort panelen, du kan ha en luftspalt bakom som gör den nya isoleringen helt onödig att göra.

  Kärnfuru som panel som du sätter stående.
   
 4. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
  Såg
  Fönstren på bild är nog gamla men i övrigt är det moderna 3-glas fönster, vinden är tilläggsisolerad etc och läste nu att tidigare ägare faktiskt har tilläggsisolerat huset 2012 då man bytte panel:

  "2012 tilläggsisolerades fasadpanelen, arbetet utfördes av säljaren själv i samarbete med en granne som är hantverkare."

  Egentligen har jag inget större problem med isoleringen, inga enorma uppvärmningskostnader men jag hade gärna haft en finare panel i något naturträ och tänker att man lika gärna kan isolera lite till? Kan man ha "för mycket isolering" så att säga?
   
  • Laddar…
 5. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
  Hur kontrollerar man enklast om man har luftspalt? Är det att låsa på en panel?
   
 6. D
  Medlem · 924 inlägg
  Ganska mycket jobb och kostnad att tilläggsisolera och om det är en sommarstuga så är det svårt att få det lönsamt. Sätt bara upp en ny panel, skulle satt den ovan den gamla, alternativt ta ner den gamla. Beror ju lite på om du skall ha liggande el stående
   
  • Laddar…
 7. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
  Det är permanentstandard, 100 kvm ett plan och ca 70 kvm inredd källare med nivellgolv etc. Jag bor där mestadels, skrev att det var sommarstuga pga att det ursprungligen byggdes för det 1972. Om vi ponerar att det är totalt 80 kvm isolering som behövs, vaf skulle det kosta i runda slängar?
   
 8. D
  Medlem · 924 inlägg
  Du menar att golvytan är 80 m2? Du måste räkna på väggytan. Säg 100 m2? I runda slängar 200’ . Men det är en grov killgissning. Ta in någon offert och kolla
   
  • Laddar…
 9. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
  Väggytan jag gjorde överslagsräkning på, som på bilden fast på andra sidan fler fönster sen långsidorna är lägre samt fler fönster... 200 000 låter galet mycket jag tänker snarare att bea isolering kostar max 200 kr per kvm
   
 10. T
  Medlem · Uppsala · 226 inlägg

  Tsdoesds

  Medlem
  Ett alternativ är att isolera ytterväggar invändigt, lägga på någon tia på vinden och sen täta/se över fönster och se över läckage och ventilation i övrigt.
   
 11. D
  Byggnovis · Nykvarn · 7 inlägg

  DART-97

  Byggnovis
 12. P
  Medlem · Stockholm · 27 inlägg

  PetrusLingonsylt

  Medlem
 13. D
  Byggnovis · Nykvarn · 7 inlägg

  DART-97

  Byggnovis
  vanlig isover glasull. 45mm x 3 lager med förskjutna skarvar utöver de 50-60mm som fanns tidigare.
   
 14. M
  Medlem · 7 inlägg

  matswalker

  Medlem
  Låter som svårt ge råd. Har funderat på samma sak själv i sommarstugan. Den är liten. Bara 40 kvm byggyta 36 kvm boyta. Har 95 mm i väggarna 120 mm i golvet på plint. 220 mm på vinden. Vanliga 2-glas kopplade. Enligt beräkningar av energiexperter för 30 år sedan lönade det sig då att dubbla isoleringen. I mitt fall lägga på 190 mm utanpå väggen. Då blir det ta bort yttre panelen och byta till treglas när man ändå måste flytta fönster. Takets överhäng kanske inte räcker till. Det drar med sig mer jobb men blir jättebra när det är klart.
  Sätta in fönster är lätt. Spika panel är lätt. Allt tar bara lång tid. Lycka till.
   
 15. J
  Medlem · stockholm · 3 387 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Låter som det aldrig kan bli nån lönsamhet på detta, generellt brukar fasadisolering och fönsterbyte inte löna sig, iallafall inte om man istället kan lägga pengarna på värmepump som blir lönsam på ett par år.

  Om man vill ändra utseende så är det en annan sak, men som nämnt så blir det nog väldigt fult med insjunkna fönster och ingen takfot. Jag tror du gör dig själv en dyr björntjänst. Fundera på om du inte kan måla i någon (enligt din preferens) roligare färg istället...
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.