Byggahus.se

Tidigare ägare har dränerat.

 1. J
  Medlem · 43 inlägg

  jajgert

  Medlem
  Hej. Jag lägger upp dom bilderna jag har som jag fått av den tidigare ägaren av huset.
  Jag blev funderasam om min dränering har blivit gjord korrekt då stuprören inte är kopplade till ett avrinningssystem. Det som kallas dagvatten ?
  Källaren är torr och med fräsch lukt ska tilläggas. Bastun som är i ena hörnet i källaren luktar också fräscht och den byggdes inte igår om man säger så.

  En till fråga är om dom där isodränskivorna rankas som "tilläggsisolering"? Eller om husen som dräneras med dom orden använder sig av ytterligare någon skiva?
   
  • Laddar…
 2. T
  Husägare · Sannum · 85 inlägg

  T.Gustafsson

  Husägare
  Hej. Vad menar du med att stuprören inte är kopplade? Slutar dom bara ovan mark, som på fotona?
  Annars ser det bra ut tycker jag, 100 mm pordrän väl fastsatt, bra med makadam runt dränrör, riktigt gjort med duk (om dom har täckt makadamen innan återfyllnad) och listen sitter monterad strax under färdig marknivå.
  Har dom gjort allt detta jobb och inte kopplat stuprören så blir jag i det närmaste chockad.
   
  • Laddar…
 3. J
  Medlem · 43 inlägg

  jajgert

  Medlem
  Japp det stämmer. Dom har inte kopplat stuprören utan dom slutar ovan mark. Dock är det ju bra lutning från huset så stuprören är ju rätt långt ifrån källarväggen.
  Men skumt och det gjorde mig misstänksam om någon kunde se om det var något fusk med jobbet som gjorts
   
 4. J
  Medlem · 43 inlägg

  jajgert

  Medlem
  Läste dock nu
  "
  För att utnyttja pordränmaterialets högvärdiga dräneringskapacitet och för att säkerställa en torr källarvägg skall byggnaden förses med dräneringledning av plast 110/95. Ledningar med dagvatten eller stuprörsledningar får ej anslutas till dräneringsledning."
   
 5. E
  Medlem · Järfälla · 386 inlägg

  ecb182

  Medlem
  Vet inte var vattnet från dräneringen tar vägen men hos oss får man leda bort det i dagvattensystemet. Medan alla inte har rätt att leda bort vattnet från stuprör i dagvattensystemet (om jag förstår det rätt beror det på när huset är byggt och om man hade tillstånd då). Om man inte får leda bort vattnet från stuprör till kommunens system måste man ju ta om hand om detta på tomten. Förmodligen har inte den tidigare ägaren beställt typ stenkista för detta utan velat lösa det på annat sätt. Behöver alltså inte vara "fel" utfört från leverantören.
   
 6. B
  Husägare · Västmanland · 314 inlägg

  basseman

  Husägare
  Man kunde ha satt dräneringsskiva runt sulan men en plastfolie så att inte sulan blöts ner, se instruktionen
  https://www.isodran.se/uploads/4add5cbe86364b37c5dbf37ecda06a30.pdf

  Stuprören skall inte anslutas till dräneringsledningen utan går till separat dagvattenledning eller gå ut (långt från väggen) så att de inte blöter ner väggen och källarväggen
   
 7. P
  Medlem · Gävleborg · 865 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Du får ju absolut inte koppla stuprören på dränrören. Då kommer du vattenfylla grunden så fort det kommer lite regn. Dräneringsrören ska ta hand om markvatten, regnvatten är ett separat system.
  Visst hade man kunnat ta hand om takavvattningen när man ändå grävde fram hela huset, men det är inte fel att inte göra det. Kanske hade man ingenstans att göra av det vattnet?
   
  • Laddar…
 8. Bästa svaret

  slacker
  Verktygstokig · Stockholm · 3 730 inlägg

  slacker

  Verktygstokig
  Även jag tycker det ser rätt ut - Det enda som jag inte ser är fiberduken som omfamnar dräneringsrören - Detta gör man så att inte lera och jord skall leta sig ned och täppa till dräneringsrören.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  0000003998.jpg

  Sen hade jag nog lagt fiberduken lite över kanten upptill på dräneringsskivorna bara för att.
  När man ändå är i farten och dränerar så hade det varit lämpligt av dem att även gräva ned dagvattnet och ansluta detta till stenkista, pumpbrunn eller kanske dagvattenledning i gatan om möjligt.

  Som TS skriver skall inte dagvatten anslutas till dräneringen - Vore ganska dumt att leda ned regnvatten runt hela grunden.
  Det går ju att bättra på - Mina dagvattenrör ligger bara som mest 50cm under markytan och leds alla ut på baksidan av huset till en 1kbm stenkista så lite svordomar och svett så kanske TS kan gräva ned sina rör och leda dessa så att dem inte belastar fastigheten och ej heller dräneringen.
   
  • Laddar…
 9. Dowser4711
  Renoverare · Trosa · 1 243 inlägg

  Dowser4711

  Renoverare
  Nja, du ska ha en kappa ovanpå, dvs ett separat lager av fiberduken som täcker och överlappar överdelen, men inte går ned mer än en halvmeter. Detta så att de drag nedåt som blir när du packar massorna inte ska riva i toppen och inte heller lämna någon oskyddad spalt.
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Gävleborg · 865 inlägg

  PatrikJo

  Medlem
  Ja exakt. Jag tycker mig se en kappa på bilden med källarnedgången, så det verkar vara korrekt monterat.
   
 11. F
  Medlem · 1 inlägg

  Festoolover

  Medlem
  Håller med basseman, grundmurens sula borde ha ett membran/tätskikt och vara isolerad även den... Det är ju den känsligaste delen i konstruktionen.
   
 12. B
  Bannad · stockholms · 3 729 inlägg

  byggarätt

  Bannad
  Ovanligt välgjord dränering dock saknas dubbla lager porodrän isodrän samt troligen också det plasskydd av sulan samt membranet
  Detta är antagligen inget allvarligt i ditt fall

  Tyvärr har inte stuprören separatrör det är minus
  Det är lätt att ordna dock
   
  • Laddar…
 13. K
  Medlem · Västra götaland · 69 inlägg

  KTK

  Medlem
  Dubbla lager pordrän blev tillverkarens stora lycka tack vare Martin Timell. Det är dock bortkastade pengar för kunden i de flesta fall.
   
 14. B
  Bannad · stockholms · 3 729 inlägg

  byggarätt

  Bannad
  Ja kan så tyckas men omlottskarvar och plastskyddet av kanten på sulan blir bättre gjort med dubbla samt om tätningen uppåt är ordentligt gjord

  Dessutom är jag tveksam till hur porerna i dessa produkter fungerar vid marktryck
  Den dränering som är utförd här ser dock ok ut med den tidens beskrivning och huset verkar ha haft en ursprunglig dränering med lerrör och rörgravssand
   
 15. M
  Medlem · Halland · 1 742 inlägg

  Markarbetaren

  Medlem
  Nej, enligt boverket är 200mm norm för källare vid nybyggnation. Så det är inte taget från ett tv-program.

  Det är svårt att se höjden på dräneringen, det är här som det fuskas mest för det är det jobbigaste momentet, att få ned ök. dränrör under uk. platta. Och som dom flesta påpekat skulle sulan varit isolerad och haft åldersbeständig plast mellan skarven vägg/sula. Själv satte jag mjukfog mellan täcklisten och vägg för att förhindra vatten att ta sig in bakom listen vid slagregn mot väggen. Säkert overkill, yrkesskada.

  Känns som en liten miss att inte lägga med stuprörsledning för takavvattning när det ändå är uppgrävt. Men killarna har väl bara gjort enligt beställarens (husägarens) order.
   
  Redigerat 21 nov 2020 09:10
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.