Hej,

Vi köpte en ca 50 meter lång thujahäck hösten 2021.
Som ni säkert vet så har det varit en rätt så blandad vinter (Stockholm) och nu börjar bladen bli gula och torra, vad ska man göra? Jag försöker vattna lite nu när temperaturen är uppe på 8-12 grader (dagtid endast och ca 3 timmar / dag).

En del av häcken stor i solljus mer eller mindre hela dagen medans den andra delen är i skugga (den mår fortfarande bra och har gröna fina blad).
Vi har inte täckt thujorna under vintern vilket vi kanske borde ha gjort, men tror ni man kan rädda denna med lite skuggväv + vatten 2-3 ggr / vecka?
 
  • Gula och torra blad på en thujahäck mot en bakgrund av mörk jord, indikerande häckens stress efter en blandad vinter.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Thujahäck med både gröna och gulnande torra blad vid ett staket på våren.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En hand som håller en gul och torr gren från en thujahäck mot en oskarp bakgrund.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det går sällan att säga tvärsäkert vad som hänt men tecknen du beskriver stämmer bra på tjältorka samt även tidpunkten när det inträffar.

Tuja skall inte täckas under vintern men däremot under tidig vår när vårsolen börjar värma, det krävs endast när växterna är nyplanterade (några år). Tjältorka uppstår når varm vårsol värmer upp barren, då ökar avdunstningen och växten behöver ta upp vatten. Är marken då frusen, vilket den har varit i år pga de kalla nätterna vi haft under lång tid får växterna inget vatten och de torkar.. Vattnar man när nätterna ff är kalla fryser ju vattnet och skadar mer än det hjälper.

Tjältorka uppstår inte alla vårar men i år är det så.

De gula och torra barren är döda - tyvärr.
 
Så innebär detta att plantorna måste slängas eller kan man rädda dem ? Det är ju säkert 10st som är gula i färgen.
 
Du kan ju låta dem stå kvar ett tag men prognosen är dålig.
 
Funderar på att köpa någon form av väv/skydd mot solen, sen vattna regelbundet. Hoppas att de vaknar till liv..
 
Nog bortkastade pengar och arbete, det som har dött kan inte vakna till liv.
 
Riktigt tråkigt.. :(
 
Vi har en åtta meter hög guldtuja som står ett par meter från en vattenpost i ett dike. För några år sedan började vi fundera över varför det porlade i diket fast det inte regnade, och vi insåg att vattenposten stod och läckte. Troligen hade det pågått länge. Kommunen kom ut samma dag och lagade läckan. Ett tag senare när vårsolen kom fram började tujan bli brun i topparna. Min lokala plantskola (enskild långlivad familjefirma) förklarade att det nog var det abrupta avbrottet av vattentillförseln i kombination med att tjälen släppte och vårsolen gassade som gjorde det. Tipset var att lägga dit vattenslangen och vattna rejält några gånger under några dagar för att långsamt vänja den av med ”vattenberoendet”, samt täcka marken med säckväv eller liknande så vattnet inte avdunstade.
Det fungerade och tujan är glad och ståtlig fortfarande och klarar sig med vanligt regn.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.