Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

The Swedish Herring House i Husdrömmar

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 941 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  I Tranås bygger Sebastian och Sofia ett hus av fem begagnade fraktcontainrar, på en fin tomt med utsikt över sjön Sommen. De låter sjön och granskogen utanför följa med in i huset och Gert Wingårdh blir imponerad.

  Du kan läsa artikeln här: The Swedish Herring House i Husdrömmar
   
 2. S
  Anonym

  Sillalådan

  Anonym
  Det finns väl inte sill i en sötvattenssjö heller!?

   
 3. B
  Allvetare · Stockholm · 9 412 inlägg

  b8qPremiumikon: Hand

  Allvetare
  Låter väl bättre än Mörthuset...
   
 4. S
  Medlem · Stockholm · 168 inlägg

  svanstrom

  Medlem
  Nej, det finns garanterat inte sill i Sommen. Hon menar förmodligen siklöja som tydligen lokalt kallas för "Sommaströmming". Siklöja är en laxfisk, så antingen får de flytta hela huset till Östersjökusten, eller döpa om det :D.
   
 5. T
  Husägare · Stockholm · 4 312 inlägg

  twoody

  Husägare
  Ganska roligt program men att folk fortfarande tror att det är billigt och att det skulle gå fort att bygga med containrar är en gåta. Man får väldigt mycket virke för 20 000 kr.
  Det är dyrt och begränsande att bygga med denna metod.
  Sen blir man mörkrädd när man ser någon springa omkring gravid på ett tak utan ställning eller skydd otroligt korkat.
  Resultatet invändigt var dock otroligt snyggt,väldigt fin färgsättning och fina fönster som tog in skogen in i huset.
   
 6. P
  Medlem · Halland · 41 inlägg

  Pankow

  Medlem
  Fint hus! Väldigt fint invändigt men jag undrar över hur inneklimatet blir över ett år, Utsidan måste verkligen bli snygg om jag ska tycka detta är ett helhetshus.
   
 7. C
  Anonym

  CochJ

  Anonym
  Vår första tanke också, sill finns väl bara i havet... :)
   
 8. PeterFalun
  Medlem · Dalarna · 354 inlägg

  PeterFalun

  Medlem
  Snyggt blev det. Ska bli spännande att se när fasaden är klar
   
 9. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 159 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Nja, i Östersjön finns bara strömming (vilket iofs är nästan samma art som västerhavs-sillen).
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/det-ar-skillnad-pa-sill-och-stromming
  //Pelle Petimäter
   
 10. T
  Medlem · 28 inlägg
  Klassiskt misstag av en Göteborgare . Undrade just om någon skulle anmärka. Herring efter Sommenstömmingen som vi vet är arten laxfisk som någon skrev ovan! Konceptet på huset är fisk eftersom containrarna fraktats över haven så kändes det roligare!
   
 11. T
  Medlem · 28 inlägg
  Vi byggde inte huset enbart för att det skulle vara billigt utan främst för att det är underhållsfritt och kul att testa på! Det är inte ett hus för allas smak men hoppas kunna inspirera någon att tänka utanför boxen. Det är begränsande så till vida att måtten är fasta men det går ju att välja olika storlekar på containrarna för att pussla ihop en byggnad för att passa de behov man har.
  Vi hade ställningar längs hela sidorna men det är ett ihopklippt program så jag förstår att det kan se lite läskigt ut. Kul att du gillar insidan, du kommer att älska utsidan sedan när den väl är på plats!
   
 12. T
  Medlem · 28 inlägg
  Tänker du på något särskilt gällande inomhusklimatet? Vi har valt en effektiv ventilation med fläktar (keramiska stenar) som ventilerar olika zoner i huset. Isoleringen är helt tät mot plåten så fukt har ingen möjlighet att tränga igenom.
   
 13. T
  Medlem · 28 inlägg
  Hej, nej det är korrekt att säga att det enbart byggdes en privatbostad samtidigt då Eriks hus är en sommarstuga även om den är förberedd för åretrunt. Det ställs helt andra krav på brandskydd, energiberäkning, konstruktion etc.
  Viktigt att poängtera!
   
 14. KnockOnWood
  Grundstött · Halland · 28 159 inlägg

  KnockOnWoodPremiumikon: Hand

  Grundstött
  Hur går det att hålla tätt uppifrån, med all snö, och kanske också regn som lär komma senare?
  Tyckte att ni bar upp en massa spontade brädor till "taket" men vad hände sedan?
  Och hur är uppvärmningen ordnad?
  Värmekonomi?

  PS
  Vilken fin graviditet Sofia fick! Verkade inte finnas minsta problem. Grattis till den fina killen (y)
   
 15. T
  Medlem · 28 inlägg
  (Sofia som skriver, Sebastian får fylla i imorgon om jag missar någon detalj ).

  I Husdrömmar-programmen används ca 3% av allt filmat material. Det är så mycket som inte kan visas. Vi har skickat in 108 filmer och då kom långt mycket mer med än vad som brukar visas.

  Containern har en optimal avrinning men eftersom vi gjort åverkan på materialet genom att kapa bort sidorna så behöver vi skapa ett fall. Vi har dels tätat längs HEA-balken och där vi perforerat stålet. Sedan har vi en trästomme (krav i detaljplan på % för lutning). Vår plåtslagare har sedan lagt en traditionell duk som tätskikt. Han har även specialtillverkat stuprännor som kommer att gömmas bakom Corten-fasaden. På taket blir det en takterrass med trappa upp från balkongen.

  I vårat fall var syftet med att bygga med containrar att det är ett underhållsfritt material och en stålkonstruktion. Vi hade inte behövt måla containrarna heller egentligen men jag ville ha en enhetlig färg eftersom det kommer att synas igenom fjällen som även belyses bakomliggande. Vi har därmed ett mellanrum på ca 15cm mellan yttervägg och fasad. Där gömmer vi också det som syns utvändigt vad gäller fläktsystemet.

  Uppvärmning: vatten/luft. Vattenburen golvvärme och förstärkt med el i badrum. Det går att se mer på vår instagram också. Vi har ingen gjuten platta utan de två understa containrarna står på plintar och ovanvåningen står med ett ankare. Vi har således kunnat dra ledningar under och emellan containrarna. Det ser ut som att vi står på mark men vi har inte en enda containersida som nuddar mark, vi har även lagt cellplast under och emellan. Så till fläktsystemet: återvinner 80% av värmen, det är två fläktar som samarbetar växelvis i respektive zon i huset.

  Isoleringen i sig är fiffig såklart. Enligt ingenjören som hjälpt oss med beräkningarna så hamnar vi på samma nivåer som ett plusenergihus. 15cm sprutisolering motsvarar ungefär 40cm stenull. Vi har även valt fönster och dörrpartier med låga u-värden.

  Såg att det fanns en hel del frågor kring våra val på Flashback men att bygga som vi gör är inte för alla. Vi ville testa något annat än lösvirke och nu har vi testat. Vi har också lagt oerhört många timmar på att fundera över våra rörelsemönster och egentliga behov i en bostad. Vi hade kunnat bygga huset på väldigt många sätt även då tomten nu har krav på suterräng men vi har inte behov av ett 200kvm stort hus.
  Skulle vi bygga igen så skulle det kanske bli ett nyckelfärdigt. Det var svårt att hitta en konstruktör och alla andra professioner som krävs för att ro i land ett sådant projekt. Det var även svårt att övertyga banken om att satsa på ett hus där det (då) saknades referensobjekt och otraditionellt byggande.

  Vi hade tur med graviditeten vilket underlättade men sedan kom en liten kolik-kille . Nu mår han toppen och det blir skönt att landa lite efter ett intensivt år.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.