personstarthumb-up

terass på tak

7k läst  1 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej, skall bygga nytt och har fullt upp med att utvärdera olika husalternativ som vi fått förslag på. De flesta förslagen som finns framme har en eller två terasser på första våningens tak, givetvis med väldigt liten lutning. Nu hävdar vissa att detta inte är något problem med dagens byggteknik, man löser det med gummiduk eller plåt. Men det ringer ändå en larmklocka då det finns roligare saker än att få in vatten i bostaden efter 10-15 år.

  Vad anser ni, finns det så bra alternativ idag så man vågar använda sig av en sådan riskkonstruktion som att ha terass ovan tak eller skall man helt enkelt byta tänk och bygga med fristående altaner utanför fasaden och få de nackdelar som finns altaner från andra våning, skuggning av första våning mm.

  Vidare ser jag att en del arkitekter gillar platta tak, och ritar ett nästan platt tak, gärna med en sarg runt så det ger ett platt intryck från gatan. Frågeställningen är densamma här, är tekniken såpass utvecklad så man vågar ha nästan platta tak på ett hus i Sverige mht regn, snö och blåst.

  /Andreas
   
 2. H
  Medlem Nivå 1
  Det här funderar jag också väldigt mycket på. Dels har vi en veranda med balkong ovanpå, som är 6 kvm, dels funderar vi på att bygga ut med 30 kvm och göra en stor terass ovanpå detta.

  Balkongen är plåttäckt med falsad plåt och nerbankade falsar. Plåten ser rätt risig ut, men verkar vara tät överallt utom på ett ställe där en stötta till räcket står på plåten. Där konstaterade vi att ca 0,25 kvm av taket var murket då vi rev ner innertaket. Planen är att riva bort plåten, Laga trästommen, åstadkomma åtminstone ett par graders fall och täcka med något "bombproof". Balkongen kommer att fortsätta att vara balkong, eventuellt blir det någon slags trall för att få ett plant golv. Är det någon vågar rekommendera en supertät, slitstark, långlivad och inte svindyr lösning?

  Tillbygget behöver inte nödvändigtvis ha terass ovanpå, det skulle också kunna bli ett låglutande tak. Är det värt riskerna med ett i stort sett plant tak för att få en terass?

  /Daniel
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: