Byggahus.se
Hej.
Jag har byggt ett hus och satt dubbla rj45-uttag på sex ställen i huset med tanken att ha internet i det ena och telefon i det andra. Alla nätverkskablar sitter samlade och kopplade i en patchpanel. Jag har köpt router från tele2 som är inkopplat i kommunens fiber och jag har köpt två Plexgear-switchar.
Jag har kopplat ihop switcharna med patchpanelen med en massa korta nätverkssladdar och kopplat in internet i den ena switchen och telefonsignal i den andra så att jag i varje uttag ska kunna få både internet och telefon.
Internet fungerar utmärkt men inte telefonen. om jag kopplar en telefon direkt i routern från tele2 fungerar det men signalen vill inte gå ut i switchen till de andra uttagen.
Jag har kopplat en kabel med rj11-kontakt både i routern(det är rj11-hona där) och till switchen (rj45-hona).
Till frågan: Vad har jag gjort för fel. Kan man inte fördela ut en telefonsignal med en sådan switch?
När jag köpte dem på Kjell & co sa de att det gick, men de kanske missförstod mig?
Om någon har tips på hur jag ska få ut telefonsignal i huset vore jag väldigt tacksam.
Tack.
/Olle
 
Med en vanlig dataswitch går det inte alls om du pratar vanlig analog telefon och det tror jag att du gör eftersom du nämnde en RJ-11

Jag har skrivit lite om vad man kan göra i http://www.byggahus.se/forum/teknik/23919-mats-natverksskola.html

Man kan även göra sig en "bläckfisk" om du nu har kopplat allt klart redan. Då behöver du några nätverkskablar, en avbitartång och en så kallad sockerbit
 
Har du traditionella analoga telefoner eller har du digitala telefoner?

Det är nästan bara företag som har digitala telefoner.

RJ11-kontakter används normalt bara av analoga telefoner, digitala telefoner använder oftast RJ45-kontakter.

Det låter som om du har analoga telefoner och då kan du inte splitta dom genom någon switch.
 
Ursäkta, men...

Vem har en trådbunden telefon idag? Köp ett par trådlösa DECT-telefoner för några hundralappar och glöm telefonnätverket.
 
Antar att det är analoga telefoner jag har? Vilka är digitala?
Men jag antar att IP-telefonin från tele2:s router är digital?
Betyder det att jag måste byta telefoner eller byta switchen till något annat?
Jag vill inte ha trådlösa telefoner.
 
Mats, jag läste det du skrivit i den andra tråden men förstår ändå inte riktigt hur det hänger ihop.
 
Telefonadaptern ger en vanlig analog telefonsignal ut.

Till denna kan man givetvis ansluta ett nät bestående av vanlig telefontråd och dito jack, eller en basstation för trådlös DECT-telefoni. Det senare är vad jag skulle välja (har valt), därav den ärliga och välmenta rekommendationen.
 
RJ11-kontakten skall alltså kopplas direkt i patchpanelen. Ingen switch skall vara inblandad.
Sedan bör man tänka till hur man kopplar telefonin, telefoner skall normalt inte parallellkopplas. Jag har inte i huvudet hur man gör det då man har ett Cat6 stjärnnät, som du har. Men det går, Mats förklarar det korrekt ovan. Någon som är mindre trött i huvudet kanske kan förklara ytterligare.
 
Här är några digitala telefoner http://www.headsetspecialisten.se/kategori/Digitala-telefoner dessa måste som sagt vara kopplade till ett digitalt telenät, oftast en digital företagsväxel.

Din telefoniadapter pratar via Ethernet, TCP/IP, digitalt med Tele2's nätverk men den pratar analogt med dina telefoner.

Inkommande nätverk -> bredbandsdelare/router/telefoniadapter -> analoga telefoner.
 
ollerosen skrev:
om jag kopplar en telefon direkt i routern från tele2 fungerar det men signalen vill inte gå ut i switchen till de andra uttagen.
Jag har kopplat en kabel med rj11-kontakt både i routern(det är rj11-hona där) och till switchen (rj45-hona)
En RJ-11 eller en RJ-12 kontakt ska man aldrig monteras i ett RJ-45 uttag, dels böjs ben 1 & 8 upp för mycket så att dom med tiden tappar spänsten, dels så sitter inte RJ-11/12 kontakterna stadigt, det kan i värsta fall bli kortslutning.

Att koppla ihop telefoniadaptens teleutgång med switchens anslutning kan göra så att både telefoniadapten och switchen går sönder, telefoniadapten skickar ut ca 50VDC i viloläge och när någon ringer in till den så blir det ca 100VAC, det är nämligen dom spänningar som vanliga analoga nätet jobbar med.
 
  • Gilla
b_hasse
  • Laddar…
Ok, tack för alla svar.
Kan det vara så att jag redan har förstört routern? Telefonen fungerade fint först men efter att ha haft den i switchen ett tag och försökt få det att fungera började det låta raspigt och dåligt i telefonen???
Jag tar bort switchen och ska seriekoppla telefonsladdarna i patchpanelen. Hur det går till förstår jag inte riktigt?
Finns det inte någon liten "box" man kan köpa som sköter det så jag inte behöver klippa och koppla kablar själv?
Om man inte ska koppla ett rj11 direkt i ett rj45uttag hur gör man då. Finns det någon adapter? Känns lite konstigt att de tar skada när de passar så bra ihop???
/Olle.
 
Det är helt olika signaler, du kan inte blanda dem. Även om pluggarna passar, så är det olika nivåer (speciellt när telefonen ringer, ringsignalen kan definitivt förstöra en switch) och innehåller som skickas är annorlunda.

Nätverkssignalerna är digitala, och innehålller massor av snack om "jag är enhet X och vill prata med enhet Y", "här är mitt datapaket till enhet Y", "Y här, jag fick ditt paket, skicka nästa" och så vidare.

Analog telefoni, däremot, innehåller ingen kodning alls. Du kan sätta en hörlur direkt på ledningen och lyssna på vad som säga. Det är bara ljudsignalen rakt av, inte helt olikt vad du skulle hitta i en högtalarkabel. För en digital enhet är det som att lyssna på kinesiska för en person som inte förstår kinesiska.

Du kan alltså inte blanda dem.

Däremot, du kan använda kablarna. Håll dock koll på vad som är vad på patchpanelen, så att du inte av misstag kopplar in telefoni på switchen. Så ser det ofta ut i kontorsmiljöer. Du måste dock veta hur du ska koppla i patchpanelsänden för att telefonerna ska funka korrekt.
 
Redigerat:
Så här har jag gjort.
Har IP-telefon fr telia idag, hade Analog förut men hade samma utrustning.

Jag har en egen Patchpanel bara för "Analog"telefoni.
Jag använder 1:a porten i patchpanelen som inkommande telefonsignal. En modifierad Nätverkskabel dä jag klippt bort RJ45 och ersatt med en RJ11 och bara använt 4st kablar vit/grön, blå, vit/blå, grön.
Ansluter från Telefon utgången på Modemet till Patch port 1.

I patchpanelen port 2, 3, 4, 5 osv så har jag byglat ihop(internt på baksidan patch-panelen) så att du får en seriell telefon slinga.
1:a telefonen kopplas in på port 2.
2:a telefonen kopplas in på port 3, osv.
Då har telefonen i port 2 prio 1, svarar man i den så tystnar alla andra.

Svarar man i telefon 3 så tystnar telefon 4 och 5 osv. Men telefon 1 funkar fortfarande att svara i.
Och då fungerar det precis somförut.

Då blir det enkelt att patcha om telefonerna mellan de olika rummerna.
Ta en pach kabel från TelePanelen port 1 till befintlig "Data" patch panel in i port för det rum och uttag du vill ha telefonen.
Gör sedan samma sak för de övriga rummerna.

Vill man sedan flytta så att rum 5 skall ha första jacket istället för rum 1 så flyttar man bara kablarna.

Du får även modifiera kabeln som sitter på telefonen så att den har en RJ45 kontakt.
 
  • Gilla
PatSig
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.