Byggahus.se
Huset är från 1927. Dörren sitter i en del som är tillbyggd samtidigt som fasadteglet sattes upp. Troligen i mitten av 60 talet.
Jag håller på att byta ut en gammal altandörr mot en ny och större PVC dörr.
Den gamla dörren är 140cm och den nya blir 180cm istället. Eventuellt så måste jag ta bort en tegelrad över dörren med. Jag vet inte exakt hur tegelbalken över denna dör är konstruerad men jag har sett att över vår ytterdörr sitter där armeringsjärn mellan teglet (eftersom att det har rostat). Så jag antar att det är något liknande här.

Jag har massor av frågor och funderingar.
Jag har läst att man kan borra igenom teglet och sätta rostfritt armeringsjärn. Men det känns som att fasadteglet är lite klent för att man kan lyckas med det. En annan ide är att skaffa ett kraftigare rostfritt plattjärn och mura in en tegelrad över.
Hur stämpar man upp lämpligast när man tar upp hålet.

Sedan till monteringen av dörren.
Jag antar att man skruvar dörren i träreglarna innanför fasadteglet. Hur tätar man då mellan dörren och teglet. Fungerar det att bara sätta murbruk eller kommer fukten att tränga igenom och gå in i träreglarna? Måste man inte ha någon tätning där?.
I botten monteras dörren mot syllen antar jag. Där behövs väll också tätning antar jag. Samt ett plåt bläck. Dörren är mer eller mindre helt platt undertill. Det är en Veka utåtgående pardörr. Den ser inte ut som deras fönster utan har en låg tröskel.

Jag är tacksam för hjälp och tipps om hur man bör göra detta.
MVH