Byggahus.se

Teakfönster

 1. M
  Medlem · 129 inlägg
  Har som sagt ingen erfarenhet av teakfönster, men tycker jämförelserna med utemöbler och båtar haltar, de lämnar man ju inte direkt i en snödriva under vintern.

  Oljar man fönstrena en gång per säsong, eller t.o.m. vartannat eller vart tredje år, tror jag säkert att de lever 40-50 år minst. Men om det är möjligt beror helt på hur villan ser ut och hur många fönster man har. Om skylift behövs osv.
   
 2. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 311 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Håller delvis med dig. Dock är priset på furu lite lägre än 12' och priset på teak är betydligt högre än 90' (och stigande!). Men det är precis som du skriver inga problem att få tag på FSC-teak. Och precis som du skriver så är åtgången på stålen en kostnad som tillkommer.

  Det går bra att måla teak med linoljefärg. Den kapslar inte in (jo mer än omålat gör den iofs) och fungerar utmärkt.

  Intressant med den värmebehandlade asken. Inte ett träslag man normalt förknippar med rötskydd.

  Vi tillverkar idag fönster i furu, ek och teak. Accoya har säljare varit ute och velat sälja till oss. förvisso är rötskyddet och okänsligheten för vatten extrem men jag är lite tveksam till den mekaniska styrkan, det känns lite sprött. Men jag har aldrig tillverkat något av det. Ask har trevliga egenskaper, vore synnerligen intressant om det kunde gå att ha till fönster.
   
  • Laddar…
 3. Kashmirsocialist
  Medlem · 151 inlägg
  Min erfarenhet är att trädgårdsmöbler behandlas sämre än fönster. De står ute i direkt regn, vatten blir stående på sittbrädor o s v. Förvisso är fönster ”ute året runt” men skyddas av språng och fot och regn som piskar in på dem rinner av.

  Min erfarenhet är att teak i likhet med ek har i princip obegränsad livslängd. Den behöver inte oljas för att hålla - det är mer en estetisk fråga.
   
  • Laddar…
 4. Kashmirsocialist
  Medlem · 151 inlägg
  Ask pallar inte utemiljö lika bra som ek, är min erfarenhet. Det vill gärna spricka (gör i och för sig eken också i olika utsträckning) och rötbeständigheten är inte lika bra. Men bättre än furu är det ju alla dagar i veckan. Å andra sidan, med tanke på att priserna är snarlika kan man lika gärna använda ek.
   
 5. Kashmirsocialist
  Medlem · 151 inlägg
  Mig veterligen har det fuskats en del med den där märkningen, inte av organisationen själv givetvis men av avverkningsföretag. Inte ovanligt att urskogsteak blandas in i det plantageproducerade timret, annan regnskog har skövlats för att odla teak o s v. Det verkar vara en rejält smutsig bransch - bäst är nog att inte köpa teak och annat regnskogsträ ö h t.
   
  • Laddar…
 6. Daniel_N
  Moderator + Youtuber · Skåne · 8 311 inlägg

  Daniel_N

  Moderator + Youtuber
  Intressant, har du några källor på detta?
   
 7. slaskman
  Medlem · Skåne län · 1 027 inlägg

  slaskman

  Medlem
  Har teakfönster i en tillbyggnad från ”63.Teakolja varje år så håller de 60 år till
   
 8. M
  Medlem · 129 inlägg
  Haha, ursäkta att jag är så motvalls, men jag har också ärligt talat svårt att fatta poängen med att använda odlad teak.

  Ett trä har hög kvalitet — främst — för att det växt sakta under svåra förhållanden. Tror det finns få likheter mellan kärnvirket från en urskogsteak som vuxit under ett par hundra år och träet från en odlad teak på 20-30 år...
   
 9. Kashmirsocialist
  Medlem · 151 inlägg
  Inte en enda som håller för granskning. Den infon jag har kommer från min svärfars kompis som har arbetat med träimport från tropikerna i många år. Och från en del andra importörer som jag själv handlar av.
   
 10. T
  Medlem · Blekinge · 7 245 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
 11. Markokoistinen
  Verktygstokig · Stockholm · 194 inlägg

  Markokoistinen

  Verktygstokig

  Jag fick nyligen info ifrån ett snickeri jag jobbar med att priset är ca 90000kr kbm.

  Men varierar mellan varje batch till och med har jag hört.

  Vet att linjefärg funkar,det funkar juh faktist på det mesta, men just med teak så känns lite konstigt att måla in ett träslag som klarar sig fint utan målning och är snygg så.

  Asken är nyligen testad av SP och har av den just rekommenderats det till just fönster tillverkning och utemöbler osv.

  Blir otroligt snygg väderutsatt.
   
 12. K
  Medlem · 14 inlägg

  knotis

  Medlem
  Jag äger ett snickeri, vi håller just nu på med lite fasta fönster med teak-utsida.

  Rimligt pris på virket.... min ena leverantör ville ha 100t/kbm + moms, den andra ville bara ha 80t/kbm + moms. Den först nämnda tog inte hem någon mera teak, det är för mycket osäkerhet kring spårbarheten och ska den biten vara 100%ig blir inköpen alldeles för dyra så dom väljer att passa på teakförfrågningarna.
   
 13. X
  Medlem · Skåne · 2 437 inlägg

  xLnT

  Medlem
  Qvesarum har kopplade teakfönster.
  Men du vill kanske ha modernare stuk?
   
 14. M
  Medlem · 498 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Men vad blir det i pengar, mellan tummen och pekfingret?
   
 15. K
  Medlem · 14 inlägg

  knotis

  Medlem
  160+moms med en dörr.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.