Byggahus.se

Teakfönster

 1. M
  Medlem · 6 inlägg

  Mikethebike61

  Medlem
  Vi ska byta våra fönster och funderar på massiv teak. Någon som vet var man köpa teakfönster i bra kvalitet till rimligt pris?
   
  • Laddar…
 2. M
  Medlem · 129 inlägg
  Coolt!

  Vi har vitmålade fönster i hus från 69. Skulle vara väldigt fint med teak/mörkare trä här också, som skulle matcha Gabon-dörrarna m.m. Har googlar runt lite men verkar vara väldigt svårt att hitta. Skulle också gärna ha innerdörrkarmar i mörkare trä, de är också vitmålade nu.

  Har googlat runt en fel men haft svårt att hitta...
   
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 498 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Jag tror ”rimligt pris” blir knäckfrågan här, men det är ju också högst subjektivt. Uppdatera gärna om du hittar dock. Har teakfönster från 60-talet på allt utom tre fruktansvärda i en annars vacker kopparfönsterkupa som huserar badrummet. Hoppas kunna hitta på begmarknaden men har ännu inte fått napp. Har även funderat på om att köpa virket, som bör gå att få tag på, och låta någon kunnig bara byta befintligt mot teak.
   
 4. M
  Medlem · 6 inlägg

  Mikethebike61

  Medlem
  Ja givetvis kostar de nog en slant men jag vill gärna räkna på prisskillnaden mot ”vanliga” fönster. Men som sagt, svårt att hitta. Har hört nu att de är vanligare i Polen och där kan man kanske hitta. Ska undersöka detta.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 498 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Är som sagt intresserad av vad du hittar!

  Såg för övrigt nyligen en bostadsannons med ett hus byggt på 2000-talet som hade teakfönster. Det gjorde mig glad.
   
 6. F
  Medlem · stockholm · 147 inlägg

  fönsterpåven

  Medlem
  Kolla med Ekstrands fönster
   
 7. M
  Medlem · 129 inlägg
  Ekstrand verkar ha fönster med massiv trä som beställningsvara.

  En sak: Jag skulle aldrig rekommendera klart trä (olja/lack/fernissa) utåt, men gärna inåt. Såg att Ekstrands fönster var trä rakt igenom, även utåt.

  De måste behandlas förr hellre än senare (10 år tror jag är lite långt emellan) och ett enda fönster tar många timmar. Man måste maska, slipa, komma åt överallt. Svårt att komma åt med maskin. Och de åldras dessutom fort. 30 år så tror jag helt klart att de börjar bli ganska slitna även om man tar hand om dem.

  Såg ett riktigt fint funkishus med träfärgat inåt och aluminium utåt, hur snyggt som helst.
   
 8. M
  Medlem · 498 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Visst måste man ta hand om dem, slipa ibland men framförallt olja. Det är inget stort jobb jämfört med vad du får tillbaks. Kommer hålla bra mycket längre än aluminiumfönster.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem · Blekinge · 7 223 inlägg

  Thomas_Blekinge

  Medlem
  Tycker inte det är rätt idag att köpa massiva teak-fönster. Det är svårt att kontrollera ursprung och hållbarhetskraven. Om man vill ha teakstuket inåt kan man väl fundera på faner.
   
  • Laddar…
 10. M
  Medlem · 129 inlägg
  Olja tror jag du måste bara beredd på att göra typ var 6-7 år.

  Vi har fönster som är oljade utomhus i stugan (handgjorda från Sangishus). Det är uppe i bort och visst är de hårt utsatts vädermässigt, men det är mycket jobb. Dubbelglas ger fyra fönster som ska maskas. Man måste gå bort allt slitet trä och det är svårt att komma åt med maskiner.

  Det är bara min erfarenhet, kanske finns bättre metoder och mer beständiga varianter, men jag skulle inte rekommendera omålade träfönster på utsidan. Försökt hålla efter mina (byggda ca 1990) och det är svårt.
   
 11. Markokoistinen
  Verktygstokig · Stockholm · 194 inlägg

  Markokoistinen

  Verktygstokig
  Tipset är att Kolla tex med WB trä eller fönstersoecialisten i Lönnsboda två bra fönster snickerier.

  Båda tillverkar fönster i tex teak och andra ovanliga eller vanliga träslag. Bra att veta om teak är att det äter såg klingor, så snickerier lägger ofta på kostnad för stål åtgång, vilket gör bearbetningen av teaken även lite dyrare.

  Teak säljs idag som odlad och därmed finns även som FSC märkt och snickerierna har bra köpkanaler för det där certifiering går att få, dock är tillgången ganska kraftigt begränsad.

  Blir teak för dyrt så kan jag tipsa om värmebehandlad Ask som är ny produkt på marknaden, som är en bra produkt just för fönster och är väldigt beständigt och formstabilt.

  Theroask som det heter är ett snyggt mörkbrunt med tydlig ådring och i med värmebehandlingen även väldigt rötbeständigt.

  Med för att du ska kunna räkna lite grovt så kan du tänka på furufönster och multiplicera ungefärligt enligt tabellen nedan.

  ca prisbild.

  Teak ämnet kostar omkring 90000kr per kubik
  Furu ämne kostar omkring 12000kr per kubik
  Och ämne av värmebehandlad Ask omkring 19000kr per kubik.


  Det ger lite perspektiv på priset.


  Och tillslut ska Teak ej målas! Trä som inkapslat mår ej bra när inkapslingen börjar släppa in fukt med tiden, teak mår bäst som oljad, där trät kan torka ut och får gråna med vädret, samma gäller egentligen asken.
   
  Redigerat 25 dec 2020 23:25
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · 6 inlägg

  Mikethebike61

  Medlem
  Jag tänkte att fönstren ska vara obehandlade. Som jag förstått det med teak så väljer man oljat eller obehandlat. Väljer man oljat (för den bruna nyansens skull) så måste man olja relativt ofta. Obehandlat ger den snygga gråa nyansen efter ett tag och det lirar bra med järnvitriol-fasad tänker jag. Teak ska klara vara obehandlat, kolla obehandlade utemöbler i teak, blir väldigt snygga och håller länge. Någon med erfarenhet av oljat/obehandlat?
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · 498 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Vi oljar ju som sagt våra, varje säsong, och de är i toppskick och vackert bruna. Pappa har obehandlad teak i båten och det blir ju den gråa nyansen som hade varit snygg med järnvitrolen. Vi har ett gult tegelhus och då tycker jag det är självklart att det ska ha de karakteristiska brunare färgen. Är det av hållbarhet du vill ha just teak? Annars tänker jag att det finns andra alternativ som blir snygga till din fasad och som förmodligen är billigare.

  Vet inte om man gör fönster av det men det har ju varit några svarta träfasader med i Grand designs nu, bla klonad gran eller vad det var. Det hade varit sjukt snyggt med svarta träfönster till din fasad tycker jag personligen :)
   
  • Laddar…
 14. M
  Medlem · 6 inlägg

  Mikethebike61

  Medlem
  Ja helt klart är svarta fönster ett alternativ. Det är priset som i slutändan förmodligen kommer vara avgörande...
   
 15. Kashmirsocialist
  Medlem · 151 inlägg
  Teak är ett utmärkt träslag till fönster. Som tidigare nämnts kan man olja det men är inte nödvändigt ur hållbarhetssynpunkt. Det enda som teaken inte tål är upprepad högtryckstvätt - verkar ta knäcken på det mesta. Det ruttnar inte men slits ned och blir till slut oanvändbart. Har sett många exempel på detta, eftersom jag arbetar rätt mycket med trädgårdsmöbler.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.