Byggahus.se

Taxeringsvärde 39% av utgångspris.

 1. V
  Medlem · 528 inlägg
  Hej!

  Tänkte höra med er här om era erfarenheter kring begärt utgångspris och taxeringsvärde.

  Objektet jag kollar på har beslutat taxeringsvärde år 2020 som är 39% lägre än utgångspriset. Som jag förstått det, så ska taxeringsvärdet vara ca 75% av förväntat marknadsvärde.

  En hygglig skillnad, som gör ett inte oansenligt antal hundratusenlappar.

  Fick som svar av mäklaren att

  Låter måhända rimligt, men känns å andra sidan en smula märkligt att hänvisa till Hemnet för att där hitta andra kåkar, på vilka man endast ser slutpris och inte taxeringsvärde.

  Fastigheten säljs också med friskrivningsklausul, månne värt att nämna i sammanhanget.

  Är väl förvisso inte många absoluta sanningar som gäller nu för tiden på bostadsmarknaden, men tacksam för era erfarenheter i ämnet :)
   
 2. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 684 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Bry dig inte om taxeringsvärdet.
   
 3. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 536 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Säljaren får begära vad hen vill för huset, helt oaktat taxeringsvärdet.
   
 4. P
  Medlem · Stockholms län · 517 inlägg

  PurreP

  Medlem
  Taxeringsvärden släpar alltid lite och i den uppgång som varit under senaste året är det inte konstigt om det ser ut som det gör.

  Tittar jag på mitt eget hus så ligger taxeringsvärdet 2020 på ungefär 61% av marknadsvärdet idag.

  Det är ju också helt irrelevant vid en marknadsvärdering då det bara handlar om vad marknaden vill betala... Då är Hemnet och Booli mycket bättre verktyg...
   
 5. C
  Medlem · 14 792 inlägg
  Vid en fastighetsvärdering är det precis det man gör. Tittar på prishistoriken för jämförbara objekt på orten och justerar på olika sätt utifrån prisutveckling, storlek, skick, läge och andra värdesättande egenskaper. Den s.k. ortsprismetoden. Taxeringsvärde är i den processen ointressant.
   
  Redigerat 27 apr 2021 09:31
 6. Violina
  Husägare · 2 771 inlägg
  Jadu..

  Jag tittar på min deklaration för 2020..

  Taxeringsvärdet för min fastighet är ~390 k och skulle jag sälja idag kan jag lugnt räkna med att få miljonen, kanske så mycket som 1,2..
   
 7. useless
  Lök. · Gävleborg · 29 828 inlägg
  Taxeringsvärdet har inte så mycket med marknadsvärdet att göra. Visst, det ska vara 75% av det förväntade marknadsvärdet, men det är ju baserat på något genomsnitt för tidigare försäljningar av andra hus i närområdet så det kommer aldrig att stämma bra för ett specifikt hus just i dag.
   
 8. V
  Medlem · 528 inlägg
  Tack alla som svarade, mycket bra svar känner jag, och jag är nu två smulor klokare! :)
   
 9. H
  Moderator · Stockholm · 48 381 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Jag håller med om att man inte skall hänga upp sig på den stora skillnaden.

  MEN det är en intressant faktor när man bedömer huset. Om objektet har en större skillnad mellan ”marknadsvärde” och tax värde än andra hus i området. Så kan det vara bra att fundera på orsaken. Varför har det här huset lägre tax. värde än andra i området.
  Tax.värdet baseras på objektiva jämförelser storlek av tomt, storlek på huset, byggnadsår. Och i viss mån ”standardpoäng”, som nytt kök/badrum.

  om en fastighet har markant lägre tax värde än andra, så kan det bero på ex dramatiskt mindre tomt, saknar kommunalt vatten/avlopp.
   
 10. C
  Medlem · 14 792 inlägg
  ...eller så är inte fastigheten korrekt deklarerad.
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 48 381 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Så kan det absolut vara, rätt vanligt. Men det man kan fiffla med i fastighetsdeklarationen ger oftast rätt lite påverkan på taxeringsvärdet.
  Ett ovanligt lågt tax. värde kan vara en nyttig ögonöppnare.
   
 12. N
  Medlem · 965 inlägg
  Taxeringsvärdet är ju 75% av marknadsvärdet på ett genomsnittshus i det värdeområdet. Det stämmer alltså inte på något hus i princip men stämmer exakt på genomsnittet, iallafall när taxeringen gjordes.
   
 13. Karlia
  Medlem · 2 737 inlägg
  Det finns en artikel här där två mäklare har fått en varning bla på grund av sk lockpris. Det vill säga att utgångspriset varit för lågt ställt. Vore det så enkelt att taxeringsvärdet vore 75% av värdet skulle ordet lockpris försvinna när det kommer till husförsäljning.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 48 381 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  De använder rätt avancerade formler, det är mycket mer komplicerat än bara ”genomsnitt”. Men allt bygger på försäljningar flera år bakåt i tiden.
   
 15. N
  Medlem · 965 inlägg
  Ja det var något förenklat men det är i princip så det fungerar. Man utgår ju från den ”normala” fastigheten i området och därefter lägger till och drar ifrån utifrån flertalet parametrar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.