Byggahus.se

Taktvätt/behandling - vad kan man förvänta sig?

 1. S
  Medlem Nivå 4
  Sommaren 2018 gjorde en lokal firma en takbehandling på vårt ca 30 år gamla tegeltak.
  Framförallt norrsidan hade mycket mossa.
  Behandlingen utfördes en eftermiddag när vi inte var hemma så vi har inte sett hur det har utförts.

  Enligt överenskommelse skulle firman först tvätta taket där det var mycket mossa och sedan lägga på ett medel som skulle ta bort övriga påväxten.

  Nån vecka efter att jobbet utfördes målade jag vindskivor och såg då att taket fortfarande hade mycket mossa.
  Firman kom ut igen, tvättade taket och la på mer medel och sa att övrig mossa skulle lossa med hjälp av medlet och regn. (arbetet utfördes genom att stå på nocken och spraya ut medel på taket)

  Nu två år senare så är det fortfarande mycket mossa på taket.
  Jag har varit i kontakt med dem både i mars och i juni i år men de har inte kommit och kikat på det ens. I mars var det för kallt och i juni skulle han komma ”så fort de fick en lucka”

  I helgen rensade jag hängrännor och såhär ser taket ut idag.

  Är det vad man ska förvänta sig efter en takbehandling för ca 6000kr?

  Nu ska de komma ut i veckan som kommer men jag skulle vilja höra vad övriga på forumet tycker?
   
  Redigerat 18 okt 19:26
  • Laddar…
 2. S
  Medlem Nivå 4
  För den uppmärksamme som ser att det både är en- och tvåkupigt tegel så är det bilder både från huvudbyggnaden och flygelbyggnaden.
  Båda taket behandlades.
   
 3. S
  Medlem Nivå 4
  Bifogar offert på jobbet.
   
 4. A
  Medlem · Nivå 5
  Jag hade förväntat mig att taket skulle vara fritt från fritt alg, lav och moss inom 24 månader. Om det ser så där ut efter 24 månader hade jag varit mycket missnöjd. Om teglet var för skört för att beträda så dom inte kunde borsta bort allt löst material så borde dom heller inte fakturerat fullpris. Lämnade företaget i fråga garanti på utfört arbete?
   
 5. S
  Medlem Nivå 4
  Tack - nej, någon garanti har inte lämnats.

  Något prat om att tegelpannorna skulle varit för sköra för att gå på var det aldrig.
  Iom att jag skulle måla vindskivor mm så erbjöd jag mig att skaffa en skylift för att de skulle kunna arbeta säkert men det var inte nödvändigt.
  Innan offerten lämnades var firman på plats och kikade på taket.
   
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · Nivå 5
  Har du någon bild på hur det såg ut efter deras behandling? Närliggande träd kan såklart också påverka, finns det några sådana?
   
  • Laddar…
 7. F
  Medlem · Nivå 11
  Jag lät tvätta mitt tak ungefär samtidigt, betalade ca 8000 för hus + garage (75 m2 + 25m2 bottenyta), högtryckstvätt och grönfri-behandling. Mossan skvätte över halva kvarteret, men de tvättade fasad och fönster efteråt så det såg helt ok ut. Jag var inte hemma men jag tror att de hade sele och gick runt på taket.
  Taket blev mossfritt och har hållit sig så sedan dess.
  Taktvättarna tror jag firman hette.
   
  • Laddar…
 8. S
  Medlem Nivå 4
  Finns absolut mycket träd i närheten.
  Tyvärr upplever jag inte att taket såg ett dugg bättre ut direkt efter behandlingen.
  Då svarade de att det kunde ta ett år innan laven skulle vara borta.

  bilderna är från hösten 2018
   
 9. S
  Medlem Nivå 2
  Har behandlat ett par tak med grönfri som också skall ta bort påväxter och där väder och vind skall ta hand om det sista, men då var tillvägagångssättet att man borstar all mossa, så mycket de bara går, och sedan lägger på medlet.

  Att dom enbart lagt på medlet från nock kanske bidrar till att de inte haft full effekt?
   
 10. H
  Medlem Nivå 3
  Om din "isoclean" är detta https://www.tikkurila.co.uk/amfile/file/download/file/5400/product/2057/ så är det ungefär samma beståndsdelar som jape grönfri, dvs bensalkoniumklorid also known as (alkyl(C12-16)Dimethylbenzyl-ammonium chloride. Jag goda erfarenheter av grön-fri men hade inte mycket mossa eller lav. Det såg mest "skitigt" ut på norrsidan.

  Mossan försvinner väl inte av sig själv så jag hade säkerligen varit missöjd med det resultatet, om förväntan var ett rent tak.
   
 11. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Jag är sugen på att lägga koppartrådar vid nocken istället, då slipper jag tvätta det någon fler gång. Mitt tack ser helt nytt ut nedanför plåten runt skorstenen och nedanför ventilation och avluftning till avloppet. Det är inte koppar, emn det släpper tillräckligt med metall för att hålla rent. Koppar är ju ännu bättre, jag har nämligen det på gäststugan som är helt fri från påväxt, men jag har inte vågat klättra på taket för att sätta det även på huset då det är svårt att göra på ett säkert sätt utan ställning.
   
  • Laddar…
 12. harry73
  Allvetare · Nivå 24
 13. trähandtag
  Medlem Nivå 8
  Vi hyrde lift och en proffshögtrycksspruta, för drygt 15 år sedan. Tog två dagar att gå över hela taket, ca 350 m2. Fick ett ton mossa. Sedan på med några dunkar Jape. Vi har vart femte år kompletterat med lite alg o mögeltvätt från Biltema som sprutas med vatten. Efter några år kommer en del grönalger på norrsidan av vissa tegelpannor, som sedan försvinner efter medlet från biltema.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem Nivå 1
  Tillkommer teleskopisk stång för ca 300 kr.
   
  • Laddar…
 15. tensiden
  Medlem · Nivå 10
  Eller så gör man som jag och tar någon annan teleskopstång man ändå har liggandes och drar fast skrapan med tejp. Har hittills rensat en 150 kvadrat med tak med den utan att det varit några bekymmer.

  Firman som gjorde jobbet ovan kan väl inte ha rensat bort mossan från taket innan de la på medlet?