Byggahus.se

Takterass vattentätt!

 1. E
  Medlem Nivå 3
  Vi skall bygga en takterass i vårt nya hus (3,5 x 3,5 m). Terassen är en våning upp och vilar på taket till vårt kök i bottenplan. Halva terassen har tak, men yttersta delen är öppen. Då är bara frågan hur man får detta helt super, duper jättetätt. Konstruktören har föreslagit en "plåtlåda" med eluppvärmd avrinning i två hörn. Takläggaren föreslår helt vanlig takpapp. Jaha, några erfarenheter. Finns det någon som har erfarenheter från takterasser? Hur gör man?
   
 2. S
  Medlem Nivå 4

  Re: Takterass vattentätt!

  Hej Ellax!

  Vi ska också bygga takterrass men ovan vårt vardagsrum och söker efter lösning på konstruktionen.

  Plåtlösningen som du nämner verkar - efter vad vi har hört - kanske vara den säkraste. I vårt fall kan vi inte använda den då vi inte har tänkt att ha någon typ av trätrall som golv på terrassen utan istället granitklinker eller liknande. Vi har då fått ett antal förslag på lösningar: att använda en typ av "glasisolering" eller att använda en vattentät betong eller för det tredje att göra en typ "takkonstruktion" med ett visst fall, luftspalt och hela köret. Vi är rådvilla. ??? Vi har också hört att det ska finnas någon ny typ av isolering som man tydligen ska kunna använda till just den här typen av konstruktioner - men har inte följt upp det spåret ännu.

  Det här måste ju gå att lösa. Man ser ju att det byggs takterrasser hela tiden på varenda nybyggt flerfamiljshus. Är precis som ni mycket intresserade av att höra om någon har kommentarer eller lösningar.

  Vänliga hälsningar/stenhus05
   
 3. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
 4. Z
  Medlem Nivå 8

  Re: Takterass vattentätt!

  Foamglass menas väl med glas tror jag... Finns ett antal företag som tätar dessa typer av konstruktioner. Men jag vill bara lägga in en varning... Det blir läckage frågan är bara när.........Faomglas och duoprincipen är ok ger även en isolering. Plåt funkar är dyrt måste vara rostfritt för att bli bra...Kräver även det ett mycket bra och tätt underlag samt något som skyddar ovanför tex... Beton med någon form av skydd på.. Trall går fet bort det nöter plåt på nolltid... Sen finns det lösningar på papp och cellplast för att bygga fall osv... Gemensamt för alla är att de läcker i sinom tid.. Rådet är skit i det om det inte är 100% nödvändigt! Det blir så dyrt att fixa sen menar jag....
   
 5. S
  Medlem Nivå 4

  Re: Takterass vattentätt!

  Hej mr Z,
  Känner du till någor av de företag du nämner närmare? Skulle vara intressant att komma i kontakt med. Vi har gått på "studiebesök" och spanat i Hammarby Sjöstad, där har ju vart och varannat hus takterrass! Är det så komplicerat?
  mvh/stenhus05
   
 6. Z
  Medlem Nivå 8

  Re: Takterass vattentätt!

  Binab finns det ett som heter sedan hade vi anbud inne från 2 till som jag inte kommer ihåg namnet på..
  Och anledningen till att det finns takterasser och platta tak är väl en fråga som arkitekten kan svara på... Komplicerat är det inte bara ett mycket kritiskt arbete som förr eller senare kommer orsaka kostnader.

  Iofs är materialen bättre nu än för 10 år sedan men trots detta... det är viktigt att få det tätt men minst lika viktigt att hålla det tätt i framtiden.. Jag menar om det kostar 50000 att lägga terassen så kostar det 100000 att lägga om den samt åtgärda fuktskadan om det räcker....Och du kan nog inte få mer än 5 års garanti på jobbet heller, så där har man ingen hjälp. Det enda man kan göra är att ha en mycket seriös entreprenör som har ett inarbetat kvalitetssystem och ingen enmans pajjas firma (inget ont om dem).
   
 7. L
  Medlem Nivå 4

  Re: Takterass vattentätt!

  Visst finns "takterasser" numera överallt.

  Utgå dock alltid ifrån att terassen till slut (om tio, tjugo eller femtio år) kommer att läcka. Det är nog oundvikligt. Och att din framtida köpare absolut kollar denna risk, så du kan inte smita undan problemet.

  Lösningen verkar enkel. Bygg utifrån dessa förutsättningar, med materialval, som gör det enkelt och billigt att täta de oundvikliga framtida sprickor du kommer att få. Utan att behöva riva rubbet.

  Själv tätar jag ett "sprickande" platt tak med en asfaltblandning ungefär vart femte år. Tar cirka en timme. Detta läckage kan aldrig orsaka skador, då det undertill bara är regn- och snöskydd. För en takterass ovan en bostad måste du vara mycket noggrannare vid val av materialsystem.
   
 8. E
  Medlem Nivå 3

  Re: Takterass vattentätt!

  Läste om något här på forumet som hette FoamGlas. Det skulle man kunna använda på takterasser om man ville ha klinker ovanpå. Kolla på deras hemsida:

  http://www.foamglas.nu/forside_sverige.htm

  Kan kanske vara ett alternativ för dig, "stenhus05".
   
 9. S
  Medlem Nivå 4

  Re: Takterass vattentätt!

  Tack, tack Ellax!
  Hade inte sett hemsidan förrut. Verkar verkligen intressant! Undersöker vidare!
  Har ni hittat lösning på er takaltan?
  Mvh/stenhus05
   
 10. E
  Medlem Nivå 3

  Re: Takterass vattentätt!

  Inget är slutgiltigt men takläggaren har erbjudit sig att lägga papp på terassen likväl som på taket. Och om han nu säger att det skall funka får vi väl lita på det.
   
 11. S
  Medlem Nivå 1

  Re: Takterass vattentätt!


  Min bror hade papp på sitt nya garage/carport/förråd med terass på. Det läckte som ett såll efter 1 år pga stora laster deformerade skarvarna så det blev hål där vatten drev in.  Därefter så fylldeles elrören med vatten så elen blev förstörd osv. F.n. är han i process  med snickaren, som trots 4 misslyckade försök till reparation inte vill bekosta ett nytt tak under terassen.

  Tak under terasser skall vara helsvetsade. Min bror lägger f.n. ett i rostfri plåt.

  Vad du än för lägg inte vanlig takpapp.

   
 12. V
  Medlem Nivå 6

  Re: Takterass vattentätt!

  ??? Ja, lägg inte bara underlags- och/eller ytpapp, för det räcker verkligen inte!

  :surprised: Det kan Du se på skadorna jag fick i väggarna efter pappläggningen på balkongen på min hemsida http://hem.passagen.se/femana under rubr ’Bilder Detaljer’ Fasad-, Golv- och Papphål med efterföljande läckagebilder!

  Detta är nu åtgärdat av en behörig taktätningsfirma.

  ::) På bilderna lite längre ner syns en tjockare bitumenmatta som lagts omlott i skarvarna och svetsats/tjärats i skarvarna och beslagits med speciella runda metallfästdon. Det är också viktigt att denna matta läggs cirka 35 cm upp på ytterväggen, så att inte plank och regelverk ruttnar av snö som ligger där i dagar/veckor/månader, beroende på var i landet man bor! De har även lagt isoleringsplast ovanpå, dels för att hålla värmen i rummet under, dels också för skydda mattan mot sönderskavning från plåt- eller trallgolv, som absolut inte får skruvas fast i golvet, möjligen mot väggen om man sätter en plåtbleck/dropplist under fasaden och över fästdonen!!


  ;) ; Det blir billigare i längden om det görs rätt från början !

  Helena med
  Sverige Stugan
   
 13. F
  Medlem Nivå 7

  Re: Takterass vattentätt!

  Vi har en terass över vardagsrummet byggd som ett normalt tak med undertak av oljehärdad masonite, luftspalt, råspont, limmad fiberförstärkt papp (YAM eller YAP?) 2200, dubbelfalsad aluzinkplåt.
  Det är aningens fall för avrinninges skull, på detta har vi tänkt bygga en trätrall.
  Arkitekt, konstruktör och plåtslagare känner sig säkra på att detta skall funka, man får väl hoppas att de ha rätt ;)

  Det är ju i princip samma tänk som ett vanligt nästan platt tak så det borde ju funka.
  Vi har inga väggsidor runt terassen, (bortsett från gavel på en sida) om man har det kan t.ex blötsnö bygga upp ett sånt tryck att en helsvetsad rostfri konstruktion hade varit det enda rätta.

  Funderar på att lägga en gummimatta mellan plåt och trall för att dels minska slitaget på plåten samt att ha ytterligare en spärr.
   
 14. S
  Medlem Nivå 4

  Re: Takterass vattentätt!

  Frasse! Er lösning fungerar säkert bra, det blir ju som en vanlig takkonstruktion. Vi har - bara för att krångla till det - tänkt att golvytan på altanen skall beläggas med klinker. Ellax: Har nu kollat upp Foamglas och det lutar helt klart åt deras lösning. Pratade med en konstruktör som hade använt lösningen då de byggde ett tak som man skulle lägga jord på och plantera buskar och träd i. Detta var mer än 20 år sedan och inga läckor el dyl ännu. Foamglas förespråkar tydligen ett s k "omvänt tak" (se deras hemsida för skiss). Låter helt rimligt i o m att man flyttar ångpunkten. Har dock inte tagit någon offert ännu - hört att det är svindyrt.
  mvh/stenhus05
   
 15. M
  Medlem Nivå 1

  nu 2008 - hur gick det för er Stenhus?

  Är jättenyfiken och tacksam om du vill svara. Vilken lösning använde ni till takterassen?