Byggahus.se

taklyft för ny våning

 1. lastkaj
  Medlem Nivå 8
  Jag funderar på att bygga på en våning på halva mitt hus. Det blir cirka 60 kvadratmeter extra och är precis vad vi behöver. Jag har sett på nätet att det finns ett par taklyftsfirmor som lyfter taket för cirka 350000kr

  http://www.takvaningar.se/
  http://www.atvidabergs.com/

  Till saken hör att mitt hus är från början ett lösvirkeshus, som alltid har fungerat helt utan fel, och det känns tråkigt att behöva ”byta” ner sig till snabbfabrikanternas material m.m.

  Är det någon som har erfarenhet av någon av taklyftsfirmorna. Är det någon som har lyft taket på egen hand?
  Vad det kostar att göra det själv, exklusive interiör?
  Hur lång tid tar det?
  Hur många behöver man vara för att göra det?
   
 2. Fasting65
  Medlem Nivå 11

  Re: taklyft för ny våning

  Vi har lyft vår 1-planskåk från 1937 och gjort en 2-
  plansvilla.

  Vi började riva lite lätt vår inredda vind förra våren (2003). I juli 2003 hade vi rivit hela övervåningen och stommen började resas. Med två arbetare, mig själv som arbetande arbetsledare och ett vansinnigt tempo så hade stommen rests på några veckor. Det som tar tid är inredning.

  Kolla in vår web som förhoppningsvis ger dej en hint om vad som tar tid och vilka moment du själv slipper.


  Jag är övertygad om att det både blir billigare och bättre om man kör lösvirke. Problemet är tiden man får offra, men det är det värt!

  Observera att vi även totalrenoverar både källare och plan 1 nästan samtidigt vilket gör att vårt "lilla" projekt tar något längre tid än om man bara skulle lägga på en våning till.


  Jag tar gärna dej på ett studiebesök i vårt område så ska du få se hur FULA dessa prefab-påbyggnader blir.
  Det handlar om opropotionerliga former med för djupt nerdragen takfot, dubbla bjälklag och alldeles för utdraget brutet tak... men det finns kanske NÅGON snygg variant som jag inte sett...

   
 3. lastkaj
  Medlem Nivå 8

  Re: taklyft för ny våning

  Tack o bock för kommentarer

  Jag tror mig vilja bygga själv med lösvirke, men det är alltid bra att fråga de som redan har gjort det.
   
 4. Totte_S
  Medlem · Nivå 9

  Re: taklyft för ny våning

  Du får gärna kolla in lite foton på vårt hus oxå.
  http://home.swipnet.se/osax/
  (Det är lite stökigt på sidan, men bilderna ska funka i alla fall)
  Där bör du se hur det ser ut före/efter ett fett taklyft 8). Byggt i lösvirke av snickare. Skulle gissa att du kan komma undan med nästan samma pengar som prefab om du själv gör det mesta av rivet och städet + inredning. Blev själv förvånad över att takstolar byggda på fabrik var så billiga, under 20´000:- för de 11 takstolarna till vårt hus. Vi har gjort rätt mycket annat så jag kan nog inte säga mer än så om kostnaden för just bara taket utan att läsa i pärmen med fakturor...
  Rivet av det gamla och det nya under tak var gjort inom en och samma vecka. Bara två nätter med bara pressenning över huset, den ena av dessa regnade sommarens största och enda regnskur (2002) tack snickarTobbe för att du hyrdde dyra täta pressenningar. ;)
   
 5. lastkaj
  Medlem Nivå 8
 6. Totte_S
  Medlem · Nivå 9

  Re: taklyft för ny våning

  Tak nä, gavlar är en annan femma ;)
   
 7. Fasting65
  Medlem Nivå 11

  Re: taklyft för ny våning

  Man får ju kolla sina förutsättningar. Vi hade en inredd våning som tog tid att demontera, med isolering, innerväggar och mattor. Detta kan man ju göra i lugn och ro långt i förväg.

  Själva rivandet av ett tak går relativt fort med rejäla maskiner och en 4-6 personer som sliter. Det tog oss en-tre dagar. Gavlarna tog förvisso tid att riva då de var av massivt virke och putsade på utsidan. Det slet på verktygen.

  Vi reste fyra ytterväggar och hjärtvägg samt gjorde nya avväxlingar för trapp som gjorde att det tog lite tid med väggresningen. Dessutom krånglade vi till det med ett nytt entrétak och en ny balkong som fälldes in i bjälklaget. Som lök på laxen så var hela huset 4.5 cm lägre i ena endan vilket gjorde att en avvägning av ytterväggen tog en dag eller två.

  Takstolarna bygge vi själva och det tog ett par dagar. Ett kuverttak ställer till lite problem vill jag lova. ALLA takstolsfabriker har stängt på sommarn..... Själva takstolsresandet gick ju fort, några dagar inklusive råspont och papp.

  Skruvning av utegips - en, två dagar också...
   
 8. E
  Medlem Nivå 1

  Re: taklyft för ny våning

  Har själv anlitat Åtvidabergs för ett taklyft. Vi kommer att byta ut vårt 27[sup]o[/sup] tak mot ett 38[sup]o[/sup] tak med 70cm förhöjt väggliv.

  Säljaren vi har kontakt med är en typisk säljare - glad och i övrigt trevlig men har många glädjekalkyler och brutna löften i bagaget.
  Representanter från Åtvidabergs som vi har varit i kontakt med har dock gett ett proffsigt och gediget intryck.

  Å andra sidan har vi inte gjort lyftet än, så vi får väl se hur nöjda vi är längre fram i vår...

  /Fredrik
   
 9. lastkaj
  Medlem Nivå 8

  Re: taklyft för ny våning

  Fredrik - när ska ni göra ert lyft?
  Varför valde ni åtvidaberg istället för lösvirke?

  Själv har vi kommit på att vi nog måste välja lösvirke då vi inte kan få upp den 25-tonskran som köparen måste garantera kommer upp. Vi bor på ett litet berg med en ganska smal o slingrig väg upp til huset. När jag beställer virke o andra saker som levereras med lastbil måste jag alltid säga att de ska ta en bil med litet axelavstånd.

  Ibland kan ju sådana saker avgöra! 8)
   
 10. E
  Medlem Nivå 1

  Re: taklyft för ny våning

  Vi kommer att få leverans vecka 12 eller 16 (har inte bestämt mig än, men det lutar åt april...).

  Fördelen som jag såg det är att med färdiga moduler så tas det gamla taket bort och det nya sätts på inom loppet av en dag. Ganska trevligt med tanke på att man inte behöver bekymra sig så mycket om väderförhållanden (bara den dagen i alla fall).

  25-tonskranen är faktiskt inte större än att den får plats på min uppfart, men det är ju klart - 25 ton är ganska stor tyngd. Undrar hur min asfalterade uppfart ser ut efteråt... ::)

  /Fredrik
   
 11. Sweli
  Medlem Nivå 10

  Re: taklyft för ny våning

  Jag känner en bygg firma i Stockholm som har specialiserat sig på takkonstruktioner, ut- och tillbyggnader.

  De lyfter upp taket och bygger ett helt nytt i lösvirke.
  De ritar huset med CAD och visar hur det blir i 3D.

  Firman heter House Service och har telefonnummer:
  073-597 45 37, Peter
   
 12. Y
  Medlem Nivå 1

  Re: taklyft för ny våning

  Den här tråden är ju inte helt ny men jag ville bara säga att det är så roligt att titta på era ursnygga tillbyggnader.

  Jag, som resignerat inför möjligheten att hitta en tomt där vi vill bo, funderar istället på ett taklyft på vårt befintliga hus. Vi har 1 1/2 plan idag och jag skulle vilja göra om det till två plan för att tjäna utrymmet som försvinner under snedtaken. Dessutom drömmer jag om att huset samtidigt skall kunna bli så där snyggt och modernt exteriört. Någon som gjort en sådan ombyggnad?
   
 13. D
  Medlem Nivå 1

  Re: taklyft för ny våning

  Funderar lite på att bygga en till våning på vårt lilla hus, men brukar det inte bli hiskligt mycket varmare (sommartid) på det övre planet? Skall man tänka på något speciellt för att detta inte skall inträffa?
  Mina föräldrar inredde vinden när jag bodde hemma, och det blev väldigt varmt där uppe...

   
 14. lastkaj
  Medlem Nivå 8

  Re: taklyft för ny våning

  Om du isolerar väl så blir det inte så mycket varmare!
   
 15. fia_mstd
  Husägare · Nivå 11

  Re: taklyft för ny våning

  Ni som taklyft, hur har det gått med bygglov? Smidigt eller krångligt? Hur ser husen ut i omgivningen? Är det "lika höga" hus eller varierar det eller är de flesta lägre?

  Bara funderar lite... :D