Byggahus.se

Taklamporna lyser svagt när huvudsäkringen går

 1. J
  Medlem Nivå 5
  Jag har en fundering kring våra taklampor i köket. När huvudsäkringen (som går till bla taklamporna i köket) går sönder eller när den skruvas ur så fortsätter lamporna att lysa. Dock inte med fullt sken, utan de "glöder" bara lite svagt. Vi har både halogen och vanliga e27-lampor i köket, och det blir likadant på båda.

  Vad kan det bero på? Är det något som är felkopplat?

  Tack på förhand.
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det beror på att det går ström bakvägen genom apparater med 3 fas matning (ex elpanna eller värmepump), som går över till den brútna fasen, där leds den sedna ut till olika enfasinkopplade prylar och hittar via dem ut till nollan och åter till elverket. Det kan vara betydande spänning bakvägen på detta sätt.

  Bara för att en fas är bruten så finns det ingen garanti för att fasen ifråga är strömlös.
   
 3. F
  Medlem Nivå 7
  Kunde inte ha sagt det bättre själv!
   
 4. E
  Medlem Nivå 12
  håller med, klock rent svar. God Jul alla...
   
 5. F
  Medlem Nivå 7
  "Én får hälse desamme"
   
 6. M
  Medlem Nivå 9
  En sak som kan vara intressant att veta är att elektronik ibland går sönder när huvudsäkringen som den är kopplad på går sönder och det kommer ström bakvägen genom trefasmaskiner. Om det beror på att nätdelarna blir överhettade för att dom försöker kompensera den låga spänningen eller för att det på någotvis lyckas bli mer än 230V har jag inte luskat ut.
   
 7. DjAlbert
  Medlem Nivå 7
  Om huvudsäkringen går sönder , och du får backspänning så får du under 230V , du får en halv fas genom apparaten , om jag säger så.

  Om du får mer än 230V , eller om jag säger så Slumpmässiga spänningar mellan 0-400V , så har du två faser genom en apparat , och då har PEN-ledaren gått väck.
   
 8. R
  Medlem Nivå 4
  En halv fas kan man väl inte säga? Man lär väl ha 230 V där med obelastat, slutliga spänningen beror väl på motståndet hos apparaten som leder över till den tappade fasen samt belastningen på densamma?

  Edit: Fast om belastaren som leder över spänning till den döda fasen har lindningar, kan man inte få över 230 V då och trasiga saker som följd? Jag kan inte det här med spolar.

  Låt oss säga att det sitter en grov elmotor som leder över strömmen på den döda fasen, och att det bara sitter låt oss säga en switchad nätdel på den som tar emot. Rent spontant känns det som den skulle kunna pajja.
   
 9. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Switchade nätdelar brukar ha underspänningsskydd och då klarar de sig. Överspänning blir det inte på grund av induktiv trefasbelastning, möjligtvis med någon sorts switchad belastning som inte slår av i nollgenomgången, mycket ovanligt fall.

  Protte
   
 10. R
  Medlem Nivå 4
  Prototypen,

  Varför kan det inte bli överspänning? För att det är sinusvåg? Hur motorn är gjord? Jag minns från skolan för 100 år sen att det räckte att sätta ett batteri mot en spole för att det skulle kittla till.

  Ett annat scenario då:
  Om man nu har tappat en fas och ska gå ut och byta propp på den, men tar fel och skruvar ur fel fas.. Borde inte spänningsspikarna som uppstår på den fasen kunna skapa överspänningsspikar induktivt genom en elmotors lindning då?
   
 11. DjAlbert
  Medlem Nivå 7
  Roer Spontare : Jo.. Men oftast då så har du en belastning som leder över , och då kmr du inte få fullt 230V .. Lr ja , Jag tar nog tillbaka det där om halv fas, dåligt beskrivet, säg istället lägre spänning , men resten kvarstår.
   
 12. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Normalt har vi överspänningar på nätet på någon kilovolt på grund av til-l och fråns-lagstransienter.
  Alla induktanser har en parallellresistans och den blir låg i en motor som inte är optimerasd för att ge hög flybackspänning. Problemen med överspänning är inte större med en brunnen säkring än det är om säkringen är hel.

  Skruvar du ur fel säkring så blir det som att slå av huvudbrytaren, inga större problem.

  Protte
   
 13. J
  Medlem Nivå 5
  Tack för svaren. Nu vet jag att det inte är någon fara om huvudsäkringen går igen.

  Måste bara få nämna att min fru tyckte "att det blev mysigt" när lamporna i köket lyste svagt. Själv föredrar jag nog, trots allt, att lamporna fungerar som de ska ;-)
   
 14. F
  Medlem Nivå 7
  Köp henne en dimmer i julklapp!
   
 15. 3
  Husspekulant Nivå 6
  Är ovanstående installation korrekt utförd, då detta inträffar?

  Hur farligt är det att råka sätta fingrarna i den här strömmen som kommer "bakvägen"?