Byggahus.se

Takläggare i Stockholm

 1. Å
  Medlem Nivå 9
  Någon som kan tipsa om bra takläggare i Stockholm?

  Precis besiktigat huset vi köpt och upptäckt pågående läckage på vinden. Behöver snabbt ha dit takläggare för djupare undersökning.
   
 2. Å
  Medlem Nivå 9
  Ingen som besiktigat sitt tak med hjälp av oberoende part?
   
 3. M
  Medlem Nivå 8
 4. H
  Medlem Nivå 9
  Ring Mataki eller Isopal de har namn på Cerifierade firmor som lägger deras material. Papptak.
   
 5. Å
  Medlem Nivå 9
  Tack för tips!

  Har även kollat med vårt försäkringsbolag vilka de anlitar/godkänner, så minskar man risken för framtida försäkringsproblem.
   
 6. H
  Moderator · Nivå 25
  Oftast täcker inte din husförsäkring utifrån kommande vatten, så förs. bolagen har oftast inget med läckande tak att göra. Det finns försäkringsbolag som täcker vissa typer av sådana läckor, oftast då i tilläggsförsäkringar, eller "plusspaket".
   
 7. Å
  Medlem Nivå 9
  Riktigt - vi har dock ett sånt pluspaket!
   
 8. Å
  Medlem Nivå 9
  Valde att be Aquademica - ett företag som specialiserar sig på tak och läckageutredningar och har fått bra recensioner - att göra besiktningen. Resonerar som så att en firma som livnär sig på att byta/lägga tak har ett eget intresse av att göra så stora ingrepp som möjligt för att tjäna pengar och därför kanske föreslår åtgärder som inte är nödvändiga.
   
  • Laddar…
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Rätt tänkt, tycker jag.

  Det framgick i din andra tråd att taket är från -86om jag minns rätt. Det betyder att taket är rätt nära sin tekniska livslängd. Det innebär ju inte att taket behöver vara helt slut för det, men vid en sådan ålder bör man räkna med att taket kan behöva bytas helt inom typ 5 år. Men det kan också fungera i 20 år till.

  När vi köpte vårt nuvarande hus 1998, så var taket troligen omlagt ca. 1960. Undelagspappen var bitvis i ett skick som bes. mannen beskrev som "läskpappersprincipen". Den håller tätt genom att absorbera vatten istället för att stöta bort vatten som frisk underlagspapp. Läskpappersprincipen fungerar ju bara om det inte kommer mer vatten än vad som mättar pappret.

  Taket började läcka efter 2 år (hade tänkt lägga om inom ett år...). När vi fixade taket så kunde jag konstatera att pappen under pannorna var så sliten att man lätt kunde se igenom den om man höll upp den mot solen.
   
 10. Å
  Medlem Nivå 9
  1983 till och med. Vi har funderingar på att bygga på ett våningsplan inom 1-2 år och hoppas kunna vänta med takbyte tills dess.
   
 11. Å
  Medlem Nivå 9
  Hmm, tydligen har säljaren "åtgärdat läckan". Har vi såklart inget emot men då hen undrade om vi då verkligen behöver undersöka taket imorgon så blir man såklart lite nyfiken på vad som egentligen gjorts. Ska bli spännande att se vad takexperten kommer fram till imorgon.

  För våtutrymmen ska man ju begära kvalitetsdokument i form av våtintyg. Finns det något motsvarande för tak?
   
 12. H
  Moderator · Nivå 25
  Njaa, även om det funnits så kan man kanppast utfärda något sådant för en begränsad reparation Utan det handlar om att se om reparationen vettigt utförd.

  Men det stora problemet med takreparationer är att det ibland kan vara hopplöst att hitta exakt var det läcker in. Vatten kan tränga i på ett ställe under underlagspappen, eller under ngn. plåtdetalj. Och där kanske rinna 3 - 4 m, innan det hittar en bra väg in genom råsponten. Har du ett tak som är drygt 30 år (om jag fattat rätt) så har det under åren bildats massor med små fel, som potentiellt kan läcka, att då hitta vilket av dem som verkligen läcker kan vara rätt stökigt.
   
 13. H
  Moderator · Nivå 25
  Appropå åtgärd. Ett av grannhusen såldes, spekulanten såg tecken på en tydlig läcka, missfärgning av taket. Säljaren hävdade att det var ett åtgärdat fel. Huset har ett nästan platt tak, med en "krypvind" där man har ca 30cm ålningshöjd över isoleringen. De har en TV antenn som är monterad genom taket, infäst i en takstol. Det var genomföringen för maströret som hade läckt, men nu åtgärdat.

  En ovanligt regnig sommar efter två så började det läcka igen. Vår nya granne ålade fram genom isoleringen och undersökte maströret. Då visade det sig att årgärden som var vidtagen var att det stod en plasthink nere i isoleringen under maströret. Och den var nu full. Så länge det regnade måttligt så avdunstade vattnet i hinken innan den svämmade över.

  Så det finns olika sätt att lösa problem...
   
 14. Å
  Medlem Nivå 9
  Nu är taket besiktigat utan anmärkning efter att läckan åtgärdats. Läckaget orsakades av smuts och mossa kring en rörgenomföring på taket. Åtgärdat genom rengöring samt tätning. Vi ska bara se till att hålla rent så kommer det inte hända igen fick vi veta.

  Tack för alla inlägg!