Byggahus.se
Hej!

Vi har ett hus på 62 kvm med en takhöjd på 2.20 m. Vi vill bygga till ca 70 kvm vilket innebär att byggnationen går enligt nybygge. Detta gör att kommunen anser att vi ska ha en takhöjd på 2,40 m. Vi skulle vilja ha 2,30 m, eftersom det annars kommer bli för stor differens mellan husen och kännas lågt i tak när man går in i gamla delen. Tillbyggnaden kommer innehålla sovrum, badrum, garderob och hall.

Finns det några undantag från Boverkets regler som jag kan upplysa kommunen om? Mer än det som står tydligt i BBR. Någon som fått igenom en lägre takhöjd?
 
Totte_S
Ursäkta att du inte får svar på din fråga, men hur vet du att det kommer upplevas som stor differens? Har du jämfört i andra hus med samma skillnad i takhöjd? Jag frågar eftersom jag har olika rum i mitt hus där det skiljer ca 10 cm och enda anledningen till att jag märker det är för att jag har mätt med tumstocken och vet att det skiljer. Jag tror att ni jagar lösning på ett problem som inte finns. ;)
 
Kanske inte. Jag har inte själv varit i något hus med den skillnaden. Vi har pratat med en arkitekt som bl.a. rekommenderar att ha endast 10 cm.

Hursom, frågan är om det finns några undantag när det gäller just tillbyggnad?
 
Klart du ska ha 240 i takhöjd! Slipper krångla och följer dagens standard
 
BirgitS
Bygg med den högre takhöjden och om du sen skulle tycka att det känns helt fel med 20 cm skillnad just när man går mellan de två delarna så kan du sänka taket i hallen med 10 cm. I sovrummen och i badrummet behöver du ju inte sänka för då är det återigen bara 10 cm i skillnad när man går genom de rummens dörrar.
 
  • Gilla
Totte_S
  • Laddar…
Okej, jag förstår att det såklart går att bygga med 2,40 m. Men säg att jag ändå vill bygga med 2,30 m, går det? Finns något undantag att använda sig av?
 
Det borde nog en arkitekt kunna svara på.

Följer detta av eget intresse då vi också bor i ett gammalt hus med låg takhöjd. Invändigt onödigt hög takhöjd passar inte bara dåligt ihop med befintlig byggnad invändigt, det påverkar också det yttre skalet, vilket gör att gamla hus små nätta och trevliga mänskliga proportioner inte kan uppnås.

Och jo, skillnad i takhöjd märks tydligt invändigt. Den som säger något annat är bara inte känslig för det. Det är personligt vad man noterar eller inte noterar, vad man tycker är viktigt eller inte osv. Vi har takskillnad (2-3 dm), och det märks tydligt. I vårt fall ett bl a ett stort vardagsrum, men där är det ok då det större rummet blir mer proportionerligt. I ert fall med en annan typ av utrymmen blir mer takhöjd bara helt fel. Stå på dig! Det gäller bara att hitta de rätta argumenten som biter, och även där tror jag att det är en bra arkitekt som ska till.
 
  • Gilla
KarinAnna
  • Laddar…
Tyvärr verkar inte vår arkitekt veta något mer än att hon trodde de skulle godkänna det eftersom det är ett småhus och befintligt hus ser ut som det gör.

jag har pratat med handläggaren på byggenheten och hon hänvisar endast till de undantag i BBR och att vi inte faller under där, och att de inte kan frångå de reglerna. Därför jag undrar här om någon vet några andra undantag eller iaf lagstöd på att kommunen kan göra avsteg.
 
Min bedömning är att det tyvärr inte är möjligt med avsteg då tillbyggnaden är så omfattande och det egentligen inte finns några skäl att inte uppfylla kraven mer än att ni inte vill, vilket tyvärr inte räcker.

De flesta avsteg från kraven sker i befintliga byggnader, ex ändra användning från lokal till bostad eller liknande, och även där är det svårt att få igenom en lägre takhöjd då det då kan motiveras att utrymmet inte är lämpligt som bostad pga låg takhöjd.
 
  • Gilla
MetteKson och 1 till
  • Laddar…
Håller med tidigare talare om att ni borde vilja ha 2,4 och att 20cm inte kommer märkas.

Om ni däremot vill gå vidare och försöka så skulle jag använda termen kulturhistorisktvärde. Men hade inte betat pengar på att ni lyckas.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.