Byggahus.se
Hej,

Vi bor i ett äldre hus i Skåne och har planerat att stor renovera i sommar och då ska alla takstolar bytas ut. Vi vill byta hela taket eftersom de befintliga takstolarna är för klena, taket är inte tätt när det blåser hårt och när det gäller isolering så är den inte tillräcklig och det finns dessutom ingen luftspalt osv.

Samtidigt när vi byter tak så vill vi passa på och göra huset lite ljusare.
Vi tänkte bygga in 4 st. (94 x 160) Velux takfönster i början. Men nu fick vi veta, om man vill få ett bra isoleringsvärde så ska man helst undvika takfönster. Även om man väljer fönster med ett u-värde på 1,0, så förlorar man mycket värme genom dessa takfönster. Dessutom har en fackman berättat att man kan få problem med fönstertätningen efter flera år. Framförallt här i Skåne, där det blåser mycket! Vad tycker ni? Har någon av er fått problem med takfönster efter flera år?

Nu funderar vi på att ta två homejor som alternativ. Man släpper in ljus men å andra sidan förlorar man inte så mycket värme. Vi tänker köpa de av en firma. Finns det något skärskilt som man ska ta hänsyn till när det gäller homejor? Har någon av er dåliga erfarenheter med homejor?

När det gäller isolering så vill vi använda glasull. Är det tillräckligt med 22 cm eller ska man helst ta 30 cm tjocklek?

Tack så mycket för all information och hjälp!

Hälsningar från Skåne

Björn
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.