Byggahus.se

Taket för uppskov vid försäljning höjs

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Om det idag inte finns något tak, verkar det väldigt konstigt att ett nyinfört uppskovstak skulle öka rörligheten på bostäder.:thinking:
   
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Nivå 15
  Goddag yxskaft, som så mycket annat som kommer från våra politiker nuförtiden ...
   
  • Laddar…
 4. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  Har någon hör förstått vad som händer med räntan (borde nog kallas skatten?) på befintliga uppskov? Räntan skulle ju tas bort, men gäller det allt eller bara nya uppskov?
   
  • Laddar…
 5. J
  Medlem Nivå 3
  Räntan kommer inte tas bort.
  Inte nu och ingen vet när.
  Sannolikt har man inte kommit överens om det partierna emellan.
  Med ett rent alliansstyre hade det garanterat rykt.
   
 6. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  Tack för svar. Trodde nog att det var så, men man kan ju hoppas. De lösningar som väljs politiskt är knappast bra för rörligheten på bostadsmarknaden
   
 7. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Att ta bort den räntan vid köp av nytt hus eller bostadsrätt hade säkert gjort betydligt mer för rörligheten, än att sätta ett tak!
  Men då skulle det givetvis också krävas garantier att den plötsligt inte kom tillbaks.
   
 8. C
  Medlem Nivå 2
  Räntan är sjuk hög typ 6% så att göra uppskov är ingen lönsam affär
   
 9. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  Den höga beskattningen är ett skäl till tröghet på bostadsmarknaden. Om man av något skäl byter till ett boende i samma prisklass ställs man inför två dåliga val. Antingen kan man betala vinstskatten direkt och behöver då öka sin belåning, eller så söker man uppskov och får betala den höga räntan. Det betyder i praktiken att många sitter kvar i bostäder som inte är optimala, men man har inte råd med flytt till ett annars bra alternativ.
   
 10. B
  Medlem Nivå 9
  Att göra lagfartsavgiften till ett fast pris (typ 2000kr) hade ju också varit ett alternativ. Att den är procent på köpeskillingen är ju rätt förlegat med tanke på priserna
   
 11. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 10
  Klokt tänkt, om det är en avgift för en kostnad borde det vara så
   
 12. B
  Medlem Nivå 9
  Det är ju en stämpelskatt, men den blir ju orimlig. Väldigt förlegad
   
 13. J
  Medlem Nivå 1
  Finns andra fördelar med uppskovet, man får t.ex. en större handpenning in i det nya boendet och kan då hamna med en lägre belåningsgrad vilket kan ge ett lägre eller uteblivet amorteringskrav samt lägre ränta på bolånet.
   
  • Laddar…
 14. D
  Medlem Nivå 1
  Njae räntan på uppskovet är 0,5% vilket omräknat till vad du skulle betala i bankränta om du betalar skatten men lånar för att betala skulle bli ca 3,25%. Fortfarande dyrare än vad snitträntan ligger på idag men inte 6% :)
   
  • Laddar…
 15. M
  Medlem · Nivå 7

  Statslåneräntan är -0.28% skatten på uppskovet är 0.5% och reavinsten är 22% av beloppet vilket ger en ej avdragsgill räntekostnad på 2.27% av reavinstskatten.

  Det hela är en fantastisk affär för staten, man tjänar i dagsläget 2.55% på uppskoven, klart att det är korkat att ha ett lågt tak då! Att man sedan kan framställa det som en förbättring är ju inte sämre :)