Byggahus.se

Takbjälkar 45 x 145 till carport - räcker det eller är det underdimensionerat?

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej alla kloka byggare!
  Vi håller på att bygga en fristående carport med måtten 3200 mm x 5000 mm, höjd 2000 mm på den låga sidan och 2400 mm på den höga, fyra stolpar på varje sida som är ankrade i 70 cm plintar med justerbara stolpskor. Takbeklädnanden är tänkt att bli falsad plåt (klickplåt) med underlag av råspont. Snözon 2,5.

  Stommen är rest, nu är det dags för takbjälkarna, men vi är osäkra på om 45 x 145 räcker? Vi har utgått från en ritning från Svenskt trä https://www.byggbeskrivningar.se/pd...Byggbeskrivningar.ashx?File=8785&Doc=Broschyr men justerat den något för att få ner höjden. Istället för att låta takbjälkarna vila ovanpå de 2 bärlinorna (som ritningen beskriver) har vi byggt en ”låda” av 4 st 45 x 145 (2 st bärlinor á 5000 mm och 2 st takbjälkar á 3200 mm, se bifogad bild). I den här ”lådan” har vi sen tänkt skruva i resterande 4 st takbjälkar á 45 x 145.

  Vad tror ni? Är det risk att taket blir för svajigt/inte håller att gå på när det är dags för takbeklädnad?

  Med vänlig hälsning, Astrid

  PS Jag har försökt använda dimensioneringsverktyget på Svenskt trä, men den modellen som finns där stämmer inte med vår konstruktion.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  image.jpg
   
 2. J
  Medlem · Nivå 24
  Hej och välkommen till Byggahus forum!

  45x145 är lite klent. Det kommer att böja ner på ett fult sätt. Klickplåten kräver ett plant tak. Om du inte vill upp och skotta snö varje gång det har snöat bör du använda 45x220 C 24.
   
 3. A
  Medlem Nivå 1
  Hej Justusandersson, och tack för välkomnandet till forumet!

  Stort tack också för ditt svar om vårt tänkta val av takbjälkar! Som glada amatörer tar vi tacksamt emot alla tips vi kan få. Nu har vi tänkt en vända till och undrar om det ”hjälper” att vi ökar på antalet takbjälkar från 4 st till 6 st, men fortsätter på den inslagna banan 45 x 145? Anledningen är att vi ju redan har satt 45 x 145 i ”lådan” och (helst) vill slippa olika mått i takkonstruktionen.

  Ett alternativ kanske vore kanske att byta till varannan 45 x 145/45 x 190 för att stabilisera taket? Eller limträbalkar? Eller något annat klokt tips?

  Mycket tacksamma för feedback!

  Godafton så länge, och på återhörande :geek:

  Astrid
   
 4. J
  Medlem · Nivå 24
  Hej Astrid!
  Ökar man antalet bjälkar så blir lasten mindre på varje bjälke, så det är alltid positivt. Med 6 bjälkar skulle ni kunna gå ner till 45x195, men det är kanske ingen lösning. I så fall är det bättre att skruva och limma ihop 45x145 parvis och använda 6 sådana dubbelbjälkar. Det finns lösningar med limträ också men det blir nog dyrare.
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Hej justusandersson!

  Tack, vilket bra tips med dubbelbalkar! Vi kör på ditt förslag och är helnöjda med att slippa tulla på innermåtten och estetiken.

  När vi ändå är igång; vilken sorts papp är klokast att använda? En googling igår visade på en massa olika sorter...
   
 6. T
  Medlem Nivå 1
  Om ni inte redan är klara med bygget rekommenderar jag att ni kör med Mataki Haloten steel som underlagspapp.
   
 7. A
  Medlem Nivå 1
  Hej Trädgårdsbjörnen!
  Stort tack för tipset! Carporten är klar och vi la faktiskt just den papp du föreslår.

  Ha en fin dag!
  Med vänlig hälsning,
  Astrid