Byggahus.se

Takarmatur! Orolig för fukt

 1. H
  Medlem Nivå 1
  Hej!
  Vår kristallkrona med ett tiotal lampor har blivit rejält vattenskadad. (Är hemskt dålig på elektricitet och sånt) lampan har fått sig en dusch av vatten som sköljts över den från övervåningen😔 törs man stoppa i kontakten? Kan den ha gått sönder ? Kan den fungera? Tänkte bär det finns speciell våtrumsbelysning
  Tacksam för svar
   
 2. A
  Anonym
  Du bör inte stoppa i kontakten har du otur kan hela kristallkronan bli strömförande. vattnet kan ha förstört delar inuti lampan. Lägg gärna ut några bilder på hur det ser ut. //VikStri.
   
 3. T
  Medlem · Nivå 10
  Den måste åtminstone torka ur innan man ansluler den. Det troliga är att den klarat sig ganska bra. Den största risken är stående lamphållare som kan få i sig vatten. Var det rent vatten?

  Förvrigt är en kristallkrona en enkel elapparat med få delar som kan ta skada.
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem · Nivå 19
  Se bara till att den får torka så är det ingen fara.
  Ett sätt att rengöra kristallkronor är att lägga dem på golvet i en dusch/badkar allt hänga dem på något. Sedan duschar man dem med ett svagt rengöringsmedel, spolar av dem med duschen och sedan låter man dem få torka i några dagar.
  Då man tar bort lamporna är det oundvikligt att man inte får in vatten i hållarna.
  Så lite vatten är ingen fara, däremot om det småläckt under längre tid och det börjar rosta kan det krävas mera arbete.
   
 5. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt, en kortvarig "spolning" ställer inte till någon skada, bara det får torka ut. Försök kolla om där finns någon "kopp" eller liknande där vatten kan bli stående. Ofta finns det en avtagbar kåpa med kopplingar (titta var eltrådarna tar vägen). Om man inte öppnar och häller ut vattnet i en sådan så kan det väldigt lång tid innan det blir torrt.