Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Tagit bort nerjutna tryckimpregnerade reglar och ändå luktar det!

 1. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Hej! Vi köpte ett hus från -73 för 3 år sedan. 1½ plans, tegelhus, platta på mark. I samband med inflytt bytte vi alla fönster och snart började en lukt komma smygande... Lukten blev allt mer stark och intensiv. Den satte sig i kläder, plastmaterial, hud och hår. Mat som vi haft i plastlådor gick inte att äta när den sedan värmdes utanför huset pga att den tagit åt sig av lukten och smakade som det luktade. Flertalet företag har varit hemma, tror vi är uppe i runt 10 st nu, och ingen har kunnat säga vad det är som luktar men alla har misstänkt nergjutet tryckimpregnerat trä i vår platta. Så vi beslöt oss för att ta väck dessa nergjutna reglar som var penslade med kp-cuprinol och i maj -14 var det klart. Hela nedervåningens golv förutom tvättstugan hade bilats upp, reglar tagits bort som ej visade på någon fukt och ett nivellgolv har lagts in i samband med detta. Det har ändå fortsatt lukta, inte med samma intensitet men så att det satt sig i kläder. September 2016 åtgärdade vi tvättstugan, där fanns en regel som verkade ha varit fuktig då träet var som skumgummi. Allt ska nu vara borta men trots detta luktar det.
  Syllen ligger på papp och är analyserad, den är inte tryckimpregnerad (dvs innehåller inte klorfenoler, pentaklorfenoler etc.) Luftanalys är gjord som visade att det fanns trikloranisoler i luften, denna gjordes för ca 2-3 år sedan.
  Vi har ett frånluftssystem som ventilation med tilluft genom luftspalter i fönsterna samt i hål vi gjort i väggarna. Nu sedan 2 månader tillbaka har vi haft ett fönster öppet för att se om vi kanske behöver öka tilluften för att slippa lukten men det har inte heller hjälpt, kläderna luktar svagt.
  Intensiteten har sedan alla åtgärder minskat men tyvärr finns lukt kvar och människor som är hemma känner i sina kläder när de åker från vårt hus. De beskriver lukten olika allihopa, men unket, mögel, fukt, instängt, gammalt är några av beskrivningarna.

  Jag börjar bli knäpp... vad missar vi? Vi har fått höra att ett luktskadat hus kan lukta i många år efter att källan tagits bort, men har vi tagit bort källan? Någon med erfarenhet av tryckimpregnerat trä? Hur lång tid efter kan det lukta? Finns det trots alla åtgärder en källa kvar?

  Vi har även gjort fuktanalys som visar att vi inte har någon fukt. Ventilationsanalyser har också gjorts vilket visar att luften stiger uppåt och att vi har tillräcklig ventilation. Vinden har mögel som vi behandlat och där vi har en trygghetsvakt (har också hört att lukt sällan kommer uppifrån och nedåt). Vi har varit i kontakt med Myrsjöhus som säger att deras stomme inte innehåller något tryckimpregnerat trä. Kan det trots allt vara inbyggt tryckimpregnerat trä i väggarna? Vinden och kattvindarna är genomsökta och där finns inget tryckimpregnerat.

  Har vi kanske fastnat i lukten av tryckimpregnerat trä och egentligen är det något annat? En hantverkare som var hemma tyckte det luktade asfaboard. Någon som varit med om att asfaboard luktat så mycket att det satt sig i kläder? Hela villan luktar, båda våningar på 175 kvm.

  Tacksam för svar!
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Skåne · 5 948 inlägg
  Kolla om ni kan hyra in en mögelhund? Kanske att den kan hitta nåt?
  Vad har ni för luftfuktighet i huset?
   
  • Laddar…
 3. O
  Bannad · Stockholm · 7 871 inlägg

  Odjuret

  Bannad
  Du säger att lukten satte sig överallt, trängde sig in i matburkar. Har Ni målat om efter att syllarna byttes?
   
 4. B
  Medlem · 19 inlägg

  Bosch

  Medlem
  Kloranisoler luktsmittar i princip allt som tar åt sig doft. Den säkraste åtgärden brukar vara att avlägsna luktsmittat material (förstår dock om detta inte är aktuellt). Isolering, träfiberskivor etc tar åt sig doft och kan lukta väldigt, väldigt länge. Vår mänskliga näsa uppfattar doft i koncentrationer så låga att det är inte säkert att labbens mätinstrument fångar upp det vid luftanalys.

  Utan vidare inblick skulle jag tro att kvarstående lukt är luktsmitta från tidigare konstaterad skada. Jag antar att erat nivellgolv ej är mekaniskt ventilerat. En vanlig åtgärd vid denna typ utav skada är ett mekaniskt ventilerat golv efter att källan till problemet är avlägsnat.
   
 5. ricebridge
  Husägare · Jönköping · 4 203 inlägg

  ricebridge

  Husägare
  Lukter är ett elände! Men ett tips kan vara att ”måla över” lukten med en annan doft. Såhär års finns t ex gott om hyacinter i blomsteraffärerna; man kan använda doftljus mm, ifall man är helt säker på att luktkällan är borta. (Inga möss som ligger och ruttnar nånstans i väggarna eller så, förresten? Det brukar stinka sju socknar bort, och såhär års vill de gärna in.)
  Saneringsbolagen (Anticimex, Nomor mm) har en del kemikalier som ska ta bort lukt; vet inte hur effektivt det är, men testa gärna.
   
 6. Jarlingar
  Allvetare · Jamtland · 1 985 inlägg

  Jarlingar

  Allvetare
  Analyserade ni dom borttagna reglarna?

  Har ni kollat panelen? Ovanligt men det förekommer tryckt virke där..
   
 7. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Hej Åsa,nu på vintern ligger vi på runt 40% luftfuktighet i huset:)
   
 8. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Nej tyvärr tänkte vi inte på att analysera de borttagna reglerna vilket med facit i hand kunde varit en bra idé!
  Huset har en fasad av mexitegel så att komma bakom den är tungforcerat men tagit väck ett par stenar och kollat bakom och det har väl sett ut som förväntat med en massa murbruk längs ner i luftspalten mellan fasad och asfaboard!
   
 9. BigR
  Husägare · Norrland · 772 inlägg

  BigR

  Husägare
  Eftersom lukten uppmärksammades efter fönsterbyte blir jag lite nyfiken på ytterväggarnas konstruktion inifrån och ut, typ gips, spånt, isolering, vindpapp, luftspalt etc?
   
 10. anders07
  Medlem · Stockholm · 6 593 inlägg
  40% är rätt högt på vintern... Vad har ni för ventilation i huset?
   
 11. Casaloco
  Medlem · 182 inlägg

  Casaloco

  Medlem
  Har ni prövat att ozonbehandla huset för att på så vis försöka nollställa kvarvarande lukter och se om det återkommer?
   
 12. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Luktsanering är ett alternativ vi diskuterat men eftersom vi inte är säkra på om vi fått väck källan eller ej så har vi inte valt att göra det!
   
 13. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Luktsanering är ett alternativ vi diskuterat men eftersom vi inte är säkra på om vi fått väck källan eller ej så har vi inte valt att göra det!
   
 14. C
  Medlem · 111 inlägg

  Cillisa

  Medlem
  Mekanisk frånluft plus nivellgolv med fläkt
   
 15. Casaloco
  Medlem · 182 inlägg

  Casaloco

  Medlem
  Ozonbehandling tycker jag ni kan våga er på att pröva, är luktkällan kvar kommer lukten tillbaka. Ozonet är ju inget permanent behandling som tex spärrfärger eller liknande.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.